Constantin (PC): Daca PDL castiga alegerile, Boc va fi premier, nu Ungureanu - Interviu

Vineri, 09 Martie 2012, ora 20:23
3554 citiri
Constantin (PC): Daca PDL castiga alegerile, Boc va fi premier, nu Ungureanu - Interviu
Foto: Ziare.com

Presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca stie din surse "apropiate de Palatul Cotroceni" ca Emil Boc va fi numit din nou premier, in cazul in care PDL castiga alegerile parlamentare din 2012.

Constantin a mai spus ca, in lunile ramase pana la alegerile parlamentare, cat Mihai Razvan Ungureanu ramane premier, PDL "isi va lua mainile de pe resursele statului", dar ca se incearca doar "pacalirea" populatiei.

Pe de alta parte, liderul PC a adaugat ca e foarte greu ca USL sa piarda alegerile si ca "nici nu vrea sa se gandeasca" la un scor sub 50% la scrutinul parlamentar.

Intrebat despre o declaratie mai veche a sa, din ianuarie 2012, in care a promis "anchetarea" de catre USL a sefilor Politiei si Jandarmeriei pentru modul cum au tratat protestele din Piata Universitatii, Constantin a dezvaluit ca aceasta se poate face pe 3 cai - anchete interne ale Ministerului de Interne, anchete generate de Corpul de Control al primului ministru sau comisii de ancheta la nivelul Parlamentului.

Presedintele PC a raspuns si unei intrebari legate de eventuala ocupare a postului de ministru al Agriculturii, in cazul in care USL castiga alegerile, spunand ca "e o varianta pe care o ia in calcul", dar care s-ar discuta, eventual, dupa alegeri.

Citeste interviul acordat Ziare.com de presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin:

Domnule Constantin, se apropie definitivarea candidaturilor USL la alegerile locale, are PC vreo candidatura cu sanse la sefii de CJ si primarii de mari orase?

Cu siguranta. Un exemplu il constituie Consiliul Judetean Maramures. Vreau sa spun ca nu s-a schimbat nimic de la negocierea pe care cele 3 partide din USL au avut-o in august-septembrie 2011. Atunci, daca va amintiti, am iesit si am prezentat rezultatul negocierilor. Cu exceptia Iasiului, la care lucrurile erau separate, nu s-a schimbat nimic.

Partidul Conservator de atunci a spus ca va avea candidaturi la un consiliu judetean, unul care poate fi castigat. Actualul presedinte al Consiliului Judetean n-a facut lucruri semnificative pentru judet, din contra, banii judetului au fost cheltuiti pe criterii imorale, sa spunem doar atat.

Va avea 5 candidaturi la primarii-resedinta de judet - la Deva, la Arad, la Piatra-Neamt, la Targoviste si la Sibiu.

Ca sa fiu absolut realist, Partidul Conservator si-a propus sa castige Consiliul Judetean Maramures fara niciun fel de discutie si va duce o batalie puternica in celelalte orase, avand in vedere ca venim cu alt tip de candidati si o sa vedeti in Sibiu lucrul acesta, in Piatra Neamt, Hunedoara.

Pe langa vechiul tip de baroni locali, Partidul Conservator vine cu oameni relativ tineri, care au avut o experienta personala si care acum au decis sa intre in politica pentru a schimba ceva. Iar electoratul trebuie sa aleaga - mergem pe acelasi tip in continuare, de om de partid care s-a dus cu interesul personal inaintea interesului cetatenilor, sau mergem cu o alternativa tanara, om care a demonstrat ceva in cariera profesionala si care vine acum sa-si puna cunostintele in slujba cetatenilor, un om curat, ca sa fiu mai direct.

S-a adoptat Legea Lustratiei, va fi afectat si domnul Dan Voiculescu, presedintele fondator al partidului dvs, credeti ca e indreptata si spre dansul?

Vizavi de domnul Voiculescu, nu vad cum ar putea fi indreptata impotriva dansului, dansul nu va candida la niciun post de ministru, chiar daca au incercat, prin propaganda Puterii, s-o duca impotriva dansului. Nu e afectat cu absolut nimic. Daca va uitati in cariera domnului Voiculescu, a avut doar functii alese, iar electoratul a ales in cunostinta de cauza.

A stiut si lucrurile care i s-au pus in spate, chiar daca majoritatea au fost neadevarate.

Cred ca se incearca, prin aceasta lege si mai ales prin modul in care a fost adoptata, sa se creeze un subiect de campanie electorala. Citeam si in Deutsche Welle acum doua trei zile, e de-a dreptul rusinos modul in care premierul Ungureanu a fost scos din zona celor afectati de aceasta lege. Deutsche Welle spunea ca e rusinos pentru un premier care incearca sa arate ca e "altceva", sa fie ajutat de Partidul Democrat Liberal sa iasa de sub influenta lustratiei.

