Contribuția Danemarcei la dezbaterile privind Viitorul Europei

Duminica, 19 Iunie 2022, ora 20:21
1522 citiri
Contribuția Danemarcei la dezbaterile privind Viitorul Europei

În afară de dezbaterile din cadrul panelurilor la care au participat reprezentanți ai statelor membre, în marja Conferinței privind viitorul Europei au avut loc diverse evenimente și în statele membre.

În Danemarca, a avut loc o dezbatere națională amplă și incluzivă, în cadrul căreia societatea civilă și alți actori neguvernamentali au jucat un rol central. Guvernul și parlamentul danez au colaborat pentru a crea un cadru favorabil dezbaterii naționale.

Pentru a facilita și a încuraja o dezbatere incluzivă, a fost lansată o rezervă specifică de fonduri publice în cadrul Consiliului danez pentru promovarea dezbaterii și a informării cu privire la Europa (Europa-Nævnet), care să sprijine dezbaterile și inițiativele găzduite de actori neguvernamentali pe durata Conferinței.

591 700 de euro (4 400 000 de coroane daneze) au fost alocați unui grup divers de actori, incluzând ONG-uri, mass-media, organizații de tineret, instituții culturale, grupuri de reflecție și institute de cercetare. Aceștia au găzduit peste 180 de dezbateri pe întreg teritoriul Danemarcei. Aproximativ jumătate dintre dezbateri i-a vizat în mod specific pe tineri.

În plus, Guvernul și Parlamentul a organizat o serie de evenimente oficiale, cum ar fi consultări cetățenești și dezbateri mai tradiționale.

Conferința privind viitorul Europei, care a fost lansată cu ocazia Zilei Europei în 2021, s-a desfășurat timp de un an. A fost un exercițiu paneuropean de democrație deliberativă fără precedent – cel mai mare și mai larg de acest tip.

Conferința a reunit persoane de toate vârstele, din toate țările și mediile, iar multe dintre acestea nu au mai colaborat niciodată cu privire la Europa sau nu erau familiarizate cu structura instituțională a Uniunii Europene. Toate aceste persoane au contribuit cu poveștile, perspectivele, limbile și identitățile lor diferite, și-au exprimat așteptările cu privire la Europa și au creat împreună o viziune asupra viitorului său.

Propunerile efectuate în cadrul conferinței includ 326 de măsuri pe care instituțiile UE și statele membre ar urma să le transpună în practică în cadrul a nouă domenii: schimbările climatice și mediul; sănătatea; o economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă; UE în lume; valori și drepturi, statul de drept, securitate; transformarea digitală; democrația europeană; migrația; educația, cultura, tineretul și sportul.

O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict
O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict
Războiul lui Putin din Ucraina a dus la pierderea aproape în totalitate a pieței energetice europene de către Moscova, care și-a redirecționat exporturile spre alte țări, în special din...
Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Divergențe între statele UE pe problema refacerii naturii. Ce țări se opun inițiativei
Principala iniţiativă a Uniunii Europene referitoare la refacerea naturii este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care un vot pentru adoptarea legii a fost anulat luni, după ce...
#Uniunea Europeana, #conferinta privind viitorul europei, #dezbatere, #cetateni, #Danemarca , #Viitorul Europei