Prețul uleiului de măsline ar putea crește cu 25%. Când vom resimți scumpirea

Miercuri, 10 August 2022, ora 12:34
1986 citiri
Prețul uleiului de măsline ar putea crește cu 25%. Când vom resimți scumpirea
Ulei de măsline FOTO Pixabay

Prețul uleiului de măsline va crește pe măsură ce valurile de căldură vor afecta producția în Spania, a avertizat un important exportator.

Acesur, care furnizează cele mai mari supermarketuri din Marea Britanie, a declarat pentru BBC că acest lucru se va transforma în prețurile din magazine în următoarele trei până la patru luni, când companiile își reînnoiesc contractele.

Directorul de export al companiei, Miguel Colmenero, a declarat că clienții ar putea vedea prețurile crescând cu 20-25%.

Spania produce aproape jumătate din uleiul de măsline din lume

Spania, împreună cu alte părți ale Europei de Vest care produc ulei de măsline, inclusiv Italia și Portugalia, se confruntă cu temperaturi extreme și lipsa ploilor în ultimele săptămâni.

Acesur este implicată în producția a peste 200.000 de tone de ulei de măsline pe an, din aproximativ 1,4 milioane de tone produse anual în Spania și își vinde produsele în peste 100 de țări.

Vinde aproximativ 20.000 de tone pe an în Marea Britanie și ambalează mărci proprii pentru Sainsbury's, Tesco, Waitrose, Morrisons și Asda. De asemenea, supermarketurile stochează marca La Espanola, care este a treia ca mărime din Marea Britanie.

Majoritatea măslinelor din produsele sale sunt cultivate în Andalucia, sudul Spaniei, care a avut foarte puține precipitații în ultimele săptămâni.

Miguel Colmenero a spus că impactul valului de căldură asupra producției a fost „drastic”.

Anul trecut, Spania a produs aproximativ 1,4 milioane de tone de ulei de măsline, dar el a spus că oficialii prognozează acum doar un milion de tone pentru acest sezon.

El a adăugat că vremea uscată ar putea afecta și recolta sezonului viitor, dacă măslinii nu ar putea crește ramuri noi din cauza lipsei de apă.

Acest lucru are un impact asupra prețurilor globale. În iulie, prețul de referință Mintec pentru uleiul de măsline extravirgin a crescut la cel mai ridicat nivel din acest an, în creștere cu 7,3% față de luna precedentă și cu 14,2% față de anul precedent, potrivit grupului de cercetare de piață.

Colmenero a spus că acest lucru se va transforma în cele din urmă în prețurile pentru clienți, deși ar exista un decalaj de trei până la patru luni, deoarece multe companii ar fi semnat deja contracte pe 12 luni cu retaileri.

Cu toate acestea, el a adăugat că companiile vor trebui în cele din urmă să-și majoreze prețurile atunci când își reînnoiesc contractele, iar clienții ar putea vedea creșteri de 20-25%.

Prețul mediu al uleiului de măsline cu etichetă proprie din cele mai mari patru lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie a crescut cu 50,2% față de anul trecut la începutul lunii august, potrivit companiei de cercetare cu amănuntul Assosia. Din iunie până în iulie, prețurile medii au crescut cu 28,5%.

Dacă vremea uscată va continua, Roxanne Nikoro, un analist de piață pentru Mintec, a declarat că prețurile ar putea crește în continuare.

Cu toate acestea, ea a adăugat că, dacă coridorul de cereale agreat din Ucraina ar duce la mai multe livrări de ulei de floarea-soarelui din țară, acest lucru „ar putea aduce o oarecare ușurare”.

Colmenero a spus că întreruperea aprovizionării cu ulei de floarea soarelui din Ucraina a contribuit, de asemenea, la creșterea „dramatică” a prețurilor, deoarece oamenii au apelat la uleiul de măsline ca alternativă, crescând cererea.

Ucraina a fost anterior cel mai mare exportator mondial de ulei de floarea soarelui.

Alte părți ale Europei de Vest care produc ulei de măsline au înregistrat, de asemenea, temperaturi ridicate și Colmenero a spus că acest lucru va reduce producția și în alte țări.

În iulie, Italia a declarat stare de urgență în cinci regiuni nordice din jurul râului Po, deoarece s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Val de căldură extremă în Thailanda şi Filipine, unde oamenii sunt sfătuiți să stea în case. „Nu poţi respira” FOTO
Un val de căldură extremă se înregistrează miercuri, 24 aprilie, în Thailanda şi Filipine, notează AFP. Thailanda traversează o nouă perioadă de căldură extremă, locuitorii din...
Rusia poate să susțină ofensiva din Ucraina cel puțin încă doi ani. Volumul producției de armament rusesc îi îngrijorează pe experții europeni
Rusia poate să susțină ofensiva din Ucraina cel puțin încă doi ani. Volumul producției de armament rusesc îi îngrijorează pe experții europeni
Rusia își mărește producția militară, reface stocurile de arme convenționale și muniție și este posibil să fie capabilă să își susțină ofensiva din Ucraina cel puțin pentru...
#ulei de masline, #crestere preturi, #scumpiri, #productie, #scadere, #seceta , #stiri sociale