Conferința privind viitorul Europei. Propunerile cetățenilor germani privind „Clima și mediul”

Sambata, 25 Iunie 2022, ora 15:55
1657 citiri
Conferința privind viitorul Europei. Propunerile cetățenilor germani privind „Clima și mediul”

În cadrul Conferinței privind viitorul Europei (CoFE), în Germania a avut loc în ianuarie 2022 un grup de dezbatere al cetățenilor la nivel național, organizat de Ministerul Afacerilor Externe în strânsă cooperare cu ifok. La 5 și 8 ianuarie, prin intermediul unor runde de dezbateri digitale, aproximativ 100 de cetățeni selectați aleatoriu și-au prezentat viziunea asupra viitorului Europei și au formulat subiectele care, în opinia lor, sunt cele mai importante, în cadrul a cinci așa-numite grupuri de dezbatere tematice.

Conferința finală a grupului de dezbatere al cetățenilor din Germania privind viitorul Europei a avut loc la 15 și 16 ianuarie 2022. În acest context, participanții au elaborat în comun câte două propuneri de măsuri concrete pentru fiecare dintre domeniile tematice următoare: „Rolul UE în lume”, „O economie mai puternică”, „Climă și mediu”, „Justiție socială” și „Stat de drept și valori”.

Propunerile de măsuri au fost prezentate în sesiunea plenară finală și supuse votului participanților. Toate cele zece propuneri au atins procentul de 70 % necesar pentru adoptare. Propunerile au fost apoi „transferate” pe cale electronică ministrei federale a afacerilor externe, Annalena Baerbock. Aceasta a făcut observații pe marginea propunerilor, alături de reprezentanții guvernului federal, ai Bundestagului și ai landurilor reuniți în Adunarea plenară a Conferinței privind viitorul Europei, precum și de reprezentanta dialogurilor cu cetățenii germani și de alți reprezentanți la nivel înalt ai guvernului federal.

Aceste propuneri de măsuri au fost prezentate de reprezentanta dialogurilor cu cetățenii germani, dna Stephanie Hartung, la sesiunile Adunării plenare ale Conferinței privind viitorul Europei de la Strasbourg din ianuarie și martie 2022. Ele ai fost, de asemenea, disponibile pe platforma digitală a Conferinței privind viitorul Europei. Propunerile vor contribui la procesul paneuropean, ale cărui rezultate au fost prezentate la 9 mai 2022. Instituțiile UE vor examina apoi care dintre recomandările cetățenilor pot fi puse în aplicare și în ce mod.

În introducere, participanții au prezentat viziunea unei Europe complet autoaprovizionate cu energie din surse regenerabile, care să permită o mobilitate neutră din punct de vedere climatic, să economisească resurse și să le reutilizeze cât mai mult posibil într-o economie circulară, protejând totodată biodiversitatea și ecosistemele. Deși ambele grupuri mici au definit aceste obiective aproape în mod identic, cetățenii au detaliat modalități diferite pentru atingerea lor.

În ceea ce privește aprovizionarea cu energie, toți participanții au solicitat o extindere rapidă a energiei din surse regenerabile și eliminarea treptată a utilizării combustibililor fosili. Nu s-a ajuns însă la un consens cu privire la trei aspecte: când se va putea realiza în mod realist ultimul obiectiv, dacă energia atomică ar trebui să joace în continuare un rol în aprovizionarea cu energie și care sunt tehnologiile care ar trebui să fie prioritare pentru o tranziție energetică rapidă. De asemenea, au existat opinii diferite cu privire la nivelul obiectivelor de reducere a emisiilor de CO2 și la rolul pe care comercializarea emisiilor de CO2 ar trebui să îl joace în atingerea acestora. Participanții și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la impactul social al acțiunilor climatice și al tranziției energetice.

În sectorul transporturilor, cetățenii au dorit un transport public mai bun la nivel local și pe distanțe lungi, precum și trecerea la electromobilitate în transportul privat.

Participanții au considerat că dezvoltarea tehnologiilor moderne de stocare a energiei este esențială atât pentru tranziția energetică, cât și pentru cea din domeniul transporturilor.

