Democrație participativă fără renunțare la responsabilitate

Miercuri, 01 Iunie 2022, ora 23:58
2050 citiri
Democrație participativă fără renunțare la responsabilitate

Democrația participativă sună ca un obiectiv important pentru mulți, dar ridică, de asemenea, întrebări de responsabilitate, putere și încredere, potrivit unui grup de angajament civic.

„Democrația participativă” sună bine. De ce să nu implici cetățenii mai mult în procesul de luare a deciziilor decât să scrii un nume pe o foaie de hârtie la fiecare patru sau cinci ani?

Susținătorii democrației participative susțin că oferirea cetățenilor oportunități regulate de a-și exprima preocupările și ideile conduce la soluții mai bune și la un rezultat mai democratic.

„Democrația ar trebui să fie un proces continuu, un proces zilnic care construiește încredere și colectează idei în fiecare moment al zilei”, a declarat primarul Rotterdam Ahmed Aboutaleb pentru EURACTIV, după un panel despre democrația participativă la Marsilia.

Problema răspunderii

Cu toate acestea, democrația participativă ridică și întrebarea cine este responsabil pentru deciziile politice. În timp ce politicienii care iau o decizie proastă pot fi mustrați de alegători la următoarele alegeri, cetățenii care iau decizii într-un forum al cetățenilor nu pot fi trași la răspundere în același mod atunci când apar rezultate proaste.

„Forurile cetățenilor pot fi doar o completare a democrației reprezentative, nu un substitut”, a declarat Muhterem Aras, președintele Parlamentului de stat Baden-Württemberg, în timpul discuției.

În această condiție, ar trebui să existe mai multă participare cetățenească, a spus ea.

Potrivit lui Aras, forumurile cetățenești ar putea fi deosebit de utile atunci când dezbaterile politice se blochează în argumente dificile și un compromis pare imposibil.

„Uneori, problemele politice sunt atât de blocate încât este nevoie de un forum al cetățenilor pentru a ieși din impas”, a spus ea. În parlamentul regiunii Baden-Württemberg, de exemplu, politicienii nu au putut cădea de acord asupra unei reforme a sistemului parlamentar de pensii.

Un forum al cetățenilor, în mare măsură independent de certurile de partid, a ajutat în cele din urmă la depășirea blocadei.

Putere și încredere

În timp ce Aras a susținut un rol consultativ pentru democrația participativă, primarul Rotterdam Ahmed Aboutaleb a susținut că ar trebui să existe împărțirea puterii.

Rotterdam a împărțit orașul în 39 de districte, unde comisiile raionale pot decide singure unele chestiuni, de exemplu cum este utilizat bugetul pe care orașul îl alocă fiecărui district.

Comisiile raionale sunt alese, dar spre deosebire de alegerile obișnuite din Țările de Jos, pot participa persoanele cu vârsta de 16 ani și peste.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#Uniunea Europeana, #dezbatere, #democratie, #cetateni, #responsablitate , #Viitorul Europei