Paradox romanesc: tara saraca, dar cu partide bogate (Opinii)

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 08:54
3593 citiri
Paradox romanesc: tara saraca, dar cu partide bogate (Opinii)

Un neavenit, picat din Luna si nimerit intamplator pe Arena Nationala miercuri seara, ar fi avut destule motive sa spuna ca a picat in cea mai bogata tara de pe planeta, vazand cu cata cheltuiala vin zeci de mii de oameni, numai ca sa-l aplaude pe Antonescu, sa-l ovationeze pe Ponta si sa huiduiasca in surdina, atunci cand aud numele oficialilor europeni.

Funia din casa spanzuratului

Omul picat din Luna nu stie, bineinteles, ca respectiva cheltuiala nu-i din banii tarii, ai cetatenilor si ai contribubililor. E din ai partidului. De unde-i are partidul este un secret pe care nu-l stie nimeni, decat poate numai Polichinelle, o persoana de incredere, care tine bine secretele.

Dar sa nu vorbim de funie in casa spanzuratului. Un fost sef al partidului, nestiind cu ce viteza circula secretele lui Polichinelle, a produs la un moment dat un fel de hocus-pocus numit "Trofeul calitatii", transformand banii publici in banii partidului, iar acum ne trimite mesaje de la mititica, asteptand ca actualii sefi, aflati si ei in campanie, sa-i propuna gratierea.

Cred ca, atunci cand domnul Adrian Nastase se gandeste la persoana care trebuie sa-i aprobe gratierea, ar prefera-o pe mititica.

Fara sa le treaca prin gand cat de periculoasa este funia din casa spanzuratului, actualii protagonisti ai campaniei electorale s-au dat in spectacol parca anume ca sa aiba ce povesti la intoarcere domnul Barroso sotiei si doamna Merkel sotului, despre cum i-a primit presedintele si Opozitia, iar Guvernul a iesit pentru moment din Europa intr-o camera alaturata, avand o alta treaba mai urgenta.

Poate liderii USL au socotit convenabil sa-i observe lumea sugerand principalul lor cal de bataie: Basescu cu europenii, iar noi cu romanii. N-a mai ramas decat sa fie si Dan Diaconescu cu cineva, eventual cu Abu Dhabi, unde are cont la banca.

Cifra secreta

Daca banii erau curati, partidul ar fi spus-o pe sleau, ca sa nu se mai chinuiasca opinia publica, intrebandu-se cat a costat. Dar, intrucat partidul n-o spune, iata ca si-a lansat deodata Liviu Dragnea varianta lui, in calitate de secretar general al partidului: 40.000 de euro.

Cred ca nu l-au crezut nici minorii, cei care n-au voie sa vada filme de groaza la ore tarzii decat numai cu acordul majorilor.

Aritmetica spune ca suma respectiva, impartita la cei 74.000 participanti, reprezinta 0,54 euro de persoana, respectiv 2,47 lei. Cu doi lei si ceva de fiecare, au fost transportati oamenii cu autobuzul din toata tara, a fost inchiriat stadionul, au fost dusi oamenii inapoi si s-a facut curatenie in urma lor, intrucat contrar recomandarilor, mancasera seminte. Curat "Trofeul calitatii"!

Nu ma pricep prea bine la calcule, dar cred ca numai iluminatul arenei a costat mai mult, acuma cand energia este scumpa, hidrocentralele n-au apa, iar vina pentru toate acestea o au "baietii destepti".

Mai plauzibila mi se pare varianta care insinueaza ca participantii au primit cate 50 de lei "diurna" - altfel de ce sa plece aiurea din sanul familiei, pe drum de seara?

Daca punem la socoteala transportul, cheltuielile cu Arena Nationala si toate celelalte, tocmai bine ajungem la 100 lei de caciula, respectiv 7.400.000 lei pentru 74.000 de caciuli, in limbaj european ceva mai mult decat un milion si jumatate de euro. Asa trofeu, mai zic si eu!

Este sigur ca domnul Dragnea stie sa explice de unde au scos partidele 40.000 de euro, dar daca ar fi vorba de suma reala - pe care am presupus-o, dar n-o stim exact - asta n-ar sti s-o explice nici daca USL ar da locuri eligibile cu gramada la o duzina de Gigi Becali, cu oi cu tot.

Uite popa, nu e popa

Dilema USL in a explica de unde are bani cu gramada nu este concurata decat prin dilema in a explica de unde n-are. Saptamana trecuta am aflat ca, in timp ce USL e doldora de bani la miting, statul n-are bani de pensii si salarii pe ultimele 45 de zile din an.

Este un mic secret dezvaluit de domnul Ponta, care imediat ce a vazut ce porumbel i-a scapat din gura in plina campanie, l-a prins de coada si l-a inghitit imediat la loc: nu sunt bani, pentru ca n-a prevazut Guvernul Boc, dar Guvernul Ponta, care tocmai a facut o rectificare bugetara fara sa observe porumbelul, va mai face una, intrucat tocmai a gasit resurse, dupa ce s-a cautat mai bine prin buzunare.

Ca urmare, erau bani chiar in bugetul Boc, dar ori nu-i vazuse Victor Ponta, pentru ca nu-si pusese ochelarii ori a descoperit intre timp pestera lui Ali Baba si a strigat, conform traditiei, "Sesam, deschide-te", ori a spus adevarul, dar nu-l vom vedea decat numai dupa alegeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#miting USL costuri, #USL bani participanti miting , #candidati alegeri parlamentare