Zona în care sunt găsite fragmente de dronă rusească ar putea deveni geoparc UNESCO. Ce avantaje ar avea Dobrogea

Luni, 09 Septembrie 2024, ora 17:29
1883 citiri
Zona în care sunt găsite fragmente de dronă rusească ar putea deveni geoparc UNESCO. Ce avantaje ar avea Dobrogea
Delta Dunării FOTO Gabriela Pleș

Autoritățile din România au lansat ideea ca zona de nord-est a Dobrogei să fie recunoscută ca geoparc UNESCO, în condițiile în care acestă zonă a României este cea mai apropiată de războiul din Ucraina.

Oficialii români nu au menționat explicit, dar zona propusă este în acest moment, în monitorizare, de căderea unor fragmente de drone provenite din războiul Rusia - Ucraina.

Autorităţile tulcene fac demersuri pentru ca nord-estul Dobrogei să devină geoparc UNESCO, adică un teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori şi realizări sunt recunoscute de organizaţia internaţională prin programul de profil, informează Agerpres la data de 9 septembrie 2024.

Secretarul general al al Comisiei naţionale a României pentru UNESCO, Madlen Şerban, a declarat pentru AGERPRES că demersul pentru obţinerea statutului de geoparc UNESCO are la bază unicitatea zonei din punctul de vedere al valorii geologice.

"Aceşti munţi sunt mai vechi decât munţii Carpaţi, sunt vestigii geologice unice pe această planetă. (...) Discuţiile vor continua cu noii aleşi, Consiliul Judeţean cunoaşte această temă. Urmează elaborarea unui dosar care să întrunească toate acordurile naţionale, iar ulterior va fi depus, credem că va dura ceva ani, pentru a fi listat în patrimoniul UNESCO", a menţionat Madlen Şerban.

Ea a subliniat că statutul de geoparc nu va presupune restricţii pentru comunităţile aflate pe teritoriul acestuia.

"Pentru comunităţile locale de pe teritoriul geoparcului, acest statut înseamnă un brand, înseamnă că eşti recunoscut la nivel internaţional, că poţi intra în acest circuit internaţional al valorilor care nu sunt confirmate de prietenii de familie, ci de experţi internaţionali extrem de riguroşi, pentru că, să nu uităm!, competiţia este mare la nivel mondial", a afirmat secretarul general al Comisiei naţionale a României pentru UNESCO.

Madlen Şerban a amintit că la nivelul Ministerului Mediului există discuţii pentru modificarea legislaţiei în domeniu.

"La Ministerul Mediului, e o discuţie pentru a modifica legislaţia, nu pentru că ar interzice ceva sau ar impune ceva, ci pentru că e scrisă într-un limbaj al experţilor juridici şi se doreşte o traducere din română în română, astfel încât să existe claritate, că un geoparc UNESCO nu e arie protejată şi nu impune restricţii", a adăugat Şerban.

România are în momentul de faţă două geoparcuri, Ţara Haţegului şi Ţinutul Buzăului, ultimul amintit având dosarul în procedură de revalidare.

"Revalidare înseamnă că o listare la UNESCO e valabilă doar pentru patru ani, cu obligaţia ca la doi ani să trimiţi un raport dacă mai eşti ce ai declarat atunci când ai fost validat. O dată la patru ani, are loc o vizită a experţilor internaţionali pentru a verifica cele declarate", a menţionat secretarul general al Comisiei naţionale a României pentru UNESCO, Madlen Şerban.

La finele săptămânii trecute, ea a participat la Tulcea, la Conferinţa naţională a punctelor gastronomice locale organizată în cadrul Festivalului Ivan Patzaichin, evenimentul derulându-se sub patronajul Comisiei naţionale pentru UNESCO a României.

Bucăți dintr-o altă dronă rusească au fost găsite în Delta Dunării. Anunțul Ministerului Apărării
Bucăți dintr-o altă dronă rusească au fost găsite în Delta Dunării. Anunțul Ministerului Apărării
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că a fost informat de Poliția de Frontieră vineri, 4 octombrie 2024, despre faptul că s-au găsit, din nou, fragmente dintr-o dronă...
Forțele române, ajutate de militari spanioli la granița cu Ucraina. Avioane F18 ridicate din cauza dronelor rusești
Forțele române, ajutate de militari spanioli la granița cu Ucraina. Avioane F18 ridicate din cauza dronelor rusești
Avioane spaniole participă la misiuni în România. Acestea au fost activate de mai multe ori în urma atacurilor Rusiei din ultima perioadă la granița României cu Ucraina. Forțele armate...
#unesco, #Delta Dunarii, #drone, #razboi Ucraina , #UNESCO
  1. Cum va fi vremea în a doua lună de toamnă. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
  2. Femeie lovită de o autospecială de poliție în timp ce traversa. Mașina avea sirena pornită
  3. Coreea de Nord vrea să devină o ”superputere militară şi nucleară”. ”Armata Republicii va folosi toată puterea ofensivă fără ezitare”
  4. Anunț trist de pe șantierul lui Dorinel Umbrărescu. Încă o întârziere pe Autostrada Moldovei. Ce va fi gata în 2024
  5. Cum stă Maia Sandu în sondajele pentru președinția Moldovei. Schimbare majoră în ceea ce privește referendumul privind aderarea la UE
  6. Un bărbat din Arad s-a jefuit singur. Și-a furat roțile de la mașină și diverse componente ca să primească banii de asigurare
  7. O nouă victorie a Israelului în fața Hezbollah. Anunțul făcut de Forțele de apărare israeliene FOTO
  8. O operă de artă formată din două cutii de bere a fost aruncată la coș de angajatul unui muzeu. A crezut că sunt deșeuri
  9. Peste 300.000 de credincioși sunt așteptați la pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva. Jandarmii iau în calcul cozi de 3 kilometri
  10. După Helene, SUA se pregătesc de un uragan de categoria 5. „Trebuie să presupunem că acesta va fi un monstru” VIDEO