Business Focus: Quarterly Report - transmisie online

Ce se întâmplă dacă Umbrărescu își reziliază contractele pentru drumuri: ”Se oprește lucrul pe șantiere în așteptarea vremurilor mai bune”

Vineri, 01 Iulie 2022, ora 09:09
10684 citiri
Ce se întâmplă dacă Umbrărescu își reziliază contractele pentru drumuri: ”Se oprește lucrul pe șantiere în așteptarea vremurilor mai bune”
Numeroase șantiere ar putea fi blocate FOTO Asociația Pro Infrastructură

Asociația Pro Infrastructura a oferit mai multe detalii privind demersul fără precedent al omului de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu de a rezilia toate contractele de infrastructură active la această dată.

”Ieri au apărut în presă documente trimise de grupul de companii UMB, deținut de familia Umbrărescu, prin care constructorul cere încetarea de comun acord a contractelor pe Autostrada A0 Nord lot 4 și Autostrada A3 Nădășelu-Zimbor, pe motiv că formula de ajustare a prețurilor nu acoperă creșterile reale de costuri.

Deși în media au apărut, cel puțin până în acest moment, fragmente din documentele trimise pe aceste două proiecte, conform informațiilor pe care le avem, antreprenorul ar fi trimis notificări similare pe toate contractele pe care le are în derulare, adică pe autostrăzile A3 Zimbor-Poarta Sălajului, A0 Nord lot 2 și drumurile expres DEx12 tronsoanele 3 și 4 și DEx6 Brăila-Galați”, scrie Pro Infrastructura pe Facebook.

Asociația explică faptul că problema este una reală, dat fiind că au crescut masiv prețurile materialelor, la care se adaugă și inflația.

”Fondul problemei este real. Creșterile la numeroase categorii de materiale de construcții au explodat, la care se adaugă inflația și alte evenimente, cum ar fi conflictul ucrainean, toate puse peste metehnele vechi ale pieței (forța de muncă, de exemplu), creând presiune în plus.

De altfel, constructorii cer de mai bine de un an de zile să se adopte o formulă de ajustare care să acopere creșterile de costuri la un nivel cât mai aproape de realitate. Întrebarea este: care e acea "realitate"? Într-o negociere fiecare parte trage cât poate de contract și legislație.

Iar guvernul refuză să adopte o formulă de ajustare care să mulțumească antreprenorii, presiunea bugetară suplimentară fiind evidentă fără a putea fi decontată pe fonduri nerambursabile, încercând astfel să pună în cârca privaților o parte cât mai mare din pierderile generate de costurile semnificativ mai mari”, mai scrie Pro Infrastructura.

”Se oprește lucrul pe șantiere în așteptarea vremurilor mai bune”

Asociația Pro Infrastructură vorbește și despre riscuri, și anume să se oprească lucrările de pe șantiere, sau să se reducă drastic mobilizarea, ”în așteptarea vremurilor mai bune”.

”Aseară târziu, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere a ieșit cu un comunicat în care este amintită soluția dorită de UMB, formula polinomială de calcul. CNAIR promite antreprenorilor această soluție de mai bine de jumătate de an, dar una este să promiți, alta este să dai OUG de adoptare.

De altfel, motivele invocate de UMB afectează puternic și alți constructori, nu doar pe rutier, ci și pe feroviar, care, cel puțin deocamdată, se plâng doar pe canale neoficiale, off the record.

Riscul pentru proiecte este clar: se oprește lucrul pe șantiere sau mobilizarea se reduce drastic în așteptarea vremurilor mai bune și a prețurilor mai mici la materiale chiar sub amenințarea penalităților de întârziere, și, în cazul în care cuțitul ajunge la os, renunțarea la contract sub o formă sau alta”, mai prevede postarea.

Umbrărescu a depus la CNAIR o cerere de încetare amiabilă a tuturor contractelor din România

Compania Națională de Administrare a Drumurilor Rutiere informează pe site-ul instituției despre intenția lui Dorinel Umbrărescu de a rezilia toate contractele de infrastructură active la această dată.

Constructorul a precizat că în condițiile actuale de creștere a prețurilor la materiale și utilități se află în imposibilitatea finalizării contractelor.

Acesta a dat asigurări că nu intenționează să renunțe la contractele încheiate cu CNAIR ci doar să se asigure că firma sa va beneficia de prevederile noilor modificări legislative privind formulele de ajustare a prețurilor.

Peste 70 de kilometri de drum expres fără întrerupere. Condiția pentru deschiderea unui tronson nou din DEx12 în 2023 VIDEO
Peste 70 de kilometri de drum expres fără întrerupere. Condiția pentru deschiderea unui tronson nou din DEx12 în 2023 VIDEO
Autoritățile de la CNAIR au filmat un întreg tronson din drumul de mare viteză care urmează să lege Pitești de Craiova. Este vorba despre lotul 3 Slatina - Colonești, în lungime de...
Prețurile la gaze de pe facturile românilor în iarna 2023-2024. Ce ar putea destabiliza tarifele în anii următori
Prețurile la gaze de pe facturile românilor în iarna 2023-2024. Ce ar putea destabiliza tarifele în anii următori
Românii vor beneficia de preţuri subvenţionate la gaze naturale şi la energie electrică până la sfârșitul lunii martie 2025, după decizia de a plafona prețurile cu scopul de a asigura...
#Umbrarescu firme constructii, #reziliere contracte, #infrastructura Romania, #Pro Infrastructura , #infrastructura
Comentarii