În cadrul Coferinței privind Viitorul Europei, Belgia a organizat grupuri de dezbatere ale cetățenilor la nivel național. iar cei 50 de cetățeni ai grupului de dezbatere organizat sub auspiciile viceprim-ministrei și ministrei Afacerilor Externe și Europene, Sophie Wilmès, ca o contribuție a guvernului federal belgian la Conferința privind viitorul Europei au formulat mai multe recomandări.
Teme abordate:
Recomandări:
- revizuirea modelului de finanțare a mass-mediei, inclusiv publicarea obligatorie a surselor de venituri, într-un mod clar și accesibil. Modelul de finanțare a
mass-mediei o determină să evidențieze senzaționalul, scoțând informațiile din context și transformându-le în dezinformare.
- mijloacele de informare în masă să fie obligate să își citeze sursele și să furnizeze linkuri pentru verificarea acestora. În caz contrar, informațiile ar trebui
etichetate ca fiind neverificate.
- autoritatea europeană de reglementare responsabilă de combaterea dezinformării (vezi punctul 2) să fie responsabilă și de acreditarea organizațiilor de verificare a veridicității informațiilor.
-înființarea unei autorități independente în fiecare stat membru care să monitorizeze neutralitatea mass-mediei. Această autoritate ar trebui să fie finanțată și
controlată de Uniunea Europeană.
- diseminarea de informații cu privire la adresele URL ale site-urilor web oficiale ale UE pentru a da asigurări cetățenilor în legătură cu originea informațiilor.
Recomandări:
- crearea unei autorități europene de reglementare care să fie responsabilă de combaterea dezinformării. Misiunea acestei autorități de reglementare ar fi să stabilească criteriile pentru o „etichetă de neutralitate” și să instituie, dacă este necesar, un sistem de sancțiuni sau stimulente legate de respectarea standardelor de neutralitate. În mod alternativ, ar putea fi luată în considerare aderarea la o cartă etică. Eticheta ar urma să fie acordată de autoritatea națională independentă și ar ține seama de măsurile aplicate de mass-media pentru combaterea dezinformării.
-crearea unei „linii telefonice de urgență” la nivel european care să le permită cetățenilor să raporteze orice dezinformare cu privire la competențele politice și economice europene.
Recomandări:
- platformele să fie obligate să publice informații clare și ușor de înțeles cu privire la riscurile de dezinformare la care sunt expuși utilizatorii lor. Aceste informații ar trebui comunicate automat la crearea unui cont.
-introducerea unei formări obligatorii privind alfabetizarea mediatică, care să înceapă de la o vârstă fragedă și să fie adaptată la diferitele niveluri ale sistemului de învățământ.
- Uniunea Europeană să lanseze campanii repetate privind dezinformarea. Aceste campanii ar putea fi identificate printr-un logo sau o mascotă. UE ar putea obliga rețelele de socializare să transmită aceste campanii prin difuzarea de reclame.
Recomandări:
- utilizatorii să aibă la dispoziție o modalitate simplă de a dezactiva algoritmii care consolidează tendințele de comportament. De asemenea, ar putea fi luată în considerare obligația de a oferi utilizatorilor acces la alte surse care prezintă puncte de vedere diferite cu privire la același subiect.
- Uniunea Europeană să sprijine crearea unei platforme de comunicare socială care să respecte propriile standarde de neutralitate și să combată dezinformarea. În mod alternativ, ar putea fi adăugate noi funcționalități la platforma digitală multilingvă creată pentru a sprijini Conferința privind viitorul Europei.