În ambele grupuri mici, a fost exprimată în mai multe rânduri dorința de a avea o economie circulară care să gestioneze resursele într-un mod mai judicios. De asemenea, s-a solicitat încetarea creșterii intensive a animalelor și dezvoltarea agriculturii ecologice.

În cele din urmă, ambele grupuri mici au discutat și despre modalitățile de sporire a conștientizării individuale cu privire la urgența acțiunilor climatice și la modelele de consum durabile. Una dintre propunerile de măsuri elaborate de cetățeni în cadrul conferinței finale oferă o soluție posibilă sub forma unei campanii publice. A doua propunere abordează problema obsolescenței programate a produselor, potrivit futureu.europa.eu.

Prima propunere: Un regulament privind durata de viață garantată a produselor

-participanții au recomandat ca UE să introducă legislație care să

asigure o durată de viață garantată mai lungă, specifică fiecărui produs, pentru produsele fabricate și vândute în UE și să o facă transparentă pentru consumatori.

Resursele sunt limitate și ar putea fi economisite prin această măsură, care ar putea contribui și la evitarea generării de deșeuri, aducând astfel beneficii mediului, climei și consumatorilor. "Dorim ca producătorii să fie astfel încurajați să introducă pe piață produse mai durabile și care pot fi reparate.”

A doua propunere: O campanie pe termen lung a UE pentru un consum durabil și un stil de viață durabil

-paricipanții au recomandăm ca un organism european să fie dotat cu sucursale în țările UE și cu resurse proprii și să conducă campania. Obiectivul este de a ne asigura că toți cetățenii UE au o identitate comună, că devin mai conștienți de necesitatea unui consum durabil și a unui stil de viață durabil și că adoptă acest mod de viață. Aceste obiective sunt importante pentru noi, deoarece dorim să generăm o motivație intrinsecă pentru adoptarea unui stil de viață durabil.”

Drama unui român din Germania afectat de criza locuințelor: ”Vor să mă dea afară după 18 ani” VIDEO
Drama unui român din Germania afectat de criza locuințelor: ”Vor să mă dea afară după 18 ani” VIDEO
Un român stabilit în Germania de peste 20 de ani a povestit într-un vlog pe Youtube despre provocările cu care se confruntă pentru a-și păstra chiria. Până acum, acesta a fost implicat în...
Activisti de extremă-dreapta din Germania, prezenți la reședința lui Donald Trump din Florida în ziua alegerilor din SUA
Activisti de extremă-dreapta din Germania, prezenți la reședința lui Donald Trump din Florida în ziua alegerilor din SUA
Un grup mic de germani de extremă-dreapta a ajuns, luna trecută, la Mar-a-Lago, reședința lui Donald Trump din Florida, chiar în ziua alegerilor prezidențiale din SUA. Printre aceștia s-a...
#Uniunea Europeana, #conferinta privind viitorul europei, #dezbateri, #propuneri, #Germania, #clima, #mediu , #Viitorul Europei
  1. Un șofer fără permis a căzut cu mașina în parcarea unui mall, de la etajul doi. Unde a avut loc incidentul
  2. ONU insistă ca Assad și acoliții săi să fie aduși în fața justiției
  3. Pregătirea UE pentru un atac rusesc. Noul comisar european cere 100 de miliarde de euro pentru apărare
  4. Meta, vizată de o nouă anchetă. Parchetul din Milano estimează că datorează TVA de peste 887 de milioane de euro
  5. România, tot mai aproape de intrarea deplină în Schengen. Anunțul oficial al Austriei
  6. Revoltă într-un oraș din România. Prețurile pentru artificiile de Revelion au ajuns să coste dublu
  7. O companie europeană vrea să concureze SpaceX. La ce tehnologie lucrează
  8. Şase milioane de sirieni care au fugit de regimul sângeros al lui Bashar al-Assad încep să se întoarcă în ţară după ce dictatorul a plecat în Rusia
  9. Țara vizitată de milioane de români în care șoferii vor plăti amenzi uriașe după schimbarea codului rutier. 1.000 de euro doar pentru folosirea telefonului
  10. Impact mortal, în judeţul Braşov. Un bărbat a murit după ce a intrat cu mașina într-un TIR. Alte 5 persoane au fost rănite