UEFA, despre o decizie luata in Romania: Ne opunem cu fermitate

Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 13:16
3281 citiri
UEFA, despre o decizie luata in Romania: Ne opunem cu fermitate

Forul european a contestat vehement decizia pe care presedintii cluburilor din Liga 1 au luat-o, in Adunarea Generala, privind retragerea sistemului de licentiere pentru participarea in primul esalon.

UEFA a informat, prin intermediul lui Andrea Traverso, directorul Departamentului de Licentiere si Fair Play Financiar, ca hotararea luata de reprezentantii cluburilor din Liga 1 nu poate fi pusa in aplicare.

"Respingem cu fermitate aceasta decizie", a fost pozitia oficiala a forului european.

In schimb, UEFA precizeaza ca regulamentul poate fi modificat in asa fel incat cluburile care nu primesc licenta sa evolueze in Liga 1 si in sezonul urmator, iar sanctiunile sa fie diferite.

Iata comunicatul de presa al UEFA:

Ca raspuns la adresa dvs. din 21 martie 2014 si ca urmare a propunerii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) din Romania de a suspenda procesul de licentiere a cluburilor pentru inscrierea in prima divizie, va rog sa tineti cont de faptul ca UEFA se opune cu fermitate acestei propuneri si nu sustine suspendarea conditiilor ce trebuie indeplinite de catre cluburi pentru a putea participa in prima divizie in sezonul 2014-2015.

O asemenea decizie ar pune in mare pericol credibilitatea procesului de licentiere a cluburilor in Romania si ar insemna un mare pas inapoi in ceea ce priveste obiectivele fundamentale ale sistemului de licentiere care a fost creat pentru a promova si a imbunatati fotbalul din Romania sub toate aspectele sale. Mai mult, acest fapt ar fi in contradictie cu recomandarile recente ale Consiliului de Strategie al Fotbalului Profesionist de a consolida sistemul de licentiere pentru participarea in competitiile interne.

Administratia de licentiere din cadrul Federatiei Romane de Fotbal si-a indeplinit responsabilitatile cu mult profesionalism, iar munca excelenta intreprinsa pana acum in domeniul licentierii cluburilor trebuie continuata si sustinuta deopotriva.

Este cunoscut faptul ca actualele dificultati financiare cu care se confunta cluburile din Romania transfoma intr-o provocare incercarea cluburilor de a indeplini cerintele de ordin financiar necesare procesului de licentiere. Acestea fiind spuse, cum aceste cerinte de ordin financiar au rolul de a imbunatati capacitatile economice si financiare ale cluburilor, este fundamental ca aceste cluburi sa continue sa fie evaluate conform acestor cerinte si sa fie incurajate sa le indeplineasca.

Totusi, pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din Romania din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu indeplinesc cerintele de ordin financiar, este recomandat ca, in loc ca procesul de licentiere sa fie suspendat, alte sanctiuni alternative (in afara excluderii) sa fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul national al primei divizii.

O asemenea abordare a fost adoptata de numeroase asociatii afiliate UEFA si permite aplicarea stricta a regulilor la nivelul intern tocmai pentru ca sunt stabilite sanctiuni pentru nerespectarea criteriilor financiare, dar intr-o asemenea maniera in care cluburile pot continua participarea in competitiile interne atat timp cat incearca sa isi imbunatateasca situatia financiara.

Departamentul de Licentiere si Fair Play Financiar din cadrul UEFA se afla la dispozitia FRF pentru a ajuta la identificarea unei maniere convenabile de a aplica in continuare sistemul de licentiere a cluburilor in vederea inscrierii in prima divizie, editia 2014-2015.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#UEFA licentiere Liga 1, #renuntare Licenta Liga 1 , #stiri UEFA