Uniunea Europeană lansează o misiune civilă pentru ajutorarea Republicii Moldova

Luni, 22 Mai 2023, ora 20:44
1765 citiri
Uniunea Europeană lansează o misiune civilă pentru ajutorarea Republicii Moldova
Şeful acestei misiuni va fi românul Cosmin Dinescu, care va conduce operaţiunile pe teren FOTO Arhivă

Consiliul UE a lansat luni, 22 mai, o misiune civilă în Republica Moldova pentru a spori şi consolida rezilienţa sectorului de securitate cu privire la gestionarea crizelor şi combaterea ameninţărilor hibride.

Scopul acestei misiuni, create oficial la 24 aprilie la solicitarea autorităţilor de la Chişinău, este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din Republica Moldova, inclusiv rezistenţa la ameninţările hibride, printre care securitatea energetică, pentru ca statul să poată contracara manipularea informaţiilor sau a ingerinţelor străine, arată comunicatul de presă al Consiliului UE.

În acest scop, misiunea va oferi consultanţă la nivel strategic şi va identifica necesităţile de consolidare a capacităţilor.

Şeful acestei misiuni va fi românul Cosmin Dinescu, care va conduce operaţiunile pe teren, iar comandant va fi directorul general al Serviciului european pentru acţiune externă pentru planificare şi operaţiuni civile Stefano Tomat, responsabil de operaţiunile civile.

„Eforturile de a destabiliza Republica Moldova au crescut în mod semnificativ de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi reprezintă o ameninţare directă la adresa stabilităţii şi securităţii frontierelor externe ale UE”, precizează sursa citată.

În concluziile reuniunii Consiliului European din 24 iunie 2022, liderii UE au recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova şi au decis să îi acorde, împreună cu Ucraina, statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

De asemenea, în concluziile întrunirii Consiliului European din luna decembrie a anului trecut, UE a reiterat că va continua să ofere tot sprijinul relevant Republicii Moldova pentru a face faţă nenumăratelor efecte ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-o scrisoare adresată pe 28 ianuarie 2023 Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe Josep Borrell de către premierul Republicii Moldova, Guvernul de la Chişinău a solicitat desfăşurarea unei misiuni civile a UE în această ţară.

Eveniment Quarterly Report

Percheziții DNA la Predeal, la solicitarea Procuraturii din Republica Moldova. Ce au căutat procurorii români
Percheziții DNA la Predeal, la solicitarea Procuraturii din Republica Moldova. Ce au căutat procurorii români
Procurorii DNA au efectuat percheziţii la un imobil din oraşul Predeal, la solicitarea Procuraturii din Republicii Moldova, într-un dosar instrumentat de anchetatorii din ţara vecină privind...
Vila de 26 de milioane de dolari din Elveția a lui Vlad Plahotniuc: „Ar fi bugetul Procuraturii Anticorupție pentru aproximativ 13 ani”
Vila de 26 de milioane de dolari din Elveția a lui Vlad Plahotniuc: „Ar fi bugetul Procuraturii Anticorupție pentru aproximativ 13 ani”
Vila luxoasă din Elveția care aparține fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc este sub sechestru. Astfel, înstrăinarea acesteia este imposibilă, a anunțat șefa Procuraturii Anticorupție,...
#Uniunea Europeana, #Comisia Europeana, #Republica Moldova , #Republica Moldova