Conferința privind viitorul Europei: Recomandările cetățenilor belgieni privind Comunicarea în Uniune

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 17:00
1284 citiri
Conferința privind viitorul Europei: Recomandările cetățenilor belgieni privind Comunicarea în Uniune

În cadrul Coferinței privind Viitorul Europei, Belgia a organizat grupuri de dezbatere ale cetățenilor la nivel național. iar cei 50 de cetățeni ai grupului de dezbatere organizat sub auspiciile viceprim-ministrei și ministrei afacerilor externe și europene, Sophie Wilmès, ca o contribuție a guvernului federal belgian la Conferința privind viitorul Europei au formulat mai multe recomandări.

Teme abordate: Comunicarea privind UE nu este satisfăcătoare

Recomandari:

- integrarea unor cursuri privind Uniunea Europeană în programa școlară începând din clasa a III-a a învățământului primar. Scopul este de a ajunge la toți cetățenii și de a îmbunătăți cunoștințele despre Uniunea Europeană.

- Uniunea Europeană, în special Comisia, ar trebui să furnizeze ministerelor educației din statele membre materiale educaționale privind funcționarea Europei. Pe lângă explicarea funcționării, a componenței și a competențelor instituțiilor, aceste cursuri de pregătire ar trebui să includă și o scurtă prezentare a istoriei integrării europene. Ar trebui să se acorde o atenție deosebită utilizării unui limbaj clar, ușor de înțeles și accesibil, precum și instrumentelor educaționale, cum ar fi documentare, videoclipuri sau programe TV școlare, în toate cele 24 de limbi.

Proiectul european rămâne străin cetățenilor

Recomandari:

-instituțiile europene să se asigure că în comunicarea lor se explică mai

bine ce ține de competențele UE, dar și ce nu ține de competențele sale.

-Uniunea Europeană ar trebui să includă în comunicarea sa exemple familiare din viața de zi cu zi a europenilor. Aceste explicații ar trebui să fie diseminate în statele membre prin acorduri între instituțiile europene și canalele publice naționale de televiziune, astfel încât să ajungă la un public larg.

- resortisanții tuturor statelor membre ar trebui să fie informați periodic cu privire la rolul Uniunii Europene în celelalte state membre – de exemplu, prin videoclipuri. Avantajele și dezavantajele Europei ar fi astfel mai bine puse în perspectivă în cadrul dezbaterilor privind viitorul Europei.

- Pentru a consolida identitatea europeană, propunem să se pună la dispoziție și să se comunice periodic informații cu privire la cum ar fi viața europenilor fără UE și fără realizările sale concrete.

- Ziua Europei (9 mai) să devină o zi de sărbătoare legală la nivel european pentru toți cetățenii UE.

-instituțiile europene să acorde o și mai mare atenție simplificării, inteligibilității și accesibilității informațiilor privind temele prioritare abordate la nivel european.

- Uniunea Europeană să furnizeze un tablou de bord care să prezinte resursele alocate de UE pentru fiecare țară și temă prioritară. Toate aceste informații ar trebui să fie disponibile pe site-urile web ale UE.

-Uniunea Europeană să ofere o prezentare clară a lucrărilor legislative în curs. Toate aceste informații ar trebui să fie disponibile pe site-urile web ale UE.

- Instituțiile europene să fie mai accesibile europenilor. Ar trebui să se faciliteze participarea lor la dezbateri în timpul sesiunilor Parlamentului European.

- participarea la programul Erasmus să fie extinsă la toți studenții, indiferent de studiile lor (formare profesională și tehnică, formare în alternanță lucrustudiu). Toată lumea ar trebui să poată participa la schimburile europene.

- populația activă să poată beneficia de programe europene de schimb, indiferent de sectorul de activitate, inclusiv pentru întreprinderile locale. Toată lumea ar trebui să poată participa la schimburile europene.

-crearea unor cursuri de cetățenie europeană pentru toți cetățenii europeni.

Legislația europeană nu se aplică în același mod în toate statele membre

-Uniunea Europeană să utilizeze mai frecvent legislația care este direct aplicabilă în statele membre. Acest lucru ar reduce diferențele la nivel național în ceea ce privește punerea în aplicare a legislației europene, care subminează proiectul european. Astfel, UE va fi mai în măsură să protejeze și să promoveze integritatea realizărilor, cum ar fi piața internă, moneda euro și spațiul Schengen.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ucraina urmează să primească 4,5 miliarde de euro de la UE. Este o primă tranșă din ajutorul financiar în valoare de 50 de miliarde de euro
Ucraina urmează să primească 4,5 miliarde de euro de la UE. Este o primă tranșă din ajutorul financiar în valoare de 50 de miliarde de euro
Comisia Europeană va transfera în luna martie Ucrainei o primă tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit...
Ungaria, din nou de partea greșită a istoriei. A împiedicat adoptarea unei declaraţii comune a statelor UE la doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina
Ungaria, din nou de partea greșită a istoriei. A împiedicat adoptarea unei declaraţii comune a statelor UE la doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina
Ungaria a împiedicat statele membre ale Uniunii Europene să semneze o declaraţie comună pentru a marca doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, au declarat pentru Bloomberg...
#Uniunea Europeana, #conferinta privind viitorul europei, #dezbateri, #cetateni, #Belgia , #Viitorul Europei