Este timpul să luăm în considerare o schimbare a tratatelor UE, deoarece mesajul transmis de cetățenii europeni este că „le place ideea europeană”, dar nu modul în care funcționează UE, a declarat pentru euractiv.com Ilhan Kiuciuk, copreședintele partidului liberal european.
Eurodeputat din partea Mișcării pentru Drepturi și Libertăți din Bulgaria, Kyuchyuk a fost ales copreședinte al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa la congresul familiei liberale de la Dublin.
Congresul a fost dominat de războiul aflat în desfășurare în Ucraina și de problema dacă Ucraina ar trebui să primească statutul de țară candidată la UE, dar și viitorul UE și funcționarea Uniunii.
Kiuciuk a descris Conferința pentru Viitorul Europei, exercițiul de democrație deliberativă recent încheiat, menit să aducă vocile cetățenilor europeni cu privire la reforma blocului, drept „punctul de plecare” pentru reformă.
Mesajul cetățenilor a fost clar, a spus el. „Oamenilor le place proiectul european și ideea europeană, dar chiar nu le place modul în care funcționează UE”, a subliniat eurodeputatul bulgar.
Partidul Liberal își va face propriile sondaje de acum până în mai 2024. „Vrem să auzim ce vor cetățenii de la noi ca liberali. Suntem o familie în creștere și lucrăm cu toate partidele progresiste, centriste”, a spus el.
Vineri (17 iunie), Comisia Europeană a emis prima comunicare cu privire la recomandări, pe care președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, le-a descris drept „idei bogate și cuprinzătoare pentru a îmbunătăți Uniunea noastră: 49 de propuneri detaliate și peste 300 de măsuri pentru a face viața europenilor mai bună”.
Potrivit lui Kiuciuk, rezultatul final al Conferinței va fi probabil o reformă a tratatelor UE.
„Toate cele 49 de recomandări sunt bune și trebuie să le citim cu atenție”, a spus el. „Și da, pentru unii dintre ele avem nevoie de schimbarea tratatului. Poziția noastră a fost întotdeauna că, dacă este nevoie de schimbarea tratatului, atunci suntem în favoarea acesteia.”
Sănătatea și politica externă se află în fruntea listei domeniilor în care UE ar trebui să aibă mai multe competențe și ușurință în acțiune, potrivit Conferinței.
„Evident că ar trebui să se învețe lecții din pandemia de COVID, este nevoie de mai multă cooperare (în ceea ce privește politica de sănătate) la nivelul UE, iar UE trebuie să fie pregătită pentru asta. Trebuie să ne apărăm și să fim proactivi”, a spus Kiuciuk.
În același timp, el a subliniat că invazia Ucrainei de către Rusia a adus politica externă și de securitate a UE și extinderea UE pe primul loc pe ordinea de zi.
„Războiul din Ucraina a fost o trezire pentru UE”, a spus el. „Am văzut cu ochii noștri cum politica UE în materie de politică externă și de securitate se schimbă dramatic și la nivelul statelor membre asistăm la pași fără precedent”.
Între timp, întârzierile și dificultățile din UE-27 de a conveni asupra sancțiunilor împotriva Rusiei au concentrat atenția asupra necesității de a elimina regula unanimității în politica externă, a spus Kiuciuk, adăugând că „nu putem continua să avem UE ostatică la procedurile de veto”.