Mai poate pierde USL alegerile, avand in vedere avansul din sondaje?

In momentul de fata, putem sa pierdem aceste alegeri doar daca facem greseli foarte mari. Oamenii si-au dat seama de capacitatile, de lucrurile pe care le putem face si ce vor sa vada sunt pasii pe care ii vom face cand vom ajunge la guvernare.

Cred ca, daca nu vom face greseli, alegerile nu au cum sa fie pierdute, din doua motive - oamenii au vazut ca avem solutii si, pe de alta parte, s-au saturat de presedintele Traian Basescu.

Conditia ca sa castigam aceste alegeri e sa ajungem in formula Uniunii Social Liberale la alegerile parlamentare. In acest moment, nimeni nu-si asuma esuarea unui astfel de proiect, pe care l-am inceput in urma cu un an de zile. E cel mai important proiect politic din 1990 si, chiar daca mai sunt mici tensiuni in teritoriu, datoria noastra e sa trecem peste ele si sa vedem obiectivul major pe care il avem - sa ajungem la guvernare si sa schimbam modul in care e administrata aceasta tara.

Ar fi un esec pentru USL sa ia, sa zicem, 47-48% la parlamentare?

Nici nu vreau sa ma gandesc la un asemenea scor! Obiectivul nostru e sa luam peste 50% si nu vad cum n-am putea sa luam un asemenea scor, cand suntem la aproape 60% in increderea si in intentia de vot a populatiei. Ar insemna sa facem greseli majore, nu cred ca lucrul asta se va intampla. Mai ales ca vor fi doua perioade de campanie electorala in care, stiti foarte bine, electoratul se va radicaliza, proiectele noastre vor iesi la suprafata, se va vorbi de ele foarte mult si acest procent poate fi mult mai mare.

Ati spus dumneavoastra, la un miting in ianuarie, ca ii veti "ancheta" pe sefii Politiei si Jandarmeriei - cum ar putea face USL lucrul acesta si la ce va refereati, mai exact?

Am facut aceasta declaratie la mitingul pe care l-am facut in solidaritate cu cei din Piata Universitatii si-mi mentin aceasta afirmatie - ii vom ancheta pe cei care au administrat extrem de prost evenimentele care au avut loc la Piata Universitatii - va amintiti actele de violenta, sunt foarte multe filmari, foarte multe lucruri care credem ca au depasit cadrul legal. Ne referim in special la sefi, ei au dat ordinele, jandarmii din Piata Universitatii n-au facut decat sa execute.

Mi se pare ciudat ca, la 2 luni de la acele evenimente, sa nu vorbim de nicio ancheta, trebuiau sa fie in desfasurare. Ne angajam sa declansam acele anchete.

Anchete ale Ministerului de Interne?

Sunt trei posibilitati - anchete interne ale Ministerului de Interne, anchete generate de Corpul de Control al primului ministru sau comisii de ancheta la nivelul Parlamentului, care sa transparentizeze toate aceste aspecte.

Cred ca sefii Politiei au depasit cadrul legal si s-au implicat si in comenzile politice care au fost in acea vreme.

In cazul in care veti castiga alegerile parlamentare, ati putea fi ministru al Agriculturii, asa cum spuneau mai multi lideri ai USL? Vizati acest post?

Vizez un singur lucru: sa castigam alegerile si Uniunea Social Liberala sa guverneze. M-a intrebat multa lume daca voi fi ministrul Agriculturii, intrebarea e legitima - am lucrat aproape 10 ani in acest domeniu - am fost consilier de integrare europeana, am coordonat grupul de consilieri care s-a ocupat cu integrarea Romaniei pe capitolul VII Agricultura, in 2002-2006, dupa aceea m-am ocupat de atragerea fondurilor europene, dupa aceea am fost director la APIA, cea mai importanta structura de atragere a banilor europeni, in 2008-2009.

Avand experienta in spate si spunand in nenumarate randuri ca profesionistii trebuie sa-si gaseasca locul lor, discutia e legitima. Nu m-am gandit la asta, nu s-a discutat in USL. Nu sunt singurul din Uniune care ar putea ocupa acest post, sunt foarte multe persoane si sigur ca va fi o competitie in momentul acela, dar vorbim de toamna.

Sa inteleg ca n-ati refuza?

Este o varianta pe care o iau in calcul, dar nu e singura. Sunt mai multe posibilitati - eu am doua calificari - meseria de baza in agricultura si fondurile europene. In aceste doua domenii vreau sa profesez in continuare.

Despre greva parlamentara ce spuneti, poate dura pana in noiembrie?

