Campioana mondiala Spania are frisoane din cauza unei nationale minuscule

Joi, 22 Martie 2012, ora 13:47
2087 citiri
Campioana mondiala Spania are frisoane din cauza unei nationale minuscule

Comitetul Executiv UEFA s-a reunit in aceasta saptamana la Istanbul in Turcia, iar un punct important pe agenda de lucru a fost solicitarea de adeziune a Gibraltarului ca membru al forului european de fotbal.

In urma discutiilor, organismul care administreaza fotbalul de pe "Batranul Continent" a hotarat sa accepte supunerea spre aprobare a cererii minuscului teritoriu in timpul celei de-al 37-lea Congres Ordinar care va avea loc in 2013 la Londra.

Pana la aceea data, Comitetul Executiv a pregatit pentru Gibraltar o "foaie de drum care include aprobarea de ajutor financiar si educativ".

Trebuie amintit ca din cele 53 de federatii afiliate la UEFA, Spania se afla pe o pozitie radicala cu privire la admiterea Gibraltarului in randul membrilor. In urma cu cinci ani, la Congresul UEFA de la Dusseldorf, a fost examinata pentru prima data petitia micului teritoriu dar a fost respinsa cu votul a 48 de tari si doar federatiile britanice (Anglia, Tara Galilor, Scotia, Irlanda de Nord) au votat favorabil.

Spania ameninta inca din acea perioada cu boicotarea tuturor competitiilor daca se aproba adeziunea sa si continua sa se mentina pe aceeasi pozitie si in prezent. Cauza exacta a refuzului Spaniei de a vota admiterea nu se cunoaste exact, dar se presupune ca motivele ar fi atat disputa cu Regatul Unit, de la care revendica teritoriul Gibraltarului, dar si faptul ca s-ar putea crea un precedent periculos prin care alte regiuni nerecunoscute ca state independente si suverane ar dori sa solicite aderarea, aici cei de la Madrid avand in vedere in special nationala Cataluniei.

Gibraltarul este un teritoriu britanic care se afla in Europa de sud-vest, la sud de Spania, delmitand stramtoarea Gibraltar, care leaga Marea Mediterana cu Oceanul Atlantic. Are o populatie de 29.000 de locuitori si detine una dintre cele mai vechi federatii din Europa, infiintata in anul 1895, iar o liga de fotbal exista din anul 1907. In prezent nu este afiliata la UEFA si FIFA dar face parte dintr-o federatie a nationalelor nerecunoscute denumita Federatia Internationala Independenta a Fotbalului alaturi de state ca Republica turca a Ciprului de Nord, Zanzibar, Tibet, etc.

Echipa nationala a Gibraltarului a sustinut prima intalnire de fotbal in 1923 impotriva formatiei FC Sevilla. Cea mai importanta victorie a fost obtinuta in 2011, scor 3-0, contra Insulelor Feroe. Cele mai multe meciuri de fotbal le are jucate in timpul Island Games, o competitie sportiva care are loc odata la doi ani incepand cu 1987.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#fotbal Gibraltar UEFA, #nationala Spaniei, #Spania Gibraltar UEFA , #stiri UEFA