Noi cu cine sa mai votam? (Opinii)

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 00:53
4209 citiri
Noi cu cine sa mai votam? (Opinii)

Parafrazand o vorba, de-acum celebra, ma intreb si eu cu mare tristete de ce om fi noi, romanii, blestemati sa dam mereu un vot negativ, sa alegem intre incompetenti, demagogi, hoti, mafioti, baroni, pitiponci si pitipoance, curtezane, neveste si alte asemenea creaturi asa-zis politice, fara sa mai avem macar speranta ca la capatul votului ne astepta ceva mai bun decat avem, fie prin schimbare, fie prin continuitate.

Am citit programul economic al USL, cu speranta ca voi gasi in el o licarire de viziune si profesionalism. N-am gasit decat intentii bune, convertite in demagogie, promisiuni nerealiste, contradictii flagrante si o mare doza de smecherie.

Caci, daca n-au descoperit secretele ultime ale alchimiei, nu vad cum ar putea social liberalii sa scada substantial impozitele pe venituri, contributiile sociale si TVA pe produsele de baza in acelasi timp cu acordarea unor facilitati fiscale la fel de substantiale pentru angajarea tinerilor si a celor apropiati de varsta pensionarii, cu scutirea de impozit a dividendelor reinvestite si cu acordarea unor importante deduceri de impozite pentru asigurarile de pensii private si sanatate.

USL isi propune cresterea veniturilor bugetare pana la procentul record de 38%. Dar in acelasi timp introduce cotele progresive de impozitare, cu efect invers. Promite apoi, ca de la nasul mare, un milion de noi locuri de munca. Foarte bine si frumos, dar cum anume vor aparea ele, daca nu cumva USL se gandeste sa reumfle aparatul bugetar cat de cat subtiat?

In plus, in programul USL exista cel putin o masura cu efect inhibitoriu exact in privinta locurilor de munca: cresterea salariului minim la 800 de lei. Sigur ca nu e o suma mare din perspectiva salariilor UE, dar daca ea nu are sustenabilitate in economia privata, daca fimele nu si-o pot permite, ea poate deveni prohibitiva si poate avea ca efect tocmai incurajarea muncii la negru.

USL impinge demagogia atat de deparate incat promite pana si o lege a integritatii care sa le interzica alesilor, functionarilor din administratia centrala si locala, precum si rudelor acestora pana la gradul doi sa faca afaceri cu statul. Minunata legea aceasta, dar daca si PNL si PSD cred in necesitatea ei, de ce trebuie elabaorata abia dupa alegeri? De ce proiectul ei, intiativa social liberala, nu este deja in parlament? Si daca tot vor o astfel de lege, cum de plang uselistii de mila tuturor coruptilor, inclusiv a celor democrat liberali, inhatati de DNA?

Dar nici actuala putere nu are mai multa viziune. Nu fac parte dintre cei pe care iesirea din recesiune ii intristeaza. Dar nu pot sa nu observ ca ea s-ar fi produs mai repede daca TVA nu ar fi fost majorat. A fost majorat pentru ca CCR a refuzat taierea pensiilor. E drept, dar n-ar fi fost nevoie nici de una, nici de alta, daca dezmatul bugetar al cabinetului Tariceanu n-ar fi continuat in 2009 si chiar 2010 pana cand a pus FMI mana pe robinet, caci butoiul aproape se golise.

E drept, cifrele economiei au inceput sa o ia in sus. Dar, ma intreb daca ar fi fost asa daca guvernul n-ar fi fost fortat de criza sa aplice reteta aspra a FMI si ar fi fost lasat de capul lui. Si chiar si asa, campania din PD-L ne-a dat o noua mostra ca politicianul roman nu intelge niciodata nimic din nicio lectie. Pe langa contractele impartite de Emil Boc cu generozitate sustinatorilor sai, au curs si promsiunile electorale, inclusiv in privinta cresterii salariilor si pensiilor taman in 2012. Pe ce baza, cand economia nu a inceput inca sa creasca cu adevarat?

Si daca PDL e din alt aluat decat PSD, de ce a fost necesar ca declientelizarea regiilor si societatilor de stat sa fie inclusa in acordul cu FMI, pentru a avea o minima sansa?

Si daca nu se pregateste pentru un nou jaf bugetar electoral, de ce PDL refuza cu obstinatie numirea premierului tehnocrat, la propunerea presedintelui, nu a vreunui dusman din Opozitie?

Si daca PDL nu e pesedizat, de ce Monica Macovei mai ca a fost linsata cand a cerut conducerii partidului suspendarea lui Mircea Banias, acuzat de grave fapte de coruptie?

Si vazand toate acestea, cum sa nu te intrebi, cu o imensa disperare: eu cu cine sa mai votez?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#USL PDL vot, #program economic USL, #alegeri PDL USL , #PDL
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Un vot dat USL este un vot pentru democratie in Romania.
Poza dinum
dinum
rank 2
cum cu cine