Secretele succesului lui Viktor Orban, care câștigă al patrulea mandat consecutiv de premier al Ungariei ANALIZĂ

Luni, 04 Aprilie 2022, ora 10:05
6254 citiri
Secretele succesului lui Viktor Orban, care câștigă al patrulea mandat consecutiv de premier al Ungariei ANALIZĂ
Premierul Ungariei Viktor Orban. FOTO Captura Youtube

Liderul suveranist ungar Viktor Orban a câştigat duminică, 3 aprilie, a patra victorie la rând, mult mai uşor decât era prevăzut, după alegerile legislative umbrite de războiul din Ucraina.

La 58 de ani, decanul liderilor în exerciţiu din Uniunea Europeană (UE) s-a confruntat cu o alianţă inedită şi disparată de şase partide, hotărâte să combată "autoritarismul" şi "corupţia" celor 12 ani ai epocii Orban.

Analiştii au prezis o luptă strânsă, dar rezultatele sunt clare: partidul Fidesz condus de Orban a câştigat 53,1% din voturi după numărarea a 98% din buletine, faţă de 35,04% pentru opoziţie, a precizat Biroul electoral naţional.

Cu acesta avans, premierul este asigurat că va păstra o majoritate de două treimi în parlament.

Prezenţa la vot a fost puternică, apropiindu-se de recordurile înregistrate în 2018.

"Am obţinut o victorie excepţională - o victorie atât de mare încât probabil se poate vedea de pe Lună şi, în orice caz, cu siguranţă de la Bruxelles", a declarat cu faţa numai zâmbet Orban care întreţine o relaţie conflictuală cu Uniunea Europeană.

Adversarul său, Peter Marki-Zay, s-a adresat partizanilor săi seara târziu. "Nu îmi voi ascunde tristeţea şi dezamăgirea", a reacţionat el. Combativ în pofida tuturor piedicilor, el a denunţat "o luptă inegală" în faţa "propagandei", "o campanie de ură şi minciuni".

Introducându-şi buletinul de vot în urnă alături de familia sa, acest primar conservator în vârstă de 49 de ani denunţase mai devreme "condiţii neloiale şi imposibile" menite să îi permită rivalului său "să rămână la putere pentru totdeauna".

Şi să citeze media publice obediente guvernului - el a avut dreptul la doar cinci minute timp de antenă la televiziunea naţională, în total.

În coaliţia de opoziţie, unii, precum vicepreşedintele Jobbik, Marto Gyongyosi, au denunţat "nereguli".

Acuzat de Bruxelles de multiple atacuri la adresa statului de drept, Viktor Orban şi-a trecut sub control justiţia şi media de peste 12 ani, susţinând în acelaşi timp o viziune ultra-conservatoare a societăţii.

Fidesz este în frunte. Asta în pofida unor conflicte de lungă durată între guvernul lui Orban și Uniunea Europeană, în ciuda corupției omniprezente, care infectează aproape fiecare sector al vieții din Ungaria și cu toate că Ungaria are al doilea cel mai mare număr de decese per capita de COVID-19 din Europa.

Și totuși, mai bine de jumătate dintre maghiari au votat din nou pentru Fidesz, cimentând poziția lui Orban ca politician proeminent al Europei Centrale, mai degrabă decât să opteze pentru coaliția formată din șase partide a Opoziției Unite, care include socialiști, liberali, verzi și conservatori. Nu există nicio îndoială că Fidesz a beneficiat de pe urma utilizării puterii sale politice pentru a manipula peisajul juridic și media din Ungaria.

De ce a câștigat Orban din nou când în aproape toate celelalte țări din Europa Centrală posturile de conducere de top se rotesc ca turnichetele?

În primul rând, Fidesz are o influență unică asupra acelor maghiari care au o viziune naționalistă pronunțată asupra lumii, atingând cu grijă un echilibru între revizionism și realpolitik. Chiar dacă vezi în mod regulat autocolante cu Ungaria Mare pe geamurile mașinilor – în culorile roșu-alb-verde ale drapelului Ungariei care acoperă felii din Slovacia, Serbia, România, Ucraina și Austria – majoritatea nu mai cred de fapt în realizarea unei Ungari Mari dincolo de graniţele ei actuale.

