Propunerile cetățenilor europeni pe care instiuțiile UE le-au pus sau sunt pe cale să le pună în aplicare

Marti, 28 Iunie 2022, ora 15:56
5407 citiri
Propunerile cetățenilor europeni pe care instiuțiile UE le-au pus sau sunt pe cale să le pună în aplicare

Raportul privind rezultatele finale ale conferinței conține 49 de propuneri și peste 320 de

măsuri specifice conexe, prezentate Comitetului executiv al conferinței de către plenul conferinței. Acestea acoperă nouă subiecte: „Schimbările climatice și mediul”; „Sănătatea”; „O economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă”; „UE în lume”; „Valori și drepturi, statul de drept, securitatea”; „Transformarea digitală”; „Democrația europeană”; „Migrația” și „Educație, cultură, tineret și sport”.

Propunerile și măsurile specifice aferente acestora se bazează în principal pe recomandările

formulate de cetățeni în cadrul grupurilor de dezbatere ale cetățenilor la nivel european și național care au fost organizate în cadrul conferinței. Acestea se bazează, de asemenea, pe ideile împărtășite pe platforma digitală multilingvă a conferinței și pe dezbaterile desfășurate în adunarea plenară a conferinței, inclusiv în grupurile de lucru ale acesteia.

Propuneri și măsuri specifice conexe care își găsesc un răspuns în inițiativele existente și în curs ale UE

Un număr semnificativ de propuneri și măsuri conexe sunt pe cale să obțină un răspuns sau au fost deja soluționate de instituțiile UE.

Acest lucru este valabil în special pentru subiectele conferinței legate de domenii de politică în care au fost adoptate sau sunt în curs de a fi discutate de colegiuitori acte legislative ale UE care par să corespundă cu propunerile și cu măsurile conexe (sau cu o parte dintre acestea).

„Transformarea digitală”, „Schimbările climatice și mediul”, precum și „Sănătatea” sunt exemple bune în acest sens.

În ceea ce privește „Transformarea digitală”, care a constituit o prioritate majoră a UE în

ultimii ani, Actul legislativ privind serviciile digitale, Actul legislativ privind piețele digitale, Legea privind inteligența artificială, Regulamentul privind MIE 2, Regulamentul privind identificarea electronică, Directiva NIS 2 3, precum și inițiativele cuprinse în Strategia europeană privind datele anticipează numeroase propuneri și măsuri specifice conexe.

În mod similar, în ceea ce privește subiectele „Schimbările climatice și mediul”, PAC 2023-27, precum și inițiativele de punere în aplicare a Pactului verde european, cum ar fi, de exemplu, revizuirea legislației privind clima, energia și transporturile în cadrul pachetului „Pregătiți pentru 55”, acoperă multe aspecte incluse în măsurile specifice.

În ceea ce privește „Sănătatea”, o serie de inițiative existente și în curs de desfășurare ale UE care vizează o mai bună protecție a sănătății cetățenilor, precum și un răspuns îmbunătățit la crizele sanitare iau în considerare, de asemenea, solicitările exprimate într-un număr mare de măsuri propuse.

În plus, se pare că unele inițiative transversale recente ale UE ar acoperi o serie de propuneri și măsuri conexe referitoare la mai multe subiecte. Acesta este, de exemplu, cazul Mecanismului de redresare și reziliență în ceea ce privește propunerile referitoare la „O economie mai puternică”, „Valori și drepturi, statul de drept, securitate”, precum și „Educație, cultură, tineret și sport”, care vizează investițiile publice și calitatea vieții.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...