UE va dezvălui planurile de confiscare a activelor rusești înghețate de sancțiuni

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 08:58
1336 citiri
UE va dezvălui planurile de confiscare a activelor rusești înghețate de sancțiuni

Comisia Europeană va dezvălui miercuri, 25 mai, planurile care vor facilita confiscarea bunurilor înghețate legate de activități ilegale grave și de infractori suspectați, inclusiv ale celor care încalcă sancțiunile UE împotriva Rusiei.

Un proiect de directivă propune abordarea unei deficiențe de lungă durată a UE, în care multe state nu dispun de cadre juridice suficient de solide pentru a sechestra bunurile infracționale, infractorii putând astfel să-și ascundă resursele și să beneficieze de activitățile ilegale.

Propunerea legislativă ar aborda aceste deficiențe prin crearea unui cadru juridic comun privind modul de tratare a activelor înghețate în legătură cu infracțiunile de relevanță pentru UE, inclusiv stabilirea de noi motive de confiscare.

Proiectul prevede „o nouă posibilitate de confiscare în cazul în care bunurile sunt înghețate pe baza suspiciunii de implicare în activități ale crimei organizate”, potrivit Euractiv.

Infracțiunile pentru care s-ar aplica noile reguli s-ar referi la terorism, participarea la o organizație criminală, traficul de persoane și traficul ilicit, corupția și spălarea banilor.

Acest lucru ar funcționa fără a fi nevoie de o condamnare dacă „instanța națională este convinsă că bunurile în cauză provin din activități infracționale”.

Mai mult, și mai ales în urma războiului Rusiei din Ucraina, multe state se luptă să înghețe bunurile persoanelor sancționate de UE pentru legăturile lor cu Kremlinul sau nu au competențe legale de a confisca bunurile înghețate.

Conform unei propuneri separate care va fi publicată miercuri, încălcarea sancțiunilor UE ar deveni o infracțiune în întreaga UE.

Semnalarea încălcării „anterioare, în curs de desfășurare sau planificate” a sancțiunilor

Începând cu luna martie, Comisia Europeană are un instrument de avertizare care poate fi utilizat pentru a raporta încălcările sancțiunilor UE „anterioare, în curs sau planificate”, precum și încercările de a le eluda.

Acesta se referă atât la sancțiunile individuale, care se aplică persoanelor și entităților desemnate și constau, de obicei, în înghețarea activelor și/sau interdicții de călătorie, cât și la sancțiunile sectoriale legate de embargouri asupra armelor, interdicțiile de import și export pentru anumite bunuri și tehnologii și/sau restricții privind furnizarea de servicii financiare și comerciale specifice.

În legătură cu cele cinci pachete de sancțiuni ale UE aprobate de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, un total de 64 de plângeri au fost depuse prin intermediul instrumentului, a declarat pentru Euractiv un oficial UE familiarizat cu problema.

Sechestrarea bunurilor ar necesita, în general, o condamnare, dar în conformitate cu proiectul de lege, confiscările ar putea fi permise în așteptarea judecății în unele cazuri pentru presupușii infractori și, de asemenea, atunci când sunt „transferate de o persoană suspectată sau acuzată către terți”, inclusiv membrii familiei. O astfel de practică a devenit comună în rândul oligarhilor ruși vizați de pachetele de sancțiuni începând cu 24 februarie.

În conformitate cu proiectul de propunere, statele membre ar putea, de asemenea, să înceapă procedura de vânzare a activelor înghețate, înainte de emiterea unui ordin de confiscare și să perceapă proprietarului efectiv costurile pentru gestionarea activelor înghețate.

Ucraina și nu numai

Potrivit experților, acest lucru ar putea deschide ușa dezvoltării unui instrument juridic care să permită confiscarea bunurilor rusești în legătură cu războiul din Ucraina în general.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

„Lucrăm la un instrument european pentru a face posibile confiscări peste tot în toate statele UE”, a spus comisarul pentru justiție, Didier Reynders, în timp ce a anunțat în prealabil măsurile luate la începutul lunii mai.

La acel moment, el a spus că unul dintre scopurile finale era redistribuirea veniturilor din aceste confiscări către Ucraina.

Deși legislația propusă este motivată, în principal, de reconstrucția Ucrainei, ea ar putea fi aplicată și în viitor, de exemplu, pentru bunurile înghețate în legătură cu războiul din Siria, țară care are nevoie, la rândul său, de o finanțare uriașă pentru reconstrucția sa.

Cu toate acestea, unii experți juridici se tem că acest lucru ar putea cauza un număr mare de litigii și procese juridice îndelungate, mai degrabă decât pași rapizi.

Propunerea Comisiei va avea în continuare nevoie de sprijinul statelor membre, care au fost în mod tradițional precaute cu privire la reformele care necesită modificări ale legislației lor penale.

Citeste si:
Executivul european plănuiește constrângeri mai stricte asupra mediului și a drepturilor lucrătorilor
Executivul european plănuiește constrângeri mai stricte asupra mediului și a drepturilor lucrătorilor
Comisia Europeană a dezvăluit un nou plan pentru a face progrese în protejarea mediului, a climei și a drepturilor lucrătorilor prin acorduri comerciale durabile. Planul Comisiei, explicat...
Șefa Eecutivului european face apel la eliminarea cerinţei unanimităţii în UE pentru dosarele de politică externă
Șefa Eecutivului european face apel la eliminarea cerinţei unanimităţii în UE pentru dosarele de politică externă
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune adoptarea mecanismului de luare a deciziilor prin vot cu majoritate calificată în dosarele externe ale UE, deoarece evenimentele...