Contribuția Franței la dezbaterile privind Viitorul Europei

Luni, 20 Iunie 2022, ora 02:14
1804 citiri
Contribuția Franței la dezbaterile privind Viitorul Europei

Pentru Conferința privind viitorul Europei, guvernul francez a dorit să instituie un exercițiu participativ ambițios, complementar exercițiului european.

În septembrie și la începutul lunii octombrie, anul trecut, au fost organizate optsprezece conferințe în toate regiunile Franței, atât în cele metropolitane, cât și în cele de peste mări.

Potrivit futureu.europa.eu, fiecare conferință a reunit între 30 și 50 de cetățeni selectați aleatoriu, reprezentativi pentru diversitatea populației din regiune și având opinii variate despre Europa.

Timp de trei zile, 800 de cetățeni au lucrat împreună pentru a răspunde unei singure întrebări: „În calitate de cetățeni francezi, ce schimbări doriți pentru Europa?”. Ulterior, în perioada 15-17 octombrie 2021, a avut loc o conferință națională de sinteză, la sfârșitul căreia cetățenii francezi au identificat 14 schimbări prioritare pe care doresc să le vadă puse în aplicare în Europa în anii următori.

În paralel, în perioada mai-iulie 2021, guvernul francez a organizat o amplă consultare online pentru tineri, cu sprijinul Make.org. Un număr de 50 000 de tineri francezi și-au exprimat opiniile, aprobând 16 idei principale pentru viitorul Europei.

Rezultatele acestor două exerciții – conferințele regionale și consultarea „Parole aux Jeunes” – au fost compilate într-un raport final, care reprezintă contribuția Franței la Conferința privind viitorul Europei. Această contribuție a fost predată ca atare trioului de președinții al Conferinței.

Guvernul francez i-a încurajat, de asemenea, pe toți actorii francezi interesați – asociații, autorități locale, reprezentanți aleși, reprezentanți ai societății civile – să organizeze evenimente în cadrul Conferinței privind viitorul Europei și să înscrie aceste evenimente pe platforma Comisiei Europene. Până în prezent, au fost înregistrate peste 300 de evenimente.

Conferința privind viitorul Europei, care a fost lansată cu ocazia Zilei Europei în 2021, s-a desfășurat timp de un an. A fost un exercițiu paneuropean de democrație deliberativă fără precedent – cel mai mare și mai larg de acest tip. Conferința a reunit persoane de toate vârstele, din toate țările și mediile, iar multe dintre acestea nu au mai colaborat niciodată cu privire la Europa sau nu erau familiarizate cu structura instituțională a Uniunii Europene. Toate aceste persoane au contribuit cu poveștile, perspectivele, limbile și identitățile lor diferite, și-au exprimat așteptările cu privire la Europa și au creat împreună o viziune asupra viitorului său.

Propunerile efectuate în cadrul conferinței includ 326 de măsuri pe care instituțiile UE și statele membre ar urma să le transpună în practică în cadrul a nouă domenii: schimbările climatice și mediul; sănătatea; o economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă; UE în lume; valori și drepturi, statul de drept, securitate; transformarea digitală; democrația europeană; migrația; educația, cultura, tineretul și sportul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Franța le recomandă cetățenilor săi să ”se abțină” de la călătorii în Orientul Mijlociu după SUA și Rusia
Franța le recomandă cetățenilor săi să ”se abțină” de la călătorii în Orientul Mijlociu după SUA și Rusia
Cetăţenii francezi ar trebui să se "abţină" de la călătorii în Iran, Israel, Liban şi teritoriile palestiniene, a declarat vineri Ministerul de Externe pentru AFP. În contextul în...
Israelul afirmă că a respins raidul iranian prin coordonare „umăr la umăr” cu SUA. „Trebuie să fim cu un pas înainte” FOTO/VIDEO
Israelul afirmă că a respins raidul iranian prin coordonare „umăr la umăr” cu SUA. „Trebuie să fim cu un pas înainte” FOTO/VIDEO
Un înalt oficial israelian a declarat luni, 15 aprilie, că respingerea de către Israel a masivului raid iranian cu drone şi rachete a fost în întregime coordonată cu Pentagonul, care are un...
#Uniunea Europeana, #viitorul Europei, #dezbateri, #cetateni, #Franta , #Viitorul Europei