Scandalul noilor uniforme de poliție continuă. După ce mai mulți polițiști s-au plâns că li se rup hainele, instituția a făcut investigații și a dat un verdict.
Într-un comunicat de presă, transmis luni dimineață, 6 februarie, IGPR a transmis că uniformele rupte vor fi evaluate într-un laborator de specialitate și vor fi schimbate pe cheltuiala producătorului.
Conform instituției, "este posibil ca polițiștii să nu fi purtat corect uniformele" astfel că de la București au fost transmise IPJ-urilor din țară recomandări privind portul uniformei.
”Cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public privind noua uniformă a polițiștilor, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române este abilitat să comunice următoarele:
În urma semnalărilor realizate de unele sindicate și a informațiilor apărute în spațiul public, pe parcursul săptămânii trecute, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române au solicitat celor 42 de unități teritoriale de poliție (DGPMB și IPJ-uri) să transmită dacă au semnalări din partea polițiștilor, cu privire la noua uniformă.
După primirea informărilor, reprezentanții I.G.P.R. au convocat reprezentanții operatorilor economici, pentru prezentarea aspectelor semnalate, solicitându-le schimbarea elementelor de uniformă, având în vedere că acestea sunt în perioada de garanție.
De asemenea, echipamentele vor fi evaluate într-un laborator de specialitate.
Facem precizarea că echipamentul se află în perioada de garanție, iar, în cazul unor semnalări, echipamentele vor fi schimbate pe cheltuiala furnizorului.
Totodată, au fost transmise în teritoriu recomandări cu privire la portul corect al uniformei, în special cu privire la poziționarea corectă a centurii”, a transmis IGPR.
Adică, dacă ”partea rugoasă a centurii” va lua contact cu materialul textil, iar acesta se va deteriora, polițistul va schimba uniforma pe banii proprii.
De asemenea, polițiștii trebuie să țină cont de ”mărime” atunci când își comandă uniforma ”care să-i asigure lejeritate chiar și în urma modificării dimensionale care poate apărea după spălare”.
Dar se pare însă că unii polițiști își doresc să poarte haine slim, din acest motiv le crapă pantalonii.
”Unii dintre polițiști, din dorința de a fi extrem de slim au solicitat produse subdimensionate care nu au lejeritate pe aceștia, tensionând cusăturile și materialul.
În aceste condiții, prin purtare intensivă fibra textilă este în permanență tensionată și are ca efect manifestarea fenomenului de oboseală a acesteia, astfel încât cedează prin destrămare”, se arată în adresa IGPR către IPJ-uri
Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, a spus pentru Ziare.com că singurul mod în care polițiștii nu pot deteriora uniforma este să o lase pe umeraș.
”În ceea ce privește această poveste cu uniformele, aici avem două aspecte:
1. Recunosc tacit existența problemelor pe care noi le semnalam de câteva zile. Deci avem o confirmare.
2. În ceasul al doisprăzecelea, își manifestă părtinirea față de firma producătoare și arunca vina pe politiști că nu au purtat-o corect uniforma”, a spus Cosmin Andreica.
Pe pagina de Facebook a sindicalului, reprezentanții organizației afirmă că situația arată că bancurile cu polițiști sunt de fapt ”adevărate”. Si prezintă și documentele cu recomandările IGPR pentru polițiști.
”Ceea ce inițial credeam că e o glumă, s-a adeverit a fi confirmarea că Nu există bancuri cu polițiști, ele sunt toate adevărate! Printr-o adresă înaintată către toate structurile, Poliția Română se erijează în firma care a produs uniforma, și pe lângă faptul că îi ceartă pe polițiști pentru că nu știu să o “poarte corespunzător” le dă și indicații de spălare, călcare și folosire pentru a nu se mai degrada așa de repede.
Concluzia, conform vechiului proverb: “…tot mortul e de vină”, așa și în cazul acestor mizerii de uniforme, polițiștii sunt de vină că le poartă și se uzează. În acest context, să fim în ton cu “recomandările” Poliției Române, le sugerăm polițiștilor să poarte noile uniforme doar pe umeraș. Adică să le ia în patrulare dar agățate în interiorul mașinii de politie, pe umeraș. Doar așa vom fi siguri că nu vor mai fi plângeri cu privire la calitatea proastă a acestora.
PS: Nu vă mai doriți să fiți slim, că tensionați materialul și îl stresați!!!”, au scris cei de la Sindicatul Europol.
Un alt aspect semnalat de polițiștii de la Sindicatul Europol se referă la ghetele de intervenție ale angajaților care sunt foarte slabe calitativ dar costă foarte mult.
”529 lei este prețul plătit de Poliția Română pentru fiecare dintre cele peste 60.000 de perechi care vor ajunge la polițiști cu sub denumirea de „ghete intervenție”. În imagini puteți vedea cum arată încălțămintea după 2 luni de purtare. Rezistența la uzură este extrem de scăzută. Statura ghetei dispare după primele utilizări. Iar cu privire la materialele folosite avem mari dubii că acestea corespund cu cele din caietul de sarcini.
La o primă socoteală, numai pentru acest element de încălțăminte „ghete intervenție iarnă”, producătorul va primi aproximativ 6,4 mil euro, și asta în condițiile care mai avem și „ghete intervenție vară”, „pantofi intervenție iarnă”, „pantofi intervenție vară”, „pantofi piele vară”, „pantofi piele iarnă”, „ghete piele”, „cizme piele”. Doar dacă adunăm prețurile pentru fiecare pereche de încălțăminte dintre cele enumerate mai sus, valoarea este de 3012 lei/polițist. Și asta pentru că, este mai „profitabil” pentru unii să înfunde polițistul cu 8 perechi de încălțăminte decât să cumpărăm 2 perechi de calitate care sunt versatile și permit utilizarea pe toată durata anului.
Încheiem prin a spune că sunt numeroși polițiști care și-au achiziționat cu mulți ani înainte de apariția „noii uniforme” bocanci/ghete tactice la prețuri ce nu depășeau 100 euro/buc și care nu prezintă uzură și nici degradări. Nu mai vorbim despre faptul că prețul de 100 euro la 60.000 de bucăți ar fi ajuns probabil la jumătate din această valoare dacă exista un interes și o analiză de piață temeinică înainte de realizarea caietelor de sarcini”, au mai transmis sindicaliștii.
Nici partea posterioara teflonata nu respinge... Vezi tot
"dacă "partea rugoasă a centurii" va lua contact cu... Vezi tot