Ungaria și Austria, pionii lui Putin din UE: Șeful diplomației maghiare, în vizită la dictatorul din Belarus. Viena i-a invitat pe ruși la reuniunea OSCE

Marti, 14 Februarie 2023, ora 00:55
3427 citiri
Ungaria și Austria, pionii lui Putin din UE: Șeful diplomației maghiare, în vizită la dictatorul din Belarus. Viena i-a invitat pe ruși la reuniunea OSCE
Peter Szijarto, ministrul de externe al Ungariei

În ciuda faptului că oferta președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski către premierul ungar Viktor Orbán de a vizita Kievul a rămas fără răspuns, șeful Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijarto, a sosit în capitala Belarusului pentru a „demonstra poziția sa pașnică " referitor la războiul pe care Rusia l-a declanşat pe teritoriul Ucrainei“, a scris șeful diplomației de la Budapesta pe Facebook.

După cum a remarcat Siirjato, Ungaria se așteaptă ca toți membrii comunității internaționale să acționeze de dragul păcii cât mai curând posibil și „să evite acțiunile care ar putea duce la continuarea sau escaladarea războiului”.

"Războiul din Ucraina se intensifică, tot mai mulți oameni mor din cauza ostilităților. Vieți omenești trebuie salvate acum, iar acest lucru se poate face doar cu pace", a spus șeful Ministerului de Externe al Ungariei.

„Aceasta este poziția pașnică pe care o voi aborda astăzi la discuțiile de la Minsk. Este clar că mulți vor ataca vizita, dar poziția noastră este clară: canalele de comunicare trebuie să fie deschise. Dacă nu am acționat în acest fel, Nu aș putea transmite mesajul de apel la pace”, a adăugat el.

Austria invită Rusia la reuniunea OSCE

Exact la un an de la invadarea Ucrainei, Viena va permite diplomaților ruși sancționați să participe la următoarea mare reuniune de securitate care va avea loc pe 23 și 24 februarie. Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, consideră că delegații Moscovei nu trebuie excluși de la reuniunea OSCE, afirmând că este obligat legal să le elibereze vize, potrivit Euractiv.

După aproape un an de izolare diplomatică totală a Rusiei în Occident, guvernul de la Viena este pe cale să elibereze un număr limitat de vize pentru parlamentarii ruși pentru a le permite să participe la reuniunea cheie, scrie Foreign Policy.

Austria a fost aspru criticată de delegații a douăzeci de țări după ce a acordat vize care vor permite parlamentarilor din Rusia să participe la reuniunea de la Viena a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), informează Associated Press, conform The Guardian.

Problema evidențiază poziția delicată de așa zis „echilibru” adoptată de Austria, în încercarea de a menține neutralitatea militară pe durata războiului pe care Rusia îl întreține în Ucraina.

Mai multe state amenință cu boicotul

Lituania a amenințat că va boicota inclusiv întâlnirea dacă Austria nici măcar nu va lua în considerare apelul celor 20 de țări care au cerut interzicerea delegaților ruși la reuniunea de la Viena.

Radoslaw Fogiel, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului polonez, care este membru al delegației țării la OSCE, a declarat că „toate opțiunile sunt pe masă" în ceea ce privește posibilitatea ca Varșovia să boicoteze viitoarea reuniune.

Delegația parlamentară ucraineană se va deplasa la Viena pentru a avea întâlniri în marja adunării cu omologii lor din America de Nord și Europa, dar nu va participa la nicio reuniune, având în vedere participarea Rusiei, a declarat Evgheniia Kravchuk, membru supleant al delegației ucrainene.

Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluție prin care solicită OSCE să excludă Rusia în totalitate din acest organism și să refuze acordarea de vize delegaților ruși.

„Pentru mine, OSCE este moartă. Nu ne-a protejat", a declarat Oleksandr Merejko, președintele Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ucrainean.

Anul trecut, parlamentarilor ruși li s-a interzis participarea la reuniunile OSCE din Polonia și Regatul Unit.

Guvernul austriac a condamnat invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu aproape un an, dar a subliniat, de asemenea, necesitatea de a menține relațiile diplomatice cu Moscova.

Moscova intenționează să trimită delegați la reuniunea OSCE de la Viena, din 23-24 februarie, printre care se vor număra și 15 parlamentari ruși care se află sub incidența sancțiunilor Uniunii Europene, inclusiv vicepreședintele Dumei, Piotr Tolstoi, și colegul său parlamentar Leonid Slutsky.

Într-o scrisoare adresată Cancelarului Karl Nehammer, ministrului de externe și altor oficiali austrieci, 81 de delegați OSCE din 20 de țări, printre care Franța, Canada, Marea Britanie, Polonia și Ucraina, au cerut guvernului austriac să interzică participarea rușilor aflați sub sancțiunile UE.

„Este important să ne amintim că parlamentarii ruși sunt parte integrantă a sistemului de putere și complici la crimele pe care Rusia le comite în fiecare zi în Ucraina”, se arată în scrisoarea prezentată de Associated Press. „Ei nu au ce căuta într-o instituție însărcinată cu promovarea unui dialog sincer și a opoziției față de război”, se mai precizează în scrisoare.

Reuniunea de securitate se va desfășura la Viena pe 23 și 24 februarie, fix la un an de când trupele ruse au invadat Ucraina.

Scuza Austriei

În replică, Austria insistă că, în calitate de gazdă a sediului Organizației pentru Securitate și Corporație în Europa trebuie să permită tuturor delegațiilor să intre în țară, fiind obligați din punct de vedere legal să elibereze vize.

Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a regretat data sesiunii plenare, spunând că este „foarte nefericită”.

„Dar, în același timp, nu trebuie să uităm că avem nevoie de platforme (de discuție). OSCE nu a fost niciodată o organizație a celor care gândesc la fel”, a spus el într-un interviu acordat televiziunii publice austriece ORF.

Orice relație și orice conversație cu Rusia este dificilă, „dar trebuie să continuăm discuțiile", a declarat Schallenberg, care speră că Moscova va da din nou o șansă democrației.

Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, am putea fi martorii unei apocalipse nucleare, a avertizat joi, 25 aprilie, într-un discurs rostit la Minsk, preşedintele Belarusului,...
#Ungaria, #Austria, #vizita, #ministru de externe, #Belarus, #OSCE, #Rusia , #Razboi Ucraina