Noul ambasador SUA în Ungaria a devenit rapid "inamicul public" al premierului Viktor Orbán

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 15:59
4273 citiri
Noul ambasador SUA în Ungaria a devenit rapid "inamicul public" al premierului Viktor Orbán
David Pressman, ambasadorul SUA în Ungaria/ FOTO: hu.usembassy.gov

Noul ambasador al SUA în Ungaria, David Pressman, a devenit o țintă preferată a atacurilor în mass-media care sprijină regimul. Dar la doar două luni de la sosirea sa în post, Pressman a devenit, de asemenea, un nume cunoscut în Budapesta pentru disponibilitatea sa de a invoca – și chiar face glume — despre ideologia și retorica bombastică, deschis propagandistică și conspirativă, ale guvernului Orbán, relatează Politico.

Noul ambasador al SUA în Ungaria, David Pressman este avocat, militant pentru drepturile omului, are un partener de sex masculin, doi copii, și a lucrat îndeaproape cu George Clooney.

„Sunt îngrijorat când văd rachete care zboară de la Moscova peste locurile de joacă pentru copii din Kiev - și îl văd pe ministrul de externe al Ungariei zburând la Moscova pentru a face conferințe Facebook Live de la sediul Gazprom", a declarat ambasadorul american pentru Politico.

Publicațiile maghiare suținute cu bani de apropiații lui Orban scriu în mod regulat dspre el, canalele de televiziune de stat și prietenoase lui Orbán sunt și ele preocupate obsesiv de Pressman, prezentându-l pe ambasadorul american ca pe un stăpân colonial secretos trimis să se amestece în afacerile interne ale Ungariei.

„Sancțiunile Bruxelles-ului ne falimentează”, scrie mare pe un poster lipit pe un panou din Budapesta deasupra imaginii unei rachete.

Ca tânăr avocat i s-a alăturat actorului George Clonney într-o campanie de conștientizare a atrocităților de la Dafur (Sudan), a fost consilierul secretarului de stat Madeleine Albright, a lucrat în cadrul Departamentului Securității Interne și a făcut parte din echipa Casei Albe în administrația Obama. El a fost și ambasadorul SUA pentru afaceri politice politice speciale la ONU (2014). În prezent, obiectivul său este să pună bazele unor relații de bună colaborare cu guvernul maghiar. Chiar și înainte de sosirea ambasadorului, retorica antiamericană era în creștere în Ungaria, notează Politico.

În presa maghiară controlată de guvern, SUA sunt atât omul negru din spatele invaziei din Ucraina, cât și marioneta partidelor de opoziție din Ungaria. Publicațiile legate de Fidesz au răspândit chiar teorii paranoice ale conspirației despre un diplomat american care a murit într-un accident de circulație.

Aceste tipuri de semne au fost o caracteristică a peisajului Budapestei de ani de zile, creând o galerie conspirativă de inamici străini pe care premierul ungar Viktor Orbán i-a folosit pentru a insufla frică și furie în populația maghiară în timp ce se luptă pentru a-și menține puterea.

Dar din punct de vedere istoric, SUA – la fel ca mulți dintre partenerii săi occidentali – a rămas relativ tăcută în public cu privire la aceste campanii de mesaje direcționate și la creșterea retoricii guvernamentale anti-occidentale, care reflectă adesea recul democratic al țării și influența locală a propagandei ruse.

Cu Pressman, asta s-a schimbat. Numai prezența lui Pressman este o mustrare implicită adresată lui Orbán și agendei războaielor culturale. Dar, în ultimele săptămâni, tonul veninos - și atacurile personale asupra lui Pressman - au atins un nivel de maximă febrilitate.

Un diplomat curajos și cu tupeu

O escaladare bruscă a avut loc după ce Pressman a postat o fotografie de la întâlnirea cu doi judecători din cadrul Consiliului Judiciar Național, un organism al cărui simbolism politic stârnește dezbateri aprinse în Ungaria, prin prisma faptului că are rolul de a supraveghea activitatea judecătorilor.

„Interferență gravă și fără precedent în sistemul judiciar", a titrat țipător portalul de știri Origo, legat de guvern. "Astăzi, ceea ce îmi vine în minte este că dacă avem astfel de prieteni, atunci nu avem nevoie de dușmani", s-a pronunțat ziarul Magyar Nemzet, apropiat de Orbán.

În discuții private, oficialii maghiari au fost furioși. „Întâlnirea cu doi judecători infami a fost un început destul de nefericit", a declarat un oficial maghiar de rang înalt.

În loc să aștepte ca scandalul să se răcească, Pressman a ripostat în stilul său propriu. Astfel, ambasada SUA a postat o serie de fotografii cu politicieni și diplomați de rang înalt care de-a lungul timpului au avut întâlniri cu judecători – inclusiv una cu un Orbán mai tânăr și zâmbitor, alături de fostul judecător al Curții Supreme a SUA Anthony Kennedy.

„Ceea ce nu este conform cu practica diplomatică între aliaţi este recentul atac mediatic coordonat asupra purtătorului de cuvânt şi a responsabilului cu relaţiile internaţionale din Consiliul Judiciar Naţional, în ceea ce pare a fi un efort de a inspira teamă celor care doresc să discute cu reprezentanţi ai Statelor Unite”, a fost mesajul ambasadei SUA în Ungaria.

Orbán și guvernul său nu au făcut deloc un secret din disprețul lor față de democrații americani, subliniază Politico. Democrații, spun ei, vor să își impună ideologia liberală în Ungaria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
#Ungaria, #SUA, #ambasador, #Viktor Orban, #tensiuni , #ungaria