Schimbare de paradigmă. Românii caută muncitori în Ungaria pentru fabricile din Arad și Timiș

Vineri, 03 Martie 2023, ora 18:20
4261 citiri
Schimbare de paradigmă. Românii caută muncitori în Ungaria pentru fabricile din Arad și Timiș
FOTO Arhivă Ziare.com

Autorităţile judeţene din Arad şi Timiş încearcă să atragă forţă de muncă din estul Ungariei, pentru a acoperi o parte din deficitul existent în zonele industriale din vestul României, în acest sens urmând să organizeze întâlniri la Csongrád între angajatori de la noi şi muncitori sau elevi ai şcolilor profesionale de acolo.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a făcut anunţul vineri, în urma unei şedinţe a executivului Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT), care a avut loc Arad, pentru discutarea proiectelor în lucru şi a perspectivelor pentru ciclul de finanţare europeană.

Iustin Cionca este preşedintele în exerciţiu al Euroregiunii şi a discutat cu oficiali din judeţele partenere - Arad, Timiş, Caraş-Severin (din România), Provincia Autonomă Voivodina (Serbia) şi Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun (Ungaria) - o serie de subiecte de actualitate, cum ar fi proiectul căii ferate dintre Szeged (Ungaria) şi Subotica (Serbia), pentru care Euroregiunea DKMT s-a ocupat de documentaţia tehnică.

Judeţul Arad a cerut, în cadrul şedinţei, "o implicare mai activă a agenţilor economici din zona transfrontalieră" pentru atragerea forţei de muncă din Ungaria în zonele industriale din România. În acest sens, vor avea loc, în total, 14 întâlniri între muncitori şi angajatori în judeţele Arad, Timiş şi Csongrád, "scopul fiind suplinirea lipsei de forţă de muncă din vestul României cu muncitori din estul Ungariei".

"Avem solicitări în acest sens din Chişineu-Criş şi din municipiul Arad. Salariile oferite de firmele din vestul României sunt mai mari decât cele din estul Ungariei şi asta face din zonele noastre industriale o destinaţie pentru forţa de muncă din Ungaria. Consiliul Judeţean Arad a modernizat întreaga reţea de drumuri transfrontaliere, printr-un proiect de 13,8 milioane de euro, pe programul Interreg România-Ungaria, pentru a facilita afluxul de angajaţi către companiile arădene", a declarat Iustin Cionca, la finalul şedinţei.

Angajatorii din România vor discuta şi direct cu elevii şcolilor profesionale din Ungaria despre oportunităţile de angajare în Arad sau Timiş.

Totodată, s-a propus să se emită un card de sănătate euroregional, pentru a se facilita intervenţiile transfrontaliere ale ambulanţelor în cazul unor accidente sau boli acute. Comisia Europeană a desemnat pentru acest scop două grupuri de experţi, care vor realiza, după modelul funcţional deja în unele ţări europene, un set de propuneri aplicabile în România, Ungaria şi Serbia.

În 20 mai, la Pecica, se va organiza adunarea generală a Euroregiunii DKMT, la care vor participa preşedinţii judeţelor membre, dar şi alţi oficiali.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
#Ungaria, #locuri de munca, #Romania, #Arad, #Timis , #muncitori
Comentarii
Poza scurt_pe_doi
scurt_pe_doi
rank 1
S
Stan
rank 1
Inițiativa mi se pare greșită, ca sa nu folosesc alt termen,...