Uniunea Europeană, pe punctul de a lua o decizie drastică privind petrolul rusesc: ”Avem nevoie de puțin timp”

Luni, 02 Mai 2022, ora 07:16
2544 citiri
Uniunea Europeană, pe punctul de a lua o decizie drastică privind petrolul rusesc: ”Avem nevoie de puțin timp”
UE pregătește al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei FOTO Pixabay

Uniunea Europeană înclină spre interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului, au declarat doi diplomaţi UE, după discuţiile dintre Comisia Europeană şi statele membre ale UE purtate în weekend, transmite Reuters.

Uniunea Europeană pregăteşte un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei de acum peste două luni, pe care Moscova o numeşte o operaţiune militară specială.

Este aşteptat ca pachetul să vizeze petrolul rusesc, băncile din Rusia şi Belarus, precum şi mai multe persoane şi companii.

Comisia, care coordonează răspunsul UE, a purtat discuţii cu grupuri mici de ţări ale UE şi va urmări să-şi consolideze planul de sancţiuni în timp util pentru o întâlnire a ambasadorilor UE care va avea loc miercuri, la Bruxelles.

Miniştrii energiei din UE urmează să se întâlnească luni, în capitala Belgiei, pentru a discuta această problemă.

Diplomaţii UE au spus că unele ţări din UE vor reuşi să înceteze utilizarea petrolului rusesc înainte de sfârşitul anului 2022, dar altele, în special membrii mai sudici, sunt îngrijoraţi de impactul asupra preţurilor.

Germania, unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, pare să fie dispusă să accepte termenul limită de la sfârşitul anului 2022, au spus diplomaţii, dar ţări precum Austria, Ungaria, Italia şi Slovacia au rezerve.

Un consilier al cancelarului Olaf Scholz a declarat că Germania sprijină o interdicţie a UE asupra importurilor de petrol rusesc, dar are nevoie de câteva luni pentru a asigura alternative.

”Solicităm o perioadă considerată de încetinire”, a spus Joerg Kukies, citat de Financial Times.

”Vrem să nu mai cumpărăm petrol rusesc, dar avem nevoie de puţin timp pentru a ne asigura că putem introduce alte surse de petrol în ţara noastră”.

Kukies a spus că Germania doreşte să se asigure că o rafinărie din Schwedt, nord-estul Germaniei, operată de compania petrolieră de stat rusă Rosneft, poate fi aprovizionată cu petrol non-rus adus de cisterne la Rostock, pe Marea Baltică.

El a declarat pentru Financial Times că, pentru a permite acest lucru, portul Rostock ar trebui să fie adâncit şi să se lucreze la conducta care îl leagă de Schwedt.

Unele ţări din UE au propus să opteze pentru un plafon la preţul pe care sunt dispuşi să-l plătească pentru petrolul rusesc. Cu toate acestea, aceste ţări ar fi nevoite să plătească preţuri mai mari pentru aprovizionarea din altă parte.

Eveniment Quarterly Report

Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Economia zonei euro se va contracta probabil în trimestrul trei și nu va reveni prea curând pe creștere, apreciază managerii de achiziții chestionați în indexul PMI calculat de S&P Global....
Măsuri fiscal-bugetare 2023: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor. În ce condiții se impune și cum se va calcula
Măsuri fiscal-bugetare 2023: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor. În ce condiții se impune și cum se va calcula
Printre primele dispoziții ale proiectului de Lege privind măsurile fiscal-bugetare se numără un impozit minim de 1% din cifra de afaceri pentru întărirea disciplinei fiscale care să asigure...
#Uniunea Europeana sanctiuni Rusia, #petrol Rusia, #razboi Ucraina , #petrol