Câte zeci de miliarde de euro a primit România de la aderarea la Uniunea Europeană. Indicatorul economic care ne plasează peste Grecia și Ungaria

Duminica, 28 Ianuarie 2024, ora 20:24
3263 citiri
Câte zeci de miliarde de euro a primit România de la aderarea la Uniunea Europeană. Indicatorul economic care ne plasează peste Grecia și Ungaria
Sediul Comisiei Europene din Bruxelles FOTO Pixabay.com

Ştefan Radu Oprea, ministrul Economiei, declară că fondurile UE accesate de România de la aderare (2007) şi până in septembrie 2023 au ajuns la 89,4 miliarde de euro, în timp ce soldul fluxurilor, sumele primite minus contribuţii ale României la bugetul UE a depăşit 60 de miliarde de euro. El subliniază că economia noastră şi nivelul de trai au crescut de când suntem membri UE cu posibilitatea accesării fondurilor europene şi a avantajelor pieţei comune.

Cum ar fi arătat economia României fără apartenenţa la piaţa unică şi fără fonduri europene? Este o întrebare la care am încercat să răspund astăzi în faţa a peste 600 de membri PES Activists. Cred că sunt câteva cifre care spun foarte mult despre evoluţia economiei României, prin comparaţie între 2007 şi astăzi: PIB-ul nominal era în 2007 - 404,7 miliarde lei, în 2022 - 1.401,3 miliarde lei;

În perioada 2007 – 2022, România a avut o creştere economică medie anuală (creştere PIB real) de 3.04%, a doua cea mai mare din regiune, dupa Polonia (3.83%), peste media UE27 de 1.2%. Salariul minim brut pe economie a crescut de la 390 lei la 1 ianuarie 2007, la 3.300 lei la 1 ianuarie 2024”, scrie ministrul Economiei pe Facebook.

Ştefan Radu Oprea precizează că ”fondurile UE accesate de România de la aderare (2007) şi până in septembrie 2023 au ajuns la 89,4 miliarde de euro, în timp ce soldul fluxurilor (sume primite minus contribuţii ale României la bugetul UE) a depăşit 60 de miliarde de euro”. ”PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare a înregistrat o creştere de la 40% media UE27, în 2006, la 76% in 2022. Romania a depaşit Grecia, Ungaria si ne apropiem de Polonia”, mai spune ministrul.

Ştefan Radu Oprea menţionează că este evident faptul că economia noastră şi nivelul de trai au crescut de când suntem membri UE cu posibilitatea accesării fondurilor europene şi a avantajelor pieţei comune.

Aş da însă şi un alt exemplu în contextul vocilor extremiste care spun că ar trebui să reconsiderăm locul nostru de Stat Membru al Uniunii Europene. În Marea Britanie dezinformarea premergătoare Brexitului spunea că britanicii cheltuiesc mai mulţi bani cu bugetul UE decât primesc. Astăzi, ultimele date arată că decizia de părăsire a Uniunii Europene a costat economia UK 160 de miliarde de euro. Viaţa cetăţenilor s-a scumpit, iar mediul de afaceri suferă prin barierele în calea comerţului pe care le resimte”, mai afirmă Oprea.

Unul dintre trei cetățeni europeni nu își permite o masă caldă. Cât de aproape este o criză alimentară: „Este o problemă majoră”
Unul dintre trei cetățeni europeni nu își permite o masă caldă. Cât de aproape este o criză alimentară: „Este o problemă majoră”
Securitatea alimentară a Uniunii Europene se află într-o situație extrem de delicată, avertizează europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul...
Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
Pragul de impozitare al microîntreprinderilor ar trebui să scadă masiv pentru a nu pierde bani din PNRR. Ciolacu: „Dacă am fi avut niște miniștri mai implicați, nu eram azi aici”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că va avea o discuție în Coaliția de guvernare privind reducerea pragului pentru impozitarea microîntreprinderilor la mai puțin de o cincime din plafonul...
#Uniunea Europeana, #Comisia Europeana, #fonduri europene , #Uniunea Europeana
  1. Bucureștenii au ignorat alertele de securitate și au participat la slujbele de la Templul Coral. Autoritățile rămân în alertă
  2. Unul dintre trei cetățeni europeni nu își permite o masă caldă. Cât de aproape este o criză alimentară: „Este o problemă majoră”
  3. Polonia deschide o bază NATO pentru a doborî rachetele rusești. Decizie luată împreună cu SUA
  4. Omorât în bătaie după ce ar fi refuzat un schimb de tură. Sfârșitul tragic al unui angajat român
  5. Românul împușcat în cap de grănicerii bulgari, în moarte cerebrală. Bărbatul creștea singur cinci copii
  6. Ce probleme de sănătate are contracandidata lui Trummp. Kamala Harris și-a publicat dosarul medical
  7. Trump cere să-i fie pus la dispoziție un avion militar pentru protecție. Răspunsul neașteptat oferit de Biden
  8. Afacerea cu aluni prinde rădăcini în România: Profit sigur și produse „dulci”
  9. Cum a ajuns Serviciul Vamal din Republica Moldova să fie scos la vânzare pe nici 2000 de dolari. „Colaborăm cu experți în securitate cibernetică”
  10. Furie în Turcia după valul de crime împotriva femeilor. Erdogan promite înăsprirea legilor penale