Subvențiile UE pentru agricultură nu sunt concentrate suficient pe ecologie și inovație

Sambata, 25 Iunie 2022, ora 15:01
1783 citiri
Subvențiile UE pentru agricultură nu sunt concentrate suficient pe ecologie și inovație

Deși cheltuielile UE pentru agricultură vizând acțiunile climatice sunt mari, acestea nu au reușit să reducă emisiile, potrivit unui nou raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Raportul recomandă, de asemenea, creșterea durabilă a productivității prin inovare.

„Deși a alocat o mare parte din bugetul său pentru acțiunile climatice, actualul program PAC (politica agricolă comună) nu a reușit să reducă în mod semnificativ emisiile provenite din agricultură în ultimul deceniu.“

Potrivit autorilor, problema fundamentală este că cheltuielile PAC pentru climă nu sunt legate de obiective clare de reducere.

Pentru ca sectorul să contribuie la obiectivele consacrate în pachetul UE „Fit for 55” privind schimbările climatice, aceste fonduri ar trebui „legate de obiectivele de reducere a emisiilor agricole la nivel național și european”, recomandă raportul.

„Pentru mine, întrebarea fundamentală rămâne că ceea ce am făcut în Europa a fost să venim cu măsuri voluntare [de sustenabilitate] ”, a declarat profesorul emerit de politică agricolă europeană Alan Matthews, când a prezentat raportul joi, 23 iunie.

Și la sfârșitul zilei, fermierii nu au un semnal care să spună: ascultați, acesta este un cost real pentru noi ca societate și pentru planetă ”, a adăugat el.

Potrivit OCDE, sistemele de stimulente voluntare precum „ecosistemele” care urmează să intre în vigoare în PAC reformată din 2023 nu sunt suficiente, iar UE va trebui să stabilească prețul emisiilor agricole.

Raportul compară, de asemenea, politicile agricole din 54 de țări, dezvăluind că UE nu este singura care nu țintește în mod eficient ajutorul financiar către sectorul agricol pentru acțiunea climatică și sustenabilitate.

„Sprijinul oficial pentru agricultură a atins niveluri record, dar proporția fondurilor care vor stimula creșterea durabilă a productivității a scăzut ”, a explicat Marion Jansen, director al Direcției Comerț și Agricultură a OCDE. — Nu este un semn bun.

Potrivit acesteia, creșterea durabilă a productivității trebuie accelerată dramatic pentru a depăși provocările cu care se confruntă sistemele alimentare, menținând în același timp emisiile agricole pe drumul cel bun pentru a îndeplini obiectivele climatice ale Acordului de la Paris.

În același timp, raportul avertizează că unele măsuri luate ca răspuns la războiul din Ucraina și la problemele care rezultă din aprovizionarea cu alimente ar putea fi „contraproductive”, inclusiv măsurile climatice.

„Scăderea standardelor de mediu într-un efort de a stimula producția internă ar putea avea efecte prociclice și ar putea veni în detrimentul durabilității ”, avertizează cercetătorii.

Comisia Europeană și mai multe state membre au luat recent măsuri pentru a amâna sau relaxa regulile ecologice specifice în temeiul PAC reformată, de exemplu în ceea ce privește terenurile scoase din circuitul agricol sau rotația culturilor.

Inovația necesară pentru a hrăni o populație în creștere

Inovația agricolă este o altă problemă în care raportul concluzionează că UE trebuie să facă mai mult.

Pentru a hrăni o populație mondială în creștere, sectorul agricol „va trebui să-și crească productivitatea, respectând în același timp mediul”, a explicat Jansen de la OCDE.

În UE, însă, creșterea productivității agricole rămâne slabă, potrivit raportului. Deși acest lucru poate fi atribuit parțial reglementărilor de mediu care limitează creșterea, „regulamentele limitează și utilizarea anumitor inovații agricole. »

Potrivit lui Jansen, inovația este cheia pentru accelerarea productivității. „Trebuie cheltuiți mai mulți bani pentru inovare, cercetare și dezvoltare, competențe și infrastructură ”, a subliniat ea.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a subliniat recent necesitatea de a construi reziliența în producția de alimente prin intermediul noilor tehnologii, inclusiv al agriculturii de precizie și al altor inovații, cum ar fi nanotehnologia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
Israelul cere UE să declare Gardienii Revoluției drept ”organizație teroristă” după sechestrarea unei nave în Golf
Israelul cere UE să declare Gardienii Revoluției drept ”organizație teroristă” după sechestrarea unei nave în Golf
Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a cerut Uniunii Europene să înscrie pe lista sa cu "organizaţii teroriste" Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, care a sechestrat...
#Uniunea Europeana, #Politica Agricola Comuna, #subventii, #ecologie, #inovatie , #Viitorul Europei
Comentarii