Conferința privind viitorul Europei: Recomandările cetățenilor belgieni privind Referendumurile și Alegerile

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 20:48
1494 citiri
Conferința privind viitorul Europei: Recomandările cetățenilor belgieni privind Referendumurile și Alegerile

În cadrul Coferinței privind Viitorul Europei, Belgia a organizat grupuri de dezbatere ale cetățenilor la nivel național. iar cei 50 de cetățeni ai grupului de dezbatere organizat sub auspiciile viceprim-ministrei și ministrei Afacerilor Externe și Europene, Sophie Wilmès, ca o contribuție a guvernului federal belgian la Conferința privind viitorul Europei au formulat mai multe recomandări.

Cultura referendumului variază foarte mult de la un stat membru la altul

Recomandări:

- să se ofere posibilitatea de a organiza referendumuri la nivel european cu privire la chestiuni europene.

- comandarea de cercetări cu privire la modul de creare a unei culturi comune a referendumului în Europa.

-un grup independent să examineze dacă este oportun să se organizeze un referendum la nivel european privind o chestiune specifică.

Formularea întrebării adresate în cadrul unui referendum poate avea un impact negativ, la fel ca și faptul că răspunsul este doar „da” sau „nu”, ceea ce polarizează adesea dezbaterile și societățile. Alegerea subiectului este, de asemenea, delicată

Recomandări:

- crearea unui comitet științific care să aibă sarcina de a stabili, pentru întrebările care ar urma să facă obiectul unui referendum european, un mod de adresare cât mai obiectiv cu putință.

-să se adreseze întrebări cu variante multiple de răspuns, mergând dincolo de alternativa simplă de „da” sau „nu” pentru a oferi nuanțe, chiar și prin anexarea unor condiții atât pentru „da”, cât și pentru „nu” (și anume „da, dacă...”, „nu, dacă...”).

- să nu se țină seama de voturile albe în calculul majorității, indiferent dacă este vorba de o majoritate simplă sau absolută. Cu toate acestea, trebuie să existe suficiente voturi (cvorumul trebuie respectat).

-o întrebare adresată în cadrul unui referendum european să poată viza orice subiect care ține de competențele Uniunii Europene.

Referendumurile nu sunt un instrument democratic dacă numai sfera politică poate decide organizarea unui referendum

Recomandări:

-Parlamentul European să aibă dreptul de inițiativă pentru organizarea de referendumuri europene și să fie apoi în măsură să pună în aplicare rezultatele (Comisia Europeană și Consiliul ar trebui să urmeze inițiativa, fără posibilitatea de a o bloca).

-inițiativa de organizare a unui referendum să poată veni și din partea cetățenilor înșiși (de exemplu, urmând norme similare cu cele aplicabile în cazul inițiativei cetățenești europene).

-organizarea practică a unui referendum european să fie responsabilitatea unui organism neutru.

Caracterul obligatoriu sau consultativ al unui referendum trebuie să fie clar definit.

Recomandări:

- rezultatul unui referendum european să fie obligatoriu dacă inițiativa de organizare a acestuia a fost luată de cetățeni (care au reușit să strângă un anumit număr de semnături în acest scop), dar consultativ dacă inițiativa a fost luată de o instituție politică.

- rezultatul unui referendum european să fie obligatoriu numai pentru anumite chestiuni, dar nu și pentru cele în cazul cărora votul ar putea avea consecințe foarte importante.

Publicul este adesea insuficient informat înainte de a fi invitat să voteze în cadrul unui referendum. În același timp, este important să se controleze informațiile furnizate pentru a se evita influențele negative (interne sau străine) asupra votului,

Recomandări:

-înainte de orice referendum european, cetățenii să fie informați în mod clar cu privire la impactul rezultatului votului asupra vieții lor de zi cu zi, prin intermediul unor broșuri, astfel cum se procedează în Elveția, și/sau prin sesiuni de informare.

- crearea unui comitet științific pentru fiecare referendum european, pentru a se garanta neutralitatea informațiilor furnizate.