„Este de neconceput ca Orban să încerce să ia sudul Slovaciei sau vestul României cu forță militară, așa cum face Putin în Ucraina”, a spus Lacy Kornitzer, scriitoare și realizatoare de film maghiară din Berlin. „Dar tonul său nostalgic, revanșist joacă pe o măreție trecută mitologică, care evocă o promisiune de fericire doar prin faptul că ești ungur. Acest lucru menține viu un vis de a recupera într-o zi „granițele istorice” ale Ungariei, fără a acționa vreodată în acest sens.”

Votul diasporei

Deși politicienii naționaliști au apăsat aceste butoane din 1990, moștenirea lui Orban îi permite să le folosească cu un efect deosebit – atât de mult încât nu există niciun partid independent de extremă dreaptă care să încerce măcar să provoace Fidesz pentru acești alegători. La urma urmei, Orban a fost cel care a promovat dubla cetățenie în 2010 pentru cele aproximativ 2,4 milioane de persoane de etnie maghiară care locuiesc în străinătate, câștigând inimile naționaliștilor maghiari și sute de mii de voturi noi. De atunci, el a sporit sprijinul financiar pentru aceste comunități de zece ori, asigurând Fidesz peste 90 la sută din votul diasporei.

Ideologie naționalistă, agendă paternalistă

Ideologia naționalistă a lui Orban merge mână în mână cu o agendă paternalistă care pretinde că se uită la interesele particulare ale maghiarilor – spre deosebire de liberali, verzi, creștin-democrați și socialiști, care, potrivit lui Orban, răspund la comenzile din Germania, UE, instituții financiare internaționale și de afaceri globale. „Orban a reușit să convingă mulți oameni că Fidesz și numai Fidesz protejează poporul maghiar de multe și diferite forme de interferență în interesul lor și al suveranității Ungariei”, a declarat Andras Biro-Nagy, director al Policy Solutions, un think-tank cu sediul la Budapesta. „Fie că este vorba despre prețuri mari la energie, imigrație, probleme LGBT sau un război, ca acum, la granițele sale, mulți alegători Fidesz simt că sunt pe mâini sigure cu Orban, care va face tot ce este necesar pentru a-i proteja de relele externe într-un lume tulbure.”

Războiul din Ucraina, care a devenit brusc numărul 1 în campanie, este un exemplu. După un deceniu în care s-a apropiat de Putin, Orban s-a trezit brusc într-o situație dificilă când Putin a invadat Ucraina. Mulți au crezut că va însemna cu siguranță dispariția liderului maghiar. Dar Orban a găsit o modalitate de a-l folosi în avantajul său.

„Maghiarilor nu le place riscul, gândesc pe termen scurt”, a spus Daniel Fazekas, cercetător în rețelele sociale din Ungaria. „Războiul îi sperie și nu vor nicio parte din el”. Astfel, răspunsul lui Orban a fost o politică de „calm strategic”, ceea ce el numește o „politică de pace”. Ungaria se opune trimiterii de arme în Ucraina, embargoului asupra energiei și impunerii unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei. Orban le reamintește colegilor săi unguri că 65% din petrolul Ungariei și 85% din aprovizionarea cu gaze provin din Rusia – iar rezultatele arată că 60% dintre unguri consideră că strategia lui Orban este cea mai bună modalitate de a-i menține în siguranță.

Ministrul Apărării al Republicii Cehe a batjocorit situația lui Orban într-un tweet recent, spunând că îi pare „foarte rău că petrolul rusesc ieftin este mai important pentru politicienii maghiari decât sângele ucrainean”.

O altă săgeată în tolba lui Orban este o marcă de conservatorism social care primește sprijin mai ales în mediul rural, acum fieful electoral al Fidesz. Spre deosebire de democrația creștină relativ iluminată care a evoluat în Italia și Germania în timpul deceniilor Războiului Rece, conservatorismul maghiar este sfidător de școală veche: promovarea familiei tradiționale, anti-LGBT și lipsa criticilor față de greșelile istorice ale Ungariei.

Pentru a se asigura că creștinii și conservatorii se prezintă într-un număr adecvat, Fidesz a adăugat un referendum la buletinul de vot în ziua alegerilor. Cetățenii maghiari au fost întrebați dacă susțin interzicerea publicării de conținut legat de LGBT care „influențează dezvoltarea copiilor minori”.

