Studiu: Un bucurestean da pe un metru patrat de casa salariul sau pe sapte luni

Duminica, 18 Mai 2008, ora 18:39
1907 citiri
Studiu: Un bucurestean da pe un metru patrat de casa salariul sau pe sapte luni

Preturile imobiliare din Bucuresti sunt printre cele mai mari din centrul si estul Europei, locuitorii Capitalei platind echivalentul a sapte salarii medii brute pentru a cumpara un metru patrat construit, arata un studiu UniCredit, prezentat duminica la reuniunea BERD de la Kiev, informeaza Newsin.

Astfel, un metru patrat intr-o locuinta deja folosita costa anul trecut in Bucuresti, in medie, 2.177 euro/mp, mult peste nivelul din Riga, unde aceeasi suprafata se vindea cu un an mai devreme, in medie, cu 1.372 euro. Pentru salariul mediu, UniCredit a luat in calcul datele privind castigurile medii pe anul trecut publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In ceea ce priveste locuintele noi din Bucuresti, un metru patrat costa anul trecut, in medie, 2.475 euro/mp, fata de 1.779 euro/mp in 2005, arata acelasi studiu al grupului financiar italian.

Economistii UniCredit estimeaza ca piata imobiliara din Bucuresti ar putea suferi o temperare in perioada urmatoare.

"Vedem inca un potential mare al pietei imobiliare romanesti pe termen mediu, dar in Bucuresti, in special in zona centrala, preturile ar putea sa se stabilizeze, nu neaparat sa scada. Situatia din Bucuresti este similara cu cea din zona turistica litorala a Bulgariei", a declarat Debora Revoltella, economistul sef al UniCredit pentru Europa Centrala si de Est.

Proiectiile analistilor Unicredit au la baza diferenta dintre preturile imobiliare din Romania si cele din alte state din regiune, mai dezvoltate economic si cu salarii mai mari.

Astfel, in Ungaria, tara cu produs intern brut (PIB) pe locuitor depaseste cu circa 50% nivelul din Romania, dezvoltatorii vindeau anul trecut casele la un pret mediu de 1.004 euro/mp, in Cehia, metrul patrat se cumpara cu 787 euro.

Bulgaria era anul trecut tara din regiune cu cele mai mici preturi imobiliare, metrul patrat fiind vandut cu 558 euro.

Preturile mari ale pietei imobiliare din Bucuresti plaseaza orasul pe ultimul loc in regiune in privinta accesibilitatii pentru populatie. Astfel, daca un bucurestean castiga in sapte luni de munca echivalentul pretului mediu al unui metru patrat intr-o locuinta deja existanta, un ceh isi permite sa plateasca pretul unui metru patrat cu salariul obtinut pentru o luna de munca, iar un ungur, cu cel obtinut in 1,4 luni.

Bucurestiul este, potrivit studiului mentionat, atipic in regiune si prin avansul rapid al preturilor, de la 407 euro/mp in 2002 - unul din cele mai mici niveluri din regiune la acel moment - la 1.370 euro/mp in 2005 si la aproape 2.200 euro/mp in prezent.

De altfel, Romania, alaturi de Ucraina si Kazahstan, a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere a preturilor imobiliare in intervalul 2002-2007, de peste 40% in medie anuala.

Bucurestiul beneficiaza de avantajul unui nivel de dezvoltare, calculat dupa PIB/locuitor, de peste doua ori peste media nationala, de veniturile ridicate ale locuitorilor si de migratia interna la nivelul Romaniei, vizibila in special prin afluxul constant de populatie inspre Bucuresti.

De altfel, regiunea Bucuresti-Ilfov conduce in clasamentul activitatii constructiilor de locuinte, cu circa 3 locuinte/1.000 locuitori finalizate in 2007, semnificativ peste media nationala, de 2,1 locuinte.

Studiul UniCredit a calculat pentru Romania doar preturile din Bucuresti, in timp ce pentru alte state, au fost stabilite preturi medii nationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Bucuresti, #locuinta, #pret, #imobiliare, #metru patrat , #stiri Unicredit