Unicredit: Economia Romaniei se va prabusi cu 4%

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 12:32
1054 citiri
Unicredit: Economia Romaniei se va prabusi cu 4%

Economia reala a intrat in picaj in primul trimestru din acest an, reducerea PIB-ului tarii noastre fiind previzionata la nu mai putin de 4% pana la finele anului, se arata intr-un raport realizat de Unicredit Group.

Cu toate acestea, se pare ca deficitul de cont curent se va imbunatati semnificativ.

"Punerea in aplicare a proiectelor de infrastructura ale Guvernului sustinute prin fondurile UE va fi cruciala pentru ca economia romaneasca sa revina la crestere in 2010", sunt de parere analistii de la Unicredit.

De fapt, vulnerabilitatea Romaniei si expunerea la criza financiara globala au devenit evidente prin reducerea Produsului Intern Brut inca din cel de-al patrulea trimestru din 2008.

Corectiile puternice au fost inregistrate in consumul privat, care s-a redus de la 14,6% in trimestrul anterior la 3,7%, in timp ce investitiile au continuat sa creasca usor, dar au fost in mod semnificativ mai mici, comparativ cu nivelul de 27,7% inregistrat in primele trei trimestre.

Studiul Unicredit releva faptul ca, in primul trimestru din acest an, consumul populatiei s-a aflat sub presiunea bazata pe conditiile stricte de creditare, cresterea somajului (la 5,3% in februarie, fata de 4%, media pe 2008), o siguranta mai redusa a locurilor de munca si o crestere diminuata a salariilor.

Cat priveste consumul privat, acesta este de asteptat sa-si piarda rolul sau de motor de crestere in acest an si sa ramana intr-un interval negativ pe tot parcursul lui 2009.

In plus, volumul lucrarilor de constructii a scazut rapid la 9% in ianuarie, de la o rata de 30% in 2008, fiind anticipata o continuare a declinului.

Referitor la inflatie, raportul arata ca este probabil ca nivelul acesteia sa fie superior bandei tintite de BNR pe parcursul acestui an. Inflatia in primele doua luni a fost peste asteptari, eliminand orice sansa de a sfarsi anul sub tinta BNR (Banca Centrala are ca obiectiv nivelul de 3,5%, +/-1%).

In domeniul fiscal, Guvernul va revizui bugetul din 2009, in aprilie-mai, dupa ce autoritatile si FMI au convenit asupra unui deficit bugetar de 4,6% din PIB (initial stabilit la 2%, potrivit legii bugetului), pe baza unei cresteri economice negative, de -4%.

Oficialii FMI au solicitat un puternic accent pe reformele structurale. Unicredit arata ca scopurile "legii responsabilitatii fiscale" sunt imbunatatirea procesului de transparenta in realizarea bugetului si permiterea planificarii pe termen lung.

Sistemul de pensii si de salarizare in sectorul public, precum si monitorizarea si controlul procedurilor in cadrul companiilor detinute de stat vor fi, de asemenea, revizuite cu asistenta internationala.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#economie prabusire, #criza PIB scazut , #stiri Unicredit