Scădere a sprijinului pentru UE în Ungaria, în special în rândul tinerilor. Poliția, în topul încrederii SONDAJ

Vineri, 24 Martie 2023, ora 21:31
3641 citiri
Scădere a sprijinului pentru UE în Ungaria, în special în rândul tinerilor. Poliția, în topul încrederii SONDAJ
Imagine din Budapesta FOTO Pixabay

Ultimului sondaj Eurobarometru arată că sprijinul pentru Uniunea Europeană a scăzut în Ungaria, în special în rândul tinerilor.

39% dintre maghiari au declarat că au o părere pozitivă despre UE, cu 6 puncte procentuale sub media UE. 42% dintre respondenți au declarat că au o opinie neutră, iar 19%, una negativă.

Scăderea sprijinului în Ungaria se datorează în principal unei schimbări de opinie în rândul tinerilor și faptului că la momentul sondajului s-a aflat că universitățile care au fost transformate în fundații (adică aproape trei sferturi dintre studenții maghiari) nu vor mai putea solicita în viitor subvenții UE, inclusiv burse Erasmus, potrivit G4Media.

Raportul arată că sprijinul pentru UE în Ungaria a scăzut și în rândul altor grupuri de vârstă.

Dacă în vara anului trecut 56% dintre respondenți spuneau că au încredere în UE, procentul a scăzut iarna aceasta la 50%.

Cu toate acestea, datele arată, de asemenea, că ungurii au în continuare mai multă încredere în democrația din Uniunea Europeană decât în cea de acasă - deși aceste cifre au scăzut, de asemenea, în comparație cu cele de acum șase luni.

În privința războiului din Ucraina, 52% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de răspunsul la invazia rusă - deși proporția maghiarilor care susțin acțiunile UE, inclusiv politica de sancțiuni, a scăzut acum sub media UE (56%).

Pentru cetățenii din Ungaria, principalele preocupări sunt creșterile de prețuri, inflația și costul vieții sunt cele mai presante probleme (65%). În comparație, doar 2% dintre respondenți au declarat că imigrația este una dintre cele mai importante probleme din viața lor.

Dintre instituțiile publice, încrederea în poliție este cea mai mare în Ungaria (65%), urmată de autoritățile locale (59%), de armată (54%) și de sistemul judiciar (54%). În schimb, maghiarii au puțină încredere în mass-media (30%) și chiar mai puțină încredere în partidele politice (21%).

Sondajul a fost realizat în perioada 12 ianuarie - 6 februarie 2023 pe un eșantion de 1.040 de persoane, la comanda Comisiei Europene, transmite Telex.hu

#Ungaria, #sprijin UE, #sondaj, #razboi Ucraina , #Ungaria
Comentarii
S
Stan
rank 1
Cred că UE va pune mătura-n doliu, fiindcă ungurii n-o mai agreează