S'il vous plait, UEFA

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 03 Martie 2015, ora 23:07
5142 citiri
S'il vous plait, UEFA

In urma cu doi ani, societatea romaneasca era revoltata dupa ce o emisiune de satira din Franta parodia ceea ce realizatorii numeau a fi "salutul romanesc", acel s'il vous plait, messieurs, messdammes. Presedintele LPF confirma in 2015 ca exista macar un sambure de adevar in acea ironie, rugandu-se de UEFA sa le permita echipelor in insolventa din Liga 1 sa evolueze in cupele europene.

Daca tarile cu fotbal mai dezvoltat reorganizarea clubului din cauza problemelor financiare se traduce prin retrogradare fara niciun fel de discutii, de notorietate fiind cazul celor de la Glasgow Rangers, trimisi chiar in divizia a patra, la noi insolventa este un premiu.

Patronii din Liga 1 au descoperit ca acest artificiu legislativ are o aplicare aparte in fotbal, scutindu-i de foarte multe batai de cap.

Astfel, cluburile nu doar ca scapa din condei de datorii istorice uriase, inclusiv catre fosti jucatori, care raman astfel pagubiti de salariile pentru care si-au rupt picioarele, dar nici nu mai au nevoie de celebrele imprumuturi prin care oamenii de afaceri isi finanteaza echipele.

Iar conducatorii fotbalului romanesc, in frunte cu Gino Iorgulescu, de la LPF, in loc sa sesizeze aceasta anomalie si s-o opreasca, tind s-o transforme in obisnuinta.

Altfel nu se explica dorinta fostului presedinte de la FC National, club disparut intre timp din fotbal, de a solicita o derogare din partea UEFA pentru ca echipele aflate in insolventa sa poata evolua in competitiile continentale.

In acest moment, sase formatii din Liga 1 - Petrolul, Dinamo, Rapid, Universitatea Cluj, Otelul si CFR Cluj - sunt in insolventa. Primele doua au sanse reale de a incheia acest sezon pe un loc eligibil de cupe europene, iar "sepcile rosii" au sansa de a merge in Europa din Cupa Romaniei, echipa ardeleana fiind calificata in semifinale.

Aflandu-se in proces de reorganizare, gruparile in cauza nu sunt obligate sa obtina licenta pentru a evolua in Liga 1, cu atat mai putin pe cea pentru cupele europene, mult mai stricta. Si totusi, conducatorii lor, dar si cei ai fotbalului romanesc, le vor in intrecererile continentale.

In acelasi timp, cluburi ca Viitorul lui Hagi, sustinut cu finantare privata, este nevoit sa se lupte cu rivale de pe o pozitie vadit inferioara. Daca Rapidul isi permite luxul de a renunta la marea majoritate a jucatorilor din lot si de a aduce altii, mult mai valorosi, in locul lor, "Regele" trebuie sa plateasca salarii, contributii la bugetul de stat, facturi etc.

Iar in loc sa fie sprijinit pentru ca incearca sa practice un fotbal sanatos si profesionist, Hagi, printre altii, este obligat de forurile de conducere sa se lupte cu adversari care s-au intarit utilizand un procedeu macar lipsit de sportivitate, daca nu si de etica si moralitate.

UEFA nu va accepta, in mod normal, solicitarea LPF, insa simpla ei adresare demonstreaza ca oamenii aflati in fruntea acestui fenomen din tara noastra se gandesc la cu totul alte lucruri decat profesionalizarea fotbalului romanesc.

Si n-ar fi exclus ca in sezonul viitor sa avem o prima divizie formata numai din echipe aflate in insolventa. Macar asa toti ar porni de pozitii de egalitate.

Citeste si:
Gino Iorgulescu a fost reales președintele LPF cu unanimitate de voturi
Gino Iorgulescu a fost reales președintele LPF cu unanimitate de voturi
Gino Iorgulescu a fost reales preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), acesta fiind al treilea mandat al său la conducerea ligii. El a fost reales cu unanimitate de voturi şi a fost...
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...