În cadrul Conferinței privind Viitorul Europei, Belgia a organizat grupuri de dezbatere ale cetățenilor la nivel național, sub auspiciile viceprim-ministrei și ministrei Afacerilor Externe și Europene, Sophie Wilmès, ca o contribuție a guvernului federal belgian la Conferința privind viitorul Europei. 50 de cetățeni au dezbătut teme diverse și au formulat recomandări pentru Conferință.
Teme abordate:
Recomandări:
- autoritățile locale sau bibliotecile, care sunt independente de guvern, să poată fi implicate în diseminarea inițiativelor și în strângerea semnăturilor, atât pe cale
electronică, cât și pe suport de hârtie. UE ar trebui să întocmească un inventar al acestei rețele pentru fiecare țară și să îl pună la dispoziția cetățenilor inițiatori
Recomandări:
-creșterea numărului de țări în care se strâng semnături la 13 pentru ca propunerea să beneficieze de un sprijin mai important. Ar trebui respectat numărul de semnături, care este proporțional cu numărul de locuitori.
Recomandări:
- aceste inițiative să beneficieze de finanțare din partea UE.
- aceste inițiative să beneficieze de finanțare din partea UE.
Recomandări:
-crearea unui serviciu de asistență care să îi ajute pe cetățeni în realizarea procedurilor.
Recomandări:
- Comisia Europeană să fie obligată să discute și să întreprindă acțiuni ulterioare în baza unei propuneri, nu doar să răspundă și să confirme primirea. În cazul în care Comisia decide să nu dea curs propunerii, ea trebuie să justifice acest lucru.
-organizarea unei consultări a cetățenilor atunci când se primește o inițiativă cetățenească europeană, pentru a le solicita opinia înainte ca Comisia să întreprindă acțiuni ulterioare. S-ar evita astfel consemnarea doar a opiniilor sau a voturilor extreme și s-ar include și opiniile unor persoane care nu au semnat ICE. În plus, dacă toți cetățenii și-ar exprimă opinia, propunerea ar avea o greutate mai mare la nivelul UE și în ceea ce privește acțiunile ulterioare întreprinse.
Recomandări:
- Comisia să urmeze recomandarea Parlamentului European.
Recomandări:
-persoana care depune petiția să fie informată periodic cu privire la evoluție și decizii. De asemenea, concluzia finală ar trebui motivată.
Recomandări:
-o petiție să poată fi utilizată, de asemenea, ca instrument pentru a demonstra necesitatea unor noi acte legislative.