Rubla rusească, zlotul polonez și forintul maghiar au ajuns la minime record. În același timp, prețurile aurului au explodat

Marti, 08 Martie 2022, ora 07:31
10068 citiri
Rubla rusească, zlotul polonez și forintul maghiar au ajuns la minime record. În același timp, prețurile aurului au explodat
Forintul Ungariei a scăzut la un minim istoric de 399,38 unităţi faţă de euro FOTO Pixabay

Rubla rusească, zlotul polonez şi forintul unguresc au scăzut luni la minime record, în condiţiile în care preţurile petrolului au crescut din cauza speculaţiilor că naţiunile occidentale ar putea interzice ţiţeiul rusesc, stârnind temeri de inflaţie la nivel mondial, transmite Reuters.

În schimb, monedele ţărilor din America Latină, bogate în mărfuri, au continuat să depăşească performanţa monedelor din ţările emergente din Europa.

În cadrul unor volume mici, rubla a scăzut cu peste 8%, până la un minim de 133,50 faţă de dolar, ân cadrul tranzacţiilor interbancare.

Tranzacţiile bursei MOEX din Moscova este probabil să rămână oprite până miercuri.

”Există o ofertă aproape infinită şi o cerere foarte mică pentru activele ruseşti în acest moment – ​​nimeni nu doreşte să fie asociat cu acestea. Pe termen scurt şi mediu, ceea ce va determina cu adevărat cererile (comercianţilor) pe pieţele emergente sunt termenii tranzacţiilor. Aceste pieţe vor vedea creşteri masive ale preţurilor (de import şi export)”, a declarat Gabriel Sterne, şeful serviciilor de strategie şi cercetare globală EM la Oxford Economics.

Statele Unite şi Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a interzice importurile de petrol ruseşti, informaţie care a dus la creşterea preţului ţiţeiului Brent până la 139 de dolari pe baril, unii economişti estimând că preţurile ţiţeiului s-ar putea dubla până la 200 de dolari pe baril.

Monedele ţărilor din Europa Centrală şi de Est (ECE), care depind în mare măsură de petrolul rusesc, au fost afectate din cauza luptelor intense din Ucraina.

Forintul Ungariei a scăzut la un minim istoric de 399,38 unităţi faţă de euro, în timp ce zlotul polonez a coborât la un minim record de 4,99 pentru euro.

Dacă preţurile mărfurilor se vor menţine la niveluri ridicate, Ungaria ar putea fi printre cele mai afectate economii de piaţă emergente, factura sa de import crescând cu cel puţin 5% din PIB, potrivit datelor Oxford Economics.

Lira Turciei a scăzut cu 1,4%, consemnând a şasea zi consecutivă de scăderi faţă de dolar, determinate de renunţarea de către investitori la activele mai riscante.

Pe de altă parte, preţurile aurului au explodat peste nivelul de 2000 de dolari pentru prima dată în ultimul an ţi jumătate, pe fondul apetitului mai mare pentru plasamente sigure.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Ungaria, #curs valutar, #zlot polonez, #forint, #rubla , #bani aur
Comentarii
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Poza borba
borba
rank 5
“ ân cadrul tranzacţiilor interbancare.”