Deși un referendum invită întreaga populație să participe direct (spre deosebire de un grup de dezbatere al cetățenilor), există întotdeauna un anumit procent de persoane care nu votează.

Recomandări:

- votul în cadrul unui referendum european să fie obligatoriu.

- votul în cadrul unui referendum european să fie voluntar.

- Pentru a reduce numărul persoanelor care nu votează, au recomandat să se permită votul electronic în plus față de votul pe suport de hârtie (sau chiar în plus față de alte mijloace de vot, cum ar fi votul prin corespondență). Votul electronic este deosebit de important pentru persoanele care pleacă în vacanță și, de asemenea, încurajează persoanele care sunt mai puțin interesate să voteze, deoarece se elimină constrângerea deplasării la locul votării.

De prea multe ori, cetățenii care participă la inițiative ce țin de democrația participativă, cum ar fi referendumurile, nu primesc feedback cu privire la acțiunile ulterioare întreprinse în baza activității lor, pe termen scurt sau lung.

Recomandări:

Recomandăm să se ofere feedback cetățenilor cu privire la acțiunile ulterioare întreprinse (sau nu) în baza deciziei luate de cetățeni în cadrul unui referendum european.

Instrumentele existente. Există norme diferite de la un stat membru la altul

Recomandări:

- participarea la vot să fie obligatorie în cazul alegerilor pentru Parlamentul European, furnizându-se însă suficiente informații pentru ca cetățenii să înțeleagă motivele.

- să se uniformizeze pe cât posibil normele privind alegerile pentru Parlamentul European în toate țările, inclusiv în ceea ce privește vârsta minimă.

Nu există o diversitate suficientă în rândul deputaților în Parlamentul European în ceea ce privește criterii precum vârsta, originea și genul.

Recomandări:

- eurodeputații să fie de toate vârstele și să provină din toate mediile.

-eurodeputații să aleagă în mod deliberat o carieră europeană și nu doar pentru că se află la sfârșitul carierei lor.

- să se depună eforturi pentru o distribuție de gen echilibrată, de exemplu prin alternarea genurilor pe listele de candidați. UE trebuie să definească aceste criterii și să verifice dacă ele sunt respectate în componență în funcție de cotă. În cazul în care un candidat refuză mandatul, următorul candidat în ordinea preferinței și de același gen preia mandatul.

-candidații de pe listele europene să își exercite mandatul dacă sunt aleși.

Votăm pentru Parlamentul European și nu avem niciun cuvânt de spus în ceea ce privește componența Comisiei.

Recomandări:

- modificarea tratatului prin care cel mai mare grup politic din Parlamentul European să poată numi președintele Comisiei Europene.

-o mai mare transparență în ceea ce privește componența Comisiei Europene, conform unor reguli de bază, astfel încât componența să reflecte vocea cetățenilor, iar cetățenii să știe cum s-a realizat selecția.

Nu se cunosc prea multe lucruri despre candidații la alegerile europene, despre programul lor sau despre grupul politic din care vor face parte în PE.

Recomandări;

-la nivel local, candidații europeni să se prezinte și să își facă cunoscute obiectivele și programul lor într-un mod mai concret și prin diferite canale de comunicare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), iniţiat de şefa statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeaşi zi, pe 20 octombrie 2024, a anunţat...
"Cum dracu' să te ia poliția că alergi în parc?" Dialoguri de colecție între polițiști și cetățeni opriți pe stradă pentru a fi legitimați
"Cum dracu' să te ia poliția că alergi în parc?" Dialoguri de colecție între polițiști și cetățeni opriți pe stradă pentru a fi legitimați
Rolul patrulelor de poliție este foarte important pentru siguranța publică. Polițiștii care patrulează în zonele urbane și rurale previn și combat criminalitatea, infracțiunile și...
#Uniunea Europeana, #conferinta privind viitorul europei, #dezbateri, #cetateni, #recomandari, #Belgia, #alegeri, #referendum , #Viitorul Europei