Pascariu: Piata imobiliara, blocata de asteptarea scaderii preturilor

Marti, 29 Iulie 2008, ora 07:33
2240 citiri
Pascariu: Piata imobiliara, blocata de asteptarea scaderii preturilor

Intentia bancii centrale de a impune noi restrictii creditarii are logica ei, dar este excesiv de birocratica, si creeaza o blocare temporara a pietei imobiliare, sustine bancherul Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie al Unicredit Tiriac Bank.

"Este o birocratie in plus si apoi pot fi penalizati foarte multi oameni care din momentul la care era situatia descrisa in acea declaratie fiscala au putut sa promoveze, li s-a marit salariul substantial, vor lua credite mai putine, de valori mai mici. Este o noua masura administrativa. Este clar ca vor exista restrictii suplimentare pentru contractarea imprumuturilor, dar ele trebuie facute mai transparent si mai inteligent", a declarat Pascariu intr-un interviu pentru Romania Libera.

Acesta este de parere ca banca centrala ar fi putut veni cu o chestiune mai simpla, cum ar fi sa interzica acordarea de credite in valuta. "Creditul nu e o marfa care se vinde pe galantar, el nu este nici un produs discretionar. Acordarea unui credit depinde de o multime de criterii", sustine bancherul.

"Aproape 90% din banci sunt detinute de institutii financiare mari, iar celelalte au suficiente lichiditati. In general, este de remarcat faptul ca bancile europene au traversat mai bine criza financiara actuala. In acest moment, criza a inceput sa se estompeze, deoarece bancile centrale, in special Banca Centrala Europeana si Federal Reserve, au reactionat suficient de rapid", a adaugat Pascariu.

Presedintele Consiliului de Administratie al Unicredit Tiriac Bank crede ca Romania nu a fost in mod direct afectata de criza internationala, dar a simtit-o prin cresterea costului banilor, pentru ca banii sunt mai putini si atunci si bancile-mama au fost afectate si, la randul lor, refinanteaza la un cost mai mare subsidiarele din Romania.

In ceea ce priveste creditele ipotecare, Pascariu crede ca in Romania nivelul lor este extrem de jos, ele reprezinta mai putin de 4% din Produsul Intern Brut (PIB), in timp ce in tari din Europa Centrala - Ungaria Cehia, el depaseste 12% din economie.

"Constructiile par un domeniu in mare expansiune. Bancherii romani au deci o garantie ca in acest domeniu va urma o crestere a creditarii".

Piata imobiliara, blocata

In ceea ce priveste piata imobiliara, Pascariu sustine ca problema momentului e aceea ca piata imobiliara e blocata din cauza asteptarii ca vor scadea preturile.

"Adevarul este ca locuintele vechi erau mult mai scumpe decat cele noi. Pana acum doua-trei luni vedeam oferte de locuinte in Bucuresti, in Colentina, cu 2.000 de euro pe metrul patrat, la un apartament de doua camere, in timp ce dezvoltatorii noilor proiecte de locuinte cer 1.300 euro pe metrul patrat. N-are nici o logica aceasta diferenta. Din pacate, asta afecteaza si vanzarile noilor locuinte, iar preturile au inceput deja sa scada", a adaugat bancherul.

"Investitia imobiliara este o afacere si sa vinzi acum cu un pret mai mic de 1.300 euro pe metru patrat o locuinta noua e absurd, nu-ti acoperi costurile. Terenul e foarte scump. Fierul s-a dublat, aproape s-a triplat in ultimii doi ani, cimentul s-a scumpit semnificativ. In general, materialele de constructii s-au scumpit, astfel incat nu cred ca va scadea pretul sub 1.300 euro pe metru patrat", a completat Pascariu.

Despre riscul cumpararii de locuinte direct de pe planseta, acesta crede ca au fost relativ putini dezvoltatori care nu si-au respectat promisiunile. Oamenii asteapta sa vada ce se intampla.

"Sunt destul de putini cei care cumpara o locuinta din stadiul de planseta, ca sa zic asa, deoarece sunt riscuri. Unii n-au obtinut autorizatii de constructie, altii nu au primit alte avize si atunci nu mai are sens intreaga dezvoltare", a completat el.

Pascariu sustine ca acest lucru se vede din faptul ca destul de putine proiecte imobiliare au primit si avizele, si finantarea. In momentul de fata, nevoia de locuinte in Bucuresti este de aproximativ 120.000-140.000 de unitati locative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#piata imobiliara, #credit, #proiecte, #locuinte, #costuri , #credite