S'il vous plait, UEFA

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 03 Martie 2015, ora 23:07
5184 citiri
S'il vous plait, UEFA
Foto: Buna Ziua Iasi

In urma cu doi ani, societatea romaneasca era revoltata dupa ce o emisiune de satira din Franta parodia ceea ce realizatorii numeau a fi "salutul romanesc", acel s'il vous plait, messieurs, messdammes. Presedintele LPF confirma in 2015 ca exista macar un sambure de adevar in acea ironie, rugandu-se de UEFA sa le permita echipelor in insolventa din Liga 1 sa evolueze in cupele europene.

Daca tarile cu fotbal mai dezvoltat reorganizarea clubului din cauza problemelor financiare se traduce prin retrogradare fara niciun fel de discutii, de notorietate fiind cazul celor de la Glasgow Rangers, trimisi chiar in divizia a patra, la noi insolventa este un premiu.

Patronii din Liga 1 au descoperit ca acest artificiu legislativ are o aplicare aparte in fotbal, scutindu-i de foarte multe batai de cap.

Astfel, cluburile nu doar ca scapa din condei de datorii istorice uriase, inclusiv catre fosti jucatori, care raman astfel pagubiti de salariile pentru care si-au rupt picioarele, dar nici nu mai au nevoie de celebrele imprumuturi prin care oamenii de afaceri isi finanteaza echipele.

Iar conducatorii fotbalului romanesc, in frunte cu Gino Iorgulescu, de la LPF, in loc sa sesizeze aceasta anomalie si s-o opreasca, tind s-o transforme in obisnuinta.

Altfel nu se explica dorinta fostului presedinte de la FC National, club disparut intre timp din fotbal, de a solicita o derogare din partea UEFA pentru ca echipele aflate in insolventa sa poata evolua in competitiile continentale.

In acest moment, sase formatii din Liga 1 - Petrolul, Dinamo, Rapid, Universitatea Cluj, Otelul si CFR Cluj - sunt in insolventa. Primele doua au sanse reale de a incheia acest sezon pe un loc eligibil de cupe europene, iar "sepcile rosii" au sansa de a merge in Europa din Cupa Romaniei, echipa ardeleana fiind calificata in semifinale.

Aflandu-se in proces de reorganizare, gruparile in cauza nu sunt obligate sa obtina licenta pentru a evolua in Liga 1, cu atat mai putin pe cea pentru cupele europene, mult mai stricta. Si totusi, conducatorii lor, dar si cei ai fotbalului romanesc, le vor in intrecererile continentale.

In acelasi timp, cluburi ca Viitorul lui Hagi, sustinut cu finantare privata, este nevoit sa se lupte cu rivale de pe o pozitie vadit inferioara. Daca Rapidul isi permite luxul de a renunta la marea majoritate a jucatorilor din lot si de a aduce altii, mult mai valorosi, in locul lor, "Regele" trebuie sa plateasca salarii, contributii la bugetul de stat, facturi etc.

Iar in loc sa fie sprijinit pentru ca incearca sa practice un fotbal sanatos si profesionist, Hagi, printre altii, este obligat de forurile de conducere sa se lupte cu adversari care s-au intarit utilizand un procedeu macar lipsit de sportivitate, daca nu si de etica si moralitate.

UEFA nu va accepta, in mod normal, solicitarea LPF, insa simpla ei adresare demonstreaza ca oamenii aflati in fruntea acestui fenomen din tara noastra se gandesc la cu totul alte lucruri decat profesionalizarea fotbalului romanesc.

Si n-ar fi exclus ca in sezonul viitor sa avem o prima divizie formata numai din echipe aflate in insolventa. Macar asa toti ar porni de pozitii de egalitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Gino Iorgulescu LPF, #echipe insolventa Liga 1, #insolventa cupe europene , #stiri UEFA