Cu siguranta, daca lucrurile nu se vor schimba. Noi am cerut numai lucruri minimale. Chiar daca presa si oamenii politici au vorbit doar de demisia Robertei Anastase, nu s-a vorbit de ce vorbim - fiindca in cel mai important for democratic din Romania sa se practica furatul de voturi. Pe de alta parte, daca Parlamentul va fi in continuare o anexa a Guvernului, nu avem de ce sa ne intoarcem.

Pe de alta parte, dialogul este cel care nu exista, de 3 ani, chiar daca acum Puterea clameaza ca vor sa deschida dialogul.

De ce nu ati inceput greva parlamentara atunci cand a fost incidentul cu numararea voturilor de catre doamna Roberta Anastase?

A fost un cumul de evenimente care s-au intamplat si totul a culminat cu protestele din Piata Universitatii. Atunci am dorit sa ne solidarizam.

Era un cumul de lucruri care s-au intamplat si care au ajuns la "maturitate". Dar chiar daca suntem in greva, pe anumite chestiuni putem sa ne intoarcem, in interesul cetatenilor, sa votam - pe maririle de salarii, pe deblocarea posturilor din Sanatate, sunt lucruri punctuale. Dar doar sa fim partasi si sa fim bataia de joc a celor de la Putere nu putem sa permitem.

Ce parere aveti despre mutarile pe care le-a facut Puterea in ultimul timp, incepand cu schimbarea premierului si a tuturor ministrilor PDL?

E foarte simplu. Domnul Ungureanu si toata echipa pusa au un singur obiectiv - acela de a pacali electoratul - "uitati ca noi venim cu o adevarata schimbare". Domnul Ungureanu e pus acolo doar sa faca lucruri bune pentru cetateni. Parca domnul Boc a venit si a jucat trei ani intr-un film de groaza pentru romani si vine domnul Ungureanu si joaca, desi ar trebui sa joace intr-un film de actiune in care face bine si e supererou, joaca intr-o comedie.

Domnul Ungureanu e putin naiv. Vreau sa va dau si o veste - un lucru pe care il stiu din apropierea Cotrocenilor - domnul Basescu si PDL au clarificat lucrurile - daca vor castiga alegerile, tot domnul Boc va fi premier si dupa 2012.

Ce fel de surse v-au putut spune asta?

Dumneavoastra stiti foarte bine ca sunt anumite surse care nu pot fi dezvaluite - sunt surse din apropierea Cotrocenilor. Domnul Ungureanu e doar un om de fatada care 6 luni de zile trebuie sa se faca si el ca guverneaza, trebuie sa spuna ca Romania a iesit din perioada grea si vin vremuri glorioase, iar domnul Boc va fi din nou prim-ministru si va lucra asa cum a lucrat pana acum, in interesul partidului, nu al cetatenilor.

Nu credeti ca e o mutare fara logica pentru Putere?

Logica e urmatoarea - 6 luni isi iau mainile de pe resursele statului, dupa care revin cu domnul Boc. S-a vazut ca toti cei care au interese mari in PDL au avut acces la resursele statului. E o incercare de pacalire a populatiei.

In scenariul asta mi s-a parut si discursul presedintelui. Mi s-a parut ca a fost ca o decernare a premiilor Oscar pentru cele mai bune filme de groaza. In loc de "Taierea mieilor", a fost "Taierea salariilor", sau "Un fleac, i-am ciuruit pe toti romanii". E un singur regizor - Traian Basescu si o singura casa de productie - Partidul Democrat Liberal.

Despre revenirea salariilor bugetarilor ce spuneti, de unde credeti ca vor lua banii?

Lucrurile se bat cap in cap. Premierul Ungureanu a spus ca doreste reducerea CAS, un efort de 800 de milioane de euro, marirea salariilor ar insemna de asemenea tot un efort de 800 de milioane de euro. Amandoua nu se pot face. E interesant de vazut care va fi pozitia domnului Ungureanu - isi va mentine pozitia sau va face tema data de Traian Basescu. Ambele nu se pot face.

Sunt convins ca, din interes electoral pentru PDL, salariile vor reveni. Noi vom sustine revenirea salariilor, e normal sa sustinem. Am spus din 2010 ca erau masuri alternative care puteau fi luate, nu trebuia sa reducem salariile la oameni. La fel cred ca nici nu trebuia sa marim TVA la 24%. Erau surse alternative.

Exista un risc major ca banii pentru salarii sa se ia de la investitii, ceea ce ar fi dezastruos.

Va fi la fel de rau, daca nu mai rau, daca ne vom imprumuta pentru salarii, ar insemna sa depasim deficitul structural pe care l-am convenit prin aderarea la Pactul fiscal. Daca sunt de acord cu ceva din Pactul fiscal, e sa nu depasim deficitul structural, sa nu ne imprumutam pentru pensii si salarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#Daniel Constantin Boc premier, #Constantin Boc premier 2012 , #Daniel Constantin