În afară de dezbaterile din cadrul panelurilor la care au participat reprezentanți ai statelor membre, în marja Conferinței privind viitorul Europei au avut loc diverse evenimente și în statele membre.
În România, evenimentele au fost organizate sau coorganizate de ministere (în special Ministerul Afacerilor Externe, având în vedere mandatul său în domeniul afacerilor europene) și institute (de exemplu, Institutul European din România, Institutul Diplomatic, Institutul Aspen). Societatea civilă a fost și ea activă, la fel și organizațiile de tineret. În plus, au fost organizate evenimente cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene și al Biroului Parlamentului European în România.
Dezbaterile organizate în România au acoperit o gamă largă de teme, cum ar fi digitalizarea, educația, sănătatea, mediul, dezvoltarea durabilă, economia, agricultura, parteneriatele strategice ale UE. Au fost organizate evenimente în capitală și la nivel local. La dezbateri au participat cetățeni din toate categoriile de vârstă.
Iată principalelor evenimente și inițiative naționale organizate:
12.7.2021 – Eveniment de lansare oficială, găzduit de președintele Klaus Iohannis
31.5.2021 – Forumul pentru securitate Atlantic-Marea Neagră
3.6.2021 – „Ce viitor ne dorim pentru UE acasă și în lume?
9.7.2021 – Dialoguri@IER: digitalizarea
21.7.2021 – Viitorul politicilor europene în domeniul sănătății
10.8.2021 – Forumul organizațiilor studențești din România (FOSR)
30.8.2021 – Summitul tinerilor din mediul rural
8. 9.2021 – Eveniment organizat în cadrul Reuniunii anuale a diplomației române, cu participarea vicepreședintei Comisiei Europene, Dubravka Šuica
14.9.2021 – Dezbatere privind viitorul Europei în prezența secretarilor de stat Iulia Matei și Clément Beaune
16.9.2021 – Viitorul Europei = Viitorul României (București)
27.9.2021 – Economie post-pandemie
1.10.2021 – Viitorul Europei = Viitorul României (Constanța)
6.10.2021 – Summitul Aspen privind energia, 2021
19.10.2021 – Forumul Aspen privind asistența medicală
21.10.2021 – România educată pentru o Europă a viitorului
26.10.2021 – Viitorul muncii – Cum să eliminăm bariera competențelor digitale?
28.10.2021 – Lucrătorii mobili în UE
4.11.2021 – Europa viitorului: instituții reziliente, deschise, transparente și în dialog permanent cu cetățenii
Conferința privind viitorul Europei, care a fost lansată cu ocazia Zilei Europei în 2021, s-a desfășurat timp de un an. A fost un exercițiu paneuropean de democrație deliberativă fără precedent – cel mai mare și mai larg de acest tip. Conferința a reunit persoane de toate vârstele, din toate țările și mediile, iar multe dintre acestea nu au mai colaborat niciodată cu privire la Europa sau nu erau familiarizate cu structura instituțională a Uniunii Europene. Toate aceste persoane au contribuit cu poveștile, perspectivele, limbile și identitățile lor diferite, și-au exprimat așteptările cu privire la Europa și au creat împreună o viziune asupra viitorului său.
Propunerile efectuate în cadrul conferinței includ 326 de măsuri pe care instituțiile UE și statele membre ar urma să le transpună în practică în cadrul a nouă domenii: schimbările climatice și mediul; sănătatea; o economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă; UE în lume; valori și drepturi, statul de drept, securitate; transformarea digitală; democrația europeană; migrația; educația, cultura, tineretul și sportul.
Țiganiadă și hoți
Corupți pentru funcții inalte in mașinăria... Vezi tot