Cum și-a propus Bruxellesul să facă bani de pe urma rușilor și să îi doneze Ucrainei

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 12:40
2777 citiri
Cum și-a propus Bruxellesul să facă bani de pe urma rușilor și să îi doneze Ucrainei
UE caută opțiuni legale de a compensa Kievul pentru pagubele aduse ţării FOTO Pexels

Comisia Europeană a propus miercuri confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei pentru a pedepsi Moscova pentru invazia Ucrainei, explorând opţiuni legale cu partenerii UE pentru a compensa Kievul pentru pagubele aduse ţării, informează Reuters.

Funcţionari din Uniunea Europeană, Statele Unite şi alte ţări occidentale dezbat de luni de zile cum să sechestreze în mod legal activele ruseşti deţinute în străinătate - atât de stat, cât şi private - îngheţate prin sancţiuni.

Problema este că în majoritatea statelor membre UE, sechestrarea bunurilor îngheţate este posibilă legal numai în cazul în care există o condamnare penală. De asemenea, multe bunuri ale cetăţenilor ruşi aflaţi pe lista neagră sunt greu de sechestrat sau chiar de îngheţat pentru că sunt înregistrate ca aparţinând unor membri ai familiei sau altor persoane, ca paravan.

"Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale ruse şi am îngheţat 19 miliarde de euro din banii oligarhilor ruşi", a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta executivului UE, într-un comunicat.

Ea a spus că nu peste mult timp, UE şi partenerii săi ar putea gestiona fondurile şi să le investească. Încasările ar merge către Ucraina, ceea ce în cele din urmă ar compensa pagubele provocate ţării.

"Vom lucra la un acord internaţional cu partenerii noştri pentru a face acest lucru posibil. Şi împreună, putem găsi căi legale

de a ajunge la asta", potrivit lui von der Leyen.

Ea a mai spus că UE propune înfiinţarea unui tribunal special, susţinut de Naţiunile Unite, "pentru a investiga şi urmări penal crima de agresiune a Rusiei".

UE va lucra pentru a înfiinţa un tribunal special care să judece "crimele Rusiei" în Ucraina, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, răspunzând unei solicitări a Kievului.

"Vom colabora cu Curtea Penală Internaţională (CPI) şi vom ajuta la înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele Rusiei", a explicat ea într-o postare pe Twitter. "Împreună cu partenerii noştri, ne vom asigura că Rusia plăteşte pentru devastările pe care le-a provocat, folosind fondurile îngheţate ale oligarhilor şi activele băncii sale centrale", a mai precizat ea, citată de France Presse.

Rusia afirmă că îngheţarea rezervelor băncii sale centrale şi a bunurilor cetăţenilor săi sunt ilegale. Ea respinge că invazia, pe care o numeşte "operaţiune militară specială" pentru dezarmarea vecinului său, echivalează cu o agresiune ilegală împotriva Ucrainei, aminteşte Reuters.

Președintele Franței: "Integritatea teritorială a României este în pericol". Dacă Rusia câștigă războiul, urmează și Republica Moldova
Președintele Franței: "Integritatea teritorială a României este în pericol". Dacă Rusia câștigă războiul, urmează și Republica Moldova
Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment șocant cu privire la scenariul unei victorii a Rusiei în Ucraina. Următoarele ținte ale lui Putin sunt România, Republica Moldova...
Putin a salutat anexarea de teritorii ucrainiene celebrând realegerea sa ca președinte. „Întoarcerea la patrie s-a dovedit a fi mai tragică”
Putin a salutat anexarea de teritorii ucrainiene celebrând realegerea sa ca președinte. „Întoarcerea la patrie s-a dovedit a fi mai tragică”
Vladimir Putin, președintele Rusiei a salutat luni seară „întoarcerea la patrie” a teritoriilor ucrainene ocupate de Moscova, aclamat de o mulţime adunată în Piaţa Roşie după...
#Uniunea Europeana, #Bruxelles, #avere Rusia, #active inghetate, #kiev, #razboi Ucraina , #Rusia