TAS a anuntat verdictul in conflictul dintre PSG si UEFA

Marti, 19 Martie 2019, ora 22:01
4210 citiri
TAS a anuntat verdictul in conflictul dintre PSG si UEFA
Foto: Instagram/PSG

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a dat dreptate clubului de fotbal PSG in litigiul sau cu UEFA, legat de fair-play-ul financiar, insa gruparea franceza nu a scapat cu totul de griji, scrie AFP.

Cea mai inalta jurisdictie sportiva a "anulat" decizia forului fotbalistic european, anuntata in septembrie, de a reexamina dosarul lui PSG, care initial fusese clasat in luna iunie. TAS, cu sediul in orasul elvetian Lausanne, considera ca ancheta a fost "inchisa" in luna iunie, iar concluziile sale au fost "definitive".

Dupa traumatismul european al eliminarii sale in Liga Campionilor de catre Manchester United, PSG obtine o mare victorie juridica, scapand de o ghiulea pe care o taraste dupa ce a cheltuit 400 de milioane de euro in vara lui 2017 pentru aducerea lui Neymar si Kylian Mbappe.

UEFA anuntase in septembrie ca PSG va fi supus ''unei examinari mai aprofundate''.

UEFA a deschis o ancheta formala in septembrie 2017 la presiunea mai multor forte ale fotbalului european, printre care Spania, unde a evoluat timp de patru ani vedeta Neymar, inainte de a fi transferat de PSG pentru 222 milioane de euro, un record. La aceasta suma se adauga cele 180 de milioane de euro platite de PSG pentru Mbappe.

Ancheta ICFC, instanta insarcinata cu controlul financiar al cluburilor in cadrul forului fotbalistic european, a fost inchisa in iunie, dar redeschisa o luna mai tarziu. Camera sa de judecata a decis sa ''trimita cazul in fata Camerei de instructie a ICFC pentru o examinare mai aprofundata'', a precizat in septembrie UEFA.

PSG a atacat la TAS aceasta "examinare mai aprofundata", estimand ca a existat un viciu de procedura, deoarece nu a fost respectat termenul de recurs de 10 zile pentru a deschide orice reexaminare. Tribunalul a fost convins de acest argument.

Pus in practica din 2011, fair play-ul financiar (FPF) interzice cluburilor angajate in competitiile europene (Liga Campionilor, Europa League) sa cheltuiasca mai mult decat produc. In orice caz, ele nu trebuie sa aiba un deficit mai marte de 30 de milioane cumulat pe trei exercitii financiare.

In caz de nerespectare a regulamentului, UEFA poate sanctiona un club, mergand de la un simplu avertisment pana la excluderea din cupele europene sau interzicerea efectuarii de transferuri. PSG a fost deja sanctionat in trecut, fara a ajunge la excludere.

PSG a inceput deja sa respecte cerintele ICFC, clubul obtinand venituri de circa 60 de milioane de euro in ultimul mercato de vara.

Sarcina lui PSG nu s-a terminat, chiar daca recursul sau la TAS a avut succes. Problema risca sa revina pe tapet lunile viitoare: FPF interzice un deficit de peste 30 de milioane de euro in ultimele trei exercitii contabile.

Pentru a-si dovedi buna-credinta, PSG incearca sa arate ca poate obtine venituri fara ajutorul sponsorilor sai qatarieni. Potrivit presei, clubul trebuie sa faca rost de circa 100 de milioane de euro pana la finalul sezonului, pentru a prezenta conturi echilibrate pe 30 iunie si a amortiza transferurile lui Neymar si Mbappe. Astfel, clubul ar putea fi nevoit sa vanda cel putin un jucator la incheierea actualei stagiuni, ca sa evite sanctiuni extrasportive ce ar merge de la o simpla amenda la excluderea din competitiile europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#conflict UEFA PSG, #fair play financiar PSG , #stiri UEFA