Cum se pregatesc de alegeri Puterea si Opozitia (Opinii)

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 08:21
2967 citiri
Cum se pregatesc de alegeri Puterea si Opozitia (Opinii)
Foto: Arhiva

Putin mai este si va incepe numaratoarea inversa pentru alegerile locale. Pentru ocuparea functiei de primar, miza confruntarii va fi si mai acerba fata de anii trecuti, pentru ca, in acest an, pe 10 iunie, primarii vor fi alesi din primul tur.

Se va vedea cum va demara campania electorala din 11 mai, in conditiile in care romanii au simtit pe pielea lor cum promisiunile mult trambitate acum patru ani nu s-au realizat nici pe un sfert.

Electoratul din fiecare municipiu, oras sau satuc stie foarte bine ce au facut si ce n-au facut acei carora le-a acordat votul. Sa vedem insa cum se pregatesc principalele partide politice pentru noile alegeri.

Principalul partid de guvernamant are tot felul de probleme. Interne, dar si de pozitionare in sufragiile electoratului, tocmai acum, in pragul alegerilor locale.

Disperat, Emil Boc da mesaje mobilizatoare, dar in acelasi timp si zapacitoare: "acest partid nu va avea probleme sa continue parcursul invingator", spune domnia sa.

Scufundarea partidului portocaliu este insa evidenta (o arata sondajele), iar declaratiile liderilor partidului, unul de "intelectuali", cum ne asigura Boc, nu se mai armonizeaza, nu se mai completeaza, ci se anuleaza reciproc. Totul este vraiste in partid, mai ales dupa plecarea lui Sorin Frunzaverde si dupa excluderea europarlamentarului Cristian Preda. Dupa aceste evenimente si in prag de alegeri se incearca, pe cat se poate, fardarea Partidului Democrat Liberal.

Fardat, nefardat, partidul portocaliu ramane o formatiune in deriva pentru ca in toate sondajele de opinie este la pamant. Intrebarea e insa alta: cum sa ramai la putere daca electoratul nu te mai vrea? Dar asta e o alta discutie.

Dincolo, in barca Opozitiei, USL tocmai a bifat mega-congresul ce a avut loc la Romexpo. Au fost discursuri aprinse si inflacarate, tocmai bune pentru campania electorala ce urmeaza.

Ca si in 2000, obiectivul pesedistilor, ca de altfel si al aliatilor lor, PNL si PC, este inlaturarea coalitiei de la putere.

Teoretic acest lucru este simplu, dar practic este complicat: populatia ar trebui sa sa prezinte in numar mare la vot, iar lucrul cel mai important - sa voteze USL. Ramane de vazut ce se va intampla, pentru ca din spate, in sondaje, uselistilor le sufla in ceafa Partidul Poporului, al lui Dan Diaconescu. Oricum, pentru USL miza alegerilor din acest an este schimbarea.

La congres s-a vorbit despre patriotism economic, despre resursele subsolului, care trebuie exploatate in interesul cetateanului, despre proiecte importante si s-au fagaduit multe. Ok, dar aceste fagaduinte mai trebuie si indeplinite.

De promisiuni de dragul promisiunilor, electoratul este satul. Stiind ce s-a intamplat cu promisiunile facute in campaniile electorale trecute, populatia chemata acum la vot nu va mai fi dispusa sa creada orice si pe oricine. Pentru ca in ultimii ani romanii s-au convins, pe propria lor piele, ca dincolo de promisiuni facute aiurea tot ei au fost cei nevoiti sa stranga cureaua.

Citește și:
Deputat furios pe roboții din call center vrea eliminarea lor după ce a sunat la o bancă: "Voi avea o inițiativă legislativă. Este o situație inadmisibilă"
Deputat furios pe roboții din call center vrea eliminarea lor după ce a sunat la o bancă: "Voi avea o inițiativă legislativă. Este o situație inadmisibilă"
Deputatul PNL Gabriel Avrămescu vrea ca apelurile clienților care sună la diferiți furnizori să nu mai fie preluate de mesaje predefinite, ci direct de un angajat. Acesta a sunat la...
Reacția lui Ciucă la semnalul transmis de Iohannis cu privire la suspiciunile de plagiat în cazul lui Lucian Bode
Reacția lui Ciucă la semnalul transmis de Iohannis cu privire la suspiciunile de plagiat în cazul lui Lucian Bode
Premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă a reacționat joi, 9 februarie, după ce președintele Klaus Iohannis a subliniat că în cazul suspiciunilor de plagiat asupra ministrului de Interne...