Rezultatul referendumului nu va schimba nimic, din moment ce anul trecut parlamentarii maghiari au adoptat o lege prin care este ilegală prezentarea homosexualității în materiale educaționale școlare și programe de televiziune care vizează persoanele sub 18 ani.

Desigur, argumentele lui Orban pentru al patrulea mandat consecutiv a primit un sprijin enorm din partea statului. „Controlul Fidesz asupra atâtor instituții și dominația în mass-media oficială sunt cheia popularității sale”, a spus analistul Biro-Nagy. Nu numai că Fidesz a manipulat harta electorală a țării, dar și mass-media controlată de guvern regurgitează linia partidului și lovește opoziția cu orice ocazie. În ccampanie, canalul public de televiziune care a difuzat de nouă ori într-o zi discursul lui Orban de Ziua Națională din 15 martie i-a oferit candidatului opoziției Marki-Zay doar cinci minute timp de antenă (minimumul legal). Cheltuielile Fidesz doar pentru reclamele pe rețelele sociale au fost de trei ori mai mari decât cele ale partidelor de opoziție.

„Partidului Fidesz nu i-a luat nici măcar o săptămână pentru a veni cu o nouă campanie care să-l înfățișeze pe Orban ca un soldat în slujba păcii și o asigurare a siguranței”, a declarat Zoltan Lakner, redactorul șef al publicației de știri Jelen, pentru The Guardian. Vikotr Orban „a avut mai multe resurse și o platformă mult mai mare pentru a ajunge la alegători.”

„În orașe, mulți oameni își primesc știrile de pe internet, dar nu în mediul rural. Acolo primează TV, radio și presa scrisă, care sunt în mare parte în mâinile guvernului”, a spus Biro-Nagy.

Dominația politică a lui Orban, pe cale să se încheie. Ultimele sondaje confirmă căderea premierului ungar
Dominația politică a lui Orban, pe cale să se încheie. Ultimele sondaje confirmă căderea premierului ungar
Dominația premierului Viktor Orban în Ungaria ar putea să se apropie de sfârșit după ce sondajele arată o scădere inexorabilă a partidului acestuia, Fidesz, și o creștere semnificantă a...
Handbal feminin: Rezultatele de la EURO și cum arată clasamentul după victoria României
Handbal feminin: Rezultatele de la EURO și cum arată clasamentul după victoria României
Vineri s-au jucat trei partide în grupa principală I a Campionatului European de handbal feminin. România a învins Suedia, locul 4 la Campionatul Mondial şi Jocurile Olimpice. Rezultatele...
#Ungaria, #alegeri, #rezultate, #premier, #Viktor Orban, #Fidesz , #alegeri ungaria 2022
  1. Incendiu de vegetație în Malibu. Dick Van Dyke şi Cher, printre miile de persoane care fug din calea focului FOTO/VIDEO
  2. Biden avertizează că politica economică anunțată de Trump va fi un "dezastru". "Este o mare eroare" VIDEO
  3. Netanyahu depune mărturie pentru prima dată în procesul său de corupţie. Premierul israelian acuză că este hărţuit pentru politicile sale de securitate
  4. Donald Trump împarte funcții importante membrilor familiei. A desemnat-o pe logodnica lui Donald Jr. ca ambasador în Grecia, după ce acesta ar fi înșelat-o cu altă femeie
  5. Cum a păcălit Putin Statele Unite: Metodă simplă, "ajutor" american pentru armata Rusiei, fără știrea SUA
  6. Luptătorul medaliat care s-a bătut în ring cu Mircea Badea, snopit în bătaie și amenințat de membrii unei grupări periculoase cu înclinații neo-legionare. Cum a tratat poliția cazul
  7. Zelenski vine cu o strategie surpriză: I-ar distruge planul lui Putin
  8. Descoperire, un lucru neștiut până acum: Trei vârste exacte când oamenii sunt loviți de un șoc
  9. Un profesor de la Harvard dezvăluie: Unde ar putea fugi Putin dacă pierde războiul
  10. Fostul președinte sirian Bashar al-Assad "este în siguranță" în Rusia. Ce spune Moscova despre o eventuală predare către CPI