În timp ce liderii din întreaga Europă sunt îngrijorați de aventurile nesancționate ale lui Viktor Orbán în materie de politică externă, liderul maghiar de extremă dreapta și-a intensificat campania împotriva vocilor independente la nivel național, sporind presiunea asupra mass-media și a grupurilor societății civile care nu respectă linia guvernului.
Întâlnirile din ultimele săptămâni ale prim-ministrului cu președintele rus, Vladimir Putin, cu liderul Chinei, Xi Jinping, și cu candidatul la președinția SUA, Donald Trump, au stârnit controverse în cercurile diplomatice, izolând și mai mult Budapesta într-un moment în care Ungaria deține oficial președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Cu toate acestea, o serie de activități din interiorul Ungariei care vizează jurnalismul independent și grupurile de supraveghere au primit mult mai puțină atenție în străinătate. În centrul represiunii se află noul și controversatul birou de protecție a suveranității din țară.
Condus de o persoană care are legături strânse cu partidul de guvernământ Fidesz și căruia i s-a acordat puterea de a apela la serviciile de informații fără supraveghere judiciară, biroul a fost înființat de guvernul Orbán, în mod oficial pentru a monitoriza influența străină.
Dar în practică, spun criticii, acesta nu servește ca un organism de stat independent, ci ca un instrument de presiune asupra criticilor guvernului.
„Totul este atât de absurd încât l-aș plasa undeva între Orwell și Kafka“, a declarat József Péter Martin, directorul executiv al Transparency International Ungaria, una dintre organizațiile investigate de biroul de protecție a suveranității.
„Într-o țară din Uniunea Europeană, acest lucru nu ar trebui să se întâmple absolut deloc“, a declarat Martin într-un interviu acordat la Budapesta. Activitățile biroului de protecție a suveranității încalcă libertatea de exprimare și sunt neconstituționale, a adăugat el.
În timp ce motivele biroului rămân neclare, mulți spun că există semne că guvernul Ungariei, care a centralizat puterea de când Orbán a revenit la putere acum 14 ani, încearcă să limiteze și mai mult spațiul pentru grupurile independente.
„Regimul se Putinizează în mod vizibil și, de la an la an, într-un mod care este mai evident“, a declarat Ágnes Urbán, academician și expert în scena media din Ungaria.
Până în prezent, biroul de protecție a suveranității a declarat că analizează două entități: Transparency International Hungary și Átlátszó, o publicație de investigații cunoscută pentru activitatea sa de dezvăluire a presupusei corupții guvernamentale.
În rapoartele publice, biroul a vizat, de asemenea, o serie de instituții media de profil înalt, afirmând că jurnalismul lor aduce atingere interesului național al Ungariei.
„Nu investighează faptul că mass-media publice sunt pline de propagandă rusă“, a declarat Márton Kárpáti, președintele consiliului de administrație al Telex, una dintre cele mai importante instituții de presă independente din Ungaria, care a fost menționată în mod repetat în raportul din iulie al biroului de protecție a suveranității privind „dezinformarea“ cu privire la relatările din jurul războiului din Ucraina.
„Nu se investighează câți bani primesc influencerii din social media apropiați de guvern, ce mesaje de război transmit, ce fel de narațiune pro-rusă promovează“, a adăugat acesta.
În raport, știrile care citează personalități precum președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele ceh, Petr Pavel, și ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, au fost catalogate drept relatări de dezinformare occidentale.