Cine erau spionii Rusiei de pe coridoarele UE

Luni, 18 Iulie 2022, ora 22:04
5461 citiri
Cine erau spionii Rusiei de pe coridoarele UE
Nasiat Șirinova, supranumită „mândria Daghestanului“ / FOTO File Heart

Un expert în IT care a stârnit ura împotriva UE, un orientalist superb, o fată numită „mândria Daghestanului” și specialiști în arme chimice, biologice și nucleare - sunt profilurile a 19 „diplomați” expulzați din Belgia în aprilie pentru spionaj, scrie EU Observer.

Spionul specialist IT cu bunic celebru

Arseni Nediak, un „consilier” de 44 de ani de la ambasada Rusiei pe lângă la UE, ar trebui să fie cunoscut de oficialii UE pentru faimosul său bunic – Leonid Nediak, un ministru al Marinei din epoca sovietică.

Dar ceea ce nu știau aceștia era că Nediak Jr. era de fapt locotenent-colonel în cadrul serviciului de informații externe (SVR) al Rusiei și un specialist în comunicații, care a lucrat anterior în giganți ruși din domeniul IT, precum Sistema Group și IBS Group Holding, și a cărui sarcină la Bruxelles era să orchestreze propaganda antieuropeană și anti-ucraineană.

Nediak „în timp ce se afla la misiunea UE, a supervizat emisiunile pro-Kremlin Russia Today, Sputnik și bloggeri pentru publicul european”, a declarat o sursă de la Ria Novosti, pentru Dossier Centcei mer, un ONG cu sediul la Londra care vânează spioni ruși în Europa.

Dacă Nediak Sr. ar fi trăit astăzi, ar fi putut deveni el însuși o țintă a propagandei nepotului său.

Ministrul Marinei locuia în Mariupol, în Ucraina de astăzi, și organiza exporturile de la uzina siderurgică Azovstal.

Contemporanii lui Nediak Sr. au declarat pentru Dossier Center că acesta era atât de pasionat de cultura ucraineană, încât obișnuia să aibă la el un termos cu borș ucrainean ori de câte ori pleca în călătorii în străinătate.

Orientalistul poliglot

Orientalistul, Timur Ahtareiev, ofițer SVR, a folosit acoperirea de „prim-secretar” la ambasada UE a Rusiei.

Poliglotul de 37 de ani, născut în Polonia, a învățat singur engleza, dari, farsi și limba tadjikă înainte de a deveni membru al Colegiului de Relații Mondiale și Științe Politice de la Colegiul Kazan.

„Mândria“ Daghestanului

Singura doamnă expulzată pentru suspiciunea de spionaj a fost „consilierul” ambasadei Nasiat Șirinova. Departamentul de spionaj ân care activa și vârsta nu au putut fi verificate.

Dar a fost numită „mândria Daghestanului“ (republică din sudul Rusiei) în presa locală, pentru cariera sa strălucitoare.

Șiirinova a absolvit în 1989 Universitatea de Stat din Daghestan, unde a studiat filologia romanică și germanică, înainte de a se muta la Moscova pentru a urca în ierarhia ministerului Transporturilor.

Ofițerii SVR, nivel de educație mai ridicat

Alți cinci dintre cei 19 spioni ruși expulzați aveau experiență în domeniul armelor biologice și chimice, al energiei nucleare, al tehnologiei rachetelor și al radioelectronicii.

Serghei Zubkov, în vârstă de 43 de ani, „prim-secretar” și ofițer în cadrul serviciilor de informații militare rusești GRU, locuia într-o tabără militară secretă din Sergiev Posad-6, Moscova, care găzduiește Centrul de Virusuri al Institutului de Cercetare a Microbiologiei din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse, o unitate care studiază agenții patogeni periculoși.

Alekander Studenikin, un „consilier” al ambasadei și ofițer SVR în vârstă de 48 de ani, care a sosit la Bruxelles în 2014, a absolvit Academia Militară de Apărare Chimică și a lucrat la Rosboepporiasi, o agenție care era responsabilă cu distrugerea stocurilor de arme biologice și chimice din epoca sovietică.

În plus, a studiat la Facultatea de Administrație din Maastricht din Țările de Jos și a lucrat timp de șapte ani la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice de la Haga.

Aleksander Tsibulia, în vârstă de 46 de ani, „consilier” al ambasadei, a absolvit Institutul de Energie Atomică din Obninsk și a lucrat pentru un program finanțat de Marea Britanie în cadrul firmei energetice rusești Rosatom, care a ajutat oamenii de știință din domeniul nuclear care au rămas fără loc de muncă după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Anatoli Nedrov, „administrator” al ambasadei și ofițer SVR, a cărui vârstă este necunoscută, a absolvit în 1995 Institutul de Aviație de la Moscova, la instalația Cosmodromului Baikonur, care pregătește oameni de știință în domeniul rachetelor.

Iar Denis Șurutin, un „prim secretar” și ofițer GRU, studiase anterior la Institutul Naval de Radioelectronică A.S. Popov din Sankt Petersburg.

Din date reiese că 11 dintre cei 19 ruși expulzați proveneau din SVR, cinci din GRU și unul din FSB.

Ofițerii SVR au un nivel de educație mai ridicat și sunt mai bine pregătiți pentru a se amesteca în rândul civililor, în timp ce ofițerii GRU sunt antrenați ca niște soldați și sunt considerați mai periculoși de serviciile secrete occidentale.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#Uniunea Europeana, #Bruxelles, #expulzari, #spioni rusi , #Rusia
Comentarii
Poza borba
borba
rank 5
Acum stim cine le da textele lui internet piues
Poza HillBilly
HillBilly
rank 5
va fi putina degringolada pina se regrupeaza