Obligativitatea introducerii uniformelor în școli. Reprezentant părinți: "Un boomerang pentru părinții fără posibilități financiare"

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 23:45
3357 citiri
Obligativitatea introducerii uniformelor în școli. Reprezentant părinți: "Un boomerang pentru părinții fără posibilități financiare"
A fost depus un proiect de lege prin care se vrea reintroducerea obligativității purtării uniformelor școlare de către elevi FOTO: Unsplash.com

Parlamentarii de la AUR au depus la Senat un proiect de lege prin care vor reintroducerea obligativității purtării uniformelor școlare de către elevi.

AUR mai vrea ca pentru fiecare unitate școlară modelele uniformelor și ale semnelor distinctive să se stabilească de către consiliul de administrație, împreună cu consiliiie profesorale, cu consultarea reprezentanților elevilor și cu acordul consiliului reprezentativ al părinților.

De asemenea, pentru procurarea uniformelor, în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legali, elevilor li se poate acorda, la cerere, bursă de ajutor social din bani publici pentru achiziționarea acestora.

"Introducerea uniformelor: o ciorbă reîncălzită"

Pentru Ziare.com, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociaţiilor de Părinţi, a explicat de ce nu este de acord cu introducerea uniformelor în școli.

"E un fel de ciorbă reîncălzită. În fiecare an, se găsește cineva care vrea să iasă în evidență cu un lucru care nu are nicio legătură cu starea de fapt. În momentul acesta, unitățile de învățământ pot decide dacă se impune sau nu uniforma", a declarat Iulian Cristache.

Nu putem să îi obligăm pe părinți să cumpere uniforme

"Trebuie schimbată Constituția. Noi vorbim de un învățământ gratuit și în momentul în care obligi un elev să aibă uniformă trebuie să îi dai și banii necesari.

Adică noi vrem să eliminăm discrepanța între părinții care se descurcă mai bine financiar și cei care nu, însă această decizie vine ca un boomergang fix pentru cei care nu au bani", adaugă Iulian Cristache.

Purtarea uniformei, decisă la nivel de școală

"Una e să îți cumperi de la un second o ținută decentă, pentru că, de fapt, despre asta e vorba. Regulamentul de organizare și funcționare reglementează foarte bine ce înseamnă ținută decentă în învățământul preuniversitar. Numai că nu se respectă.

În momentul acesta, în regulament și în statut scrie foarte clar. Dacă un elev nu vine cu uniformă, tu nu ai dreptul să-i îngrădești accesul în unitatea de învățământ, pentru că îi îngrădești accesul la educație.

Nu își are rostul ce fac ei acum. Nu e vorba că refuzi uniforma dacă se decide la nivel de școală, vorbim despre decizii descentralizate. Vorbim despre o lege nouă care descentralizează decizia la nivelul managementului, la nivelul unității de învățământ", punctează președintele Federației Naționale a Asociaţiilor de Părinţi.

Ne întoarceam pe vremea lui Ceaușescu

"Acum vorbim iar de introducerea de uniforme ca pe vremea lui Ceaușescu la toate școlile. Ceea ce nu este corect.

E mai bine așa. Ca fiecare unitate de învățământ să decidă în funcție de sponsorizările pe care le atrage dacă introduce uniforma sau nu", explică Iulian Cristache.

Elevii pot să poarte haine de aceleași culori

"O uniformă poate să fie o ținută decentă. Să aibă toți pantaloni de aceeași culoare, cămașa la fel, dacă vrem de exemplu să îi diferențiem pe copiii dintr-o clasă. Să îi recunoaștem atunci când ar putea să izbucnească un conflict", spune Iulian Cristache.

Uniformele, alte costuri pentru cei din mediile rurale

"Două uniforme pentru perioada de iarnă înseamnă 200 de lei. Alte costuri pentru niște părinți care de multe ori nu își permit. Ei își trimit copiii la școală pentru programul "Laptele și cornul". Lor nu poți să le ceri uniforme.

Sunt probleme și la modul în care directorii manageriază problema. Sunt directori care au anumite firme cu care vor să colaboreze, niște prețuri impuse, poate o calitate îndoielnică. De aceea, nu este bine să avem o lege la nivel național. Decizia trebuie să rămână la nivel de unitate de învățământ", concluzionează Iulian Cristache.

Consiliul Elevilor nu e de acord cu introducerea uniformelor

Pentru Ziare.com, și Robert Avram, președintele Consiliului Elevilor, a oferit un punct de vedere în legătură cu aceste uniforme.

"Consiliul Elevilor nu susține introducerea obligativității uniformelor, pentru că asta ar însemna o încălcare a unui drept fundamental al elevilor, și anume cel la propria imagine.

Inclusiv vestimentația reprezinta o metodă prin care te poți exprima. Mai mult decât atât, să nu uitam că ele sunt, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, plătite din banii părinților, și nu vorbim de o sumă mică", a explicat Robert Avram.

Nu îi putem obliga pe părinți

"Tocmai din acest motiv, cadrul legislativ în vigoare permite școlilor să introducă uniforme școlare, însă interzic sancționarea elevilor pe criteriul nepurtării acesteia - ce faci dacă familia nu are suficienți bani încât să cumpere uniforma (care, de multe ori, trebuiă sa vină în măcar 2 "bucați" pentru fiecare copil)?", punctează Robert Avram.

Măsura este discriminatorie

"Argumentul care ne spune că așa ar fi evitate situațiile în care se fac diferențe între elevi pe criteriul vestimentației nu are niciun fundament - cine oprește familia să nu folosească o croiala mult mai scumpă, de ultimul "răcnet", așa cum spun inițiatorii proiectului de lege?

Tocmai din aceste motive, inclusiv Consiliul Național pentru Combaterea Discriminarii a avut o poziție prin care a clasificat introducerea unei astfel de reglementări ca fiind discriminatorie", punctează Robert Avram.

Să luăm Occidentul ca model

"Totuși, asta nu inseamna ca elevii sunt împotriva uniformei ca principiu, ci ei se opun modului în care ea se vrea a fi implementată.

Ca atare, există și exemple de bune practici, în sensul în care uniformele din școlile moderne, mai ales în occident (care de multe ori se rezumă la tricouri sau hanorace inscriptionațe), sunt stabilite de comun acord cu elevii și sunt oferite gratuit, de către școală.

În cazul în care am ajunge la o astfel de ipoteză, am putea dezbate și dacă introducerea obligativității purtării unei uniforme este sau nu oportună", a concluzionat Robert Avram.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
Consiliului Superior al Magistraturii discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Consiliului Superior al Magistraturii discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută miercuri sesizarea făcută de Inspecţia Judiciară privind suspendarea...
#uniforme scolare, #introducere, #decizia, #lege, #propunere , #elevi