Când ajung Ucraina și Republica Moldova membre în Uniunea Europeană. "Accidentul" pățit de Turcia, care a primit statutul de candidat încă din 1999

Sambata, 18 Iunie 2022, ora 22:04
6965 citiri
Când ajung Ucraina și Republica Moldova membre în Uniunea Europeană. "Accidentul" pățit de Turcia, care a primit statutul de candidat încă din 1999

Chiar dacă duce un război crâncen cu Rusia, Ucraina este pe cale să primească statutul de candidat la aderarea la UE.

Comisia Europeană a recomandat vineri, 17 iunie, acordarea statutului râvnit atât Ucrainei, cât și Moldovei, „cu condiția” că vor efectua reforme pentru a consolida statul de drept și vor îndeplini standardele UE într-o serie de domenii.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat pe Twitter semnalul de la Bruxelles drept „primul pas pe calea de aderare la UE, care cu siguranță ne va apropia Victoria.”

După declarații de sprijin din partea Germaniei, Franței și Italiei, șefii de stat și de guvern din UE sunt gata să susțină recomandarea Comisiei pentru Ucraina și Moldova la summit-ul de săptămâna viitoare.

Ce înseamnă statutul de candidat?

Este un prim pas oficial pe drumul către aderarea la UE – dar acel drum poate fi lung și anevoios și nu există nicio garanție că un candidat va fi în cele din urmă acceptat în club, scrie politico.eu.

În timp ce Comisia Europeană recomandă dacă UE ar trebui să acorde acest statut unui solicitant, autoritatea de a face acest lucru revine guvernelor membre UE, iar decizia trebuie să fie în unanimitate.

De asemenea, statutul de candidat nu înseamnă începerea automată a negocierilor de aderare – care, în general, vine mai târziu și, din nou, necesită aprobarea tuturor statelor membre UE. Oficialii Comisiei au spus vineri, 17 iunie, clar că Ucraina și Moldova vor avea fiecare un lucru greu de făcut înainte de a începe discuțiile de aderare.

Cu toate acestea, statutul de candidat este important. Pentru țările care aspiră să facă parte din cel mai important club politic și economic din Europa, statutul de candidat înseamnă un prim aviz.

Acceptarea Ucrainei drept țară candidată ar trimite, de asemenea, un semnal puternic Rusiei - că UE nu va fi intimidată de Moscova și este gata să primească Kievul ca membru.

Cine sunt actualii candidați la statutul de membru?

Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia au toate statutul de candidați la aderare.

Kosovo și Bosnia-Herțegovina sunt clasificate drept „candidați potențiali”.

Comisia a declarat vineri că Georgiei ar trebui să i se „ofere perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene”, dar nu i se acordă încă statutul de candidat.

Ce se întâmplă cu actualii candidați?

Turciei i s-a acordat statutul de candidat în 1999 și a început discuțiile de aderare în 2005. Dar candidatura sa de aderare s-a blocat, deoarece președintele Recep Tayyip Erdoğan a devenit din ce în ce mai autocratic și s-a îndepărtat de Occident.

Muntenegru și Serbia sunt în negocieri de aderare din 2012, respectiv 2014. Nici una nu este aproape de a încheia procesul și de a adera la UE.

UE a acordat pentru prima dată statutul de candidat Macedoniei de Nord (cunoscută pe atunci drept Republica Macedonia) în 2005 și Albaniei în 2014. Consiliul European a convenit să deschidă negocierile de aderare cu ambele țări în martie 2020, dar aceste discuții nu au început încă, în principal din cauza unei dispute bilaterale dintre Bulgaria, care a aderat la UE în 2007, și Macedonia de Nord.

Cum funcționează procesul de aderare?

Membrii viitori intră în negocieri care durează ani de zile. Candidații trebuie să adopte norme democratice și să întreprindă reforme pentru a respecta regulile, reglementările și standardele UE într-o gamă largă de domenii, inclusiv economia și statul de drept.

Negocierile sunt grupate pe „capitole” pentru diferite domenii de politică și un candidat poate încheia un capitol numai atunci când toți membrii UE sunt de acord că a bifat căsuțele necesare.

Atunci când se consideră că o țară a închis toate capitolele, din nou toate guvernele UE trebuie să aprobe înainte ca acea țară să poată fi admisă în sfârșit ca membru UE.

Simplu? Nu chiar. Unele țări UE au devenit profund sceptice cu privire la extindere și au căutat modalități de a încetini orice mișcare de a adăuga noi membri.

În unele cazuri, statele membre au susținut că unele țări UE mai noi, care au îndeplinit toate criteriile pe hârtie, nu le-au respectat în practică după ce au fost admise. Cel puțin în mod privat, unii oficiali au pus la îndoială dacă țări precum statele din Balcanii de Vest vor îndeplini vreodată cerințele de aderare.

Ei au insistat, de asemenea, că UE nu se poate gândi serios să adauge mai multe țări până când nu își revizuiește propriul proces decizional greoi, care scârțâie deja sub greutatea a 27 de state membre.

În ultimii ani, astfel de sceptici au inclus Țările de Jos, Danemarca și Franța, dar nu sunt singurele.

Alte țări, inclusiv Germania, Italia și membrii Europei Centrale, au susținut că extinderea este un imperativ geopolitic. Aceștia notează că încurajează potențialii membri din vecinătatea UE să devină mai democratici. Excluderea acestor țări din calitatea de membru, spun ei, riscă să extindă influența unor puteri rivale precum Rusia.

Cât timp durează să devii membru UE?

Totul depinde de cât de repede încep negocierile și cât de bine decurg. Aceasta, la rândul său, depinde atât de viitorul membru, cât și de guvernele proprii ale UE.

Printre cele mai rapide țări care au aderat la UE au fost Suedia și Finlanda. A durat aproximativ trei ani de la depunerea cererilor până la a deveni membre UE.

Unii dintre cei mai noi membri ai UE au avut nevoie de mult mai mult pentru a trece prin proces – mai mult de 10 ani le-au trebuit României, Bulgariei și Croației pentru a intra în clubul select.

Cazul Ucrainei și Republicii Moldova

UE nu a acordat niciodată statutul de candidat unei țări aflate în mijlocul unui război la scară largă, iar mulți oficiali spun că este nerealist să ne așteptăm ca cererea de aderare a Ucrainei să avanseze până la restabilirea păcii în țară.

Acestea fiind spuse, Kievul a lucrat agresiv pentru a adopta legile și standardele UE, cunoscute colectiv sub numele de acquis, de aproximativ opt ani, de când a semnat un acord de asociere politică și un acord de liber schimb profund și cuprinzător cu Bruxelles-ul.

Oficialii UE au spus că Ucraina a adoptat deja 70% din acquis. Moldova poate avea ceva mai mult de lucru și se confruntă cu complicațiile suplimentare ale regiunii sale separatiste Transnistria, controlată de separatiști susținuți de ruși. Așa cum nu există nicio modalitate de a prezice când sau cum se va termina războiul, pare imposibil de prezis cât timp ar putea dura ca Ucraina și Moldova să devine membre UE.

Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în...
#Uniunea Europeana, #Comisia Europeana, #Ucraina, #Republica Moldova, #aderare, #UE , #Ucraina