De ce nu scade USL in sondaje si cum ar putea PP-DD sa destrame Uniunea - sociolog

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 12:20
5244 citiri
De ce nu scade USL in sondaje si cum ar putea PP-DD sa destrame Uniunea - sociolog

USL ramane inca in frunte in sondaje, in ciuda problemelor intampinate in ultimele luni, din lipsa de alternativa a alegatorilor, iar Uniunea nu mai are obiectiv, dupa inlaturarea PDL, afirma sociologul Mircea Kivu.

Intrebat de ce nu scade USL in sondaje, mentinandu-se constant la o cota de 57-62 la suta, avand in vedere problemele din ultimele luni - proteste, schimbari de ministri din motive ce tin de justitie, esecul privatizarilor CFR Marfa si Oltchim, nemultumirile medicilor si profesorilor -, Mircea Kivu a raspuns: "Din acelasi motiv din care a castigat 60 la suta acum un an: lipsa de alternativa".

RMGC nu prea mai are sanse, USL si-a risipit "prima de instalare" in urma protestelor - Interviu cu Mircea Kivu

Totodata, vorbind despre o posibila cauza a destramarii Uniunii, dupa evidentele neintelegeri si diferente de opinii, sociologul considera ca motivul se regaseste chiar in actul constituirii Uniunii.

"Cauza se regaseste in actul constituirii Uniunii: divergenta dintre electoratele, ideologiile si istoriile recente ale celor doua partide, lipsa de obiectiv, dupa inlaturarea guvernarii PDL.

Ocazia va fi constatarea, de catre liderii PSD, a faptului ca, in urma transferurilor dinspre PP-DD, pot avea o majoritate parlamentara suficienta fara sprijinul PNL (eventual, si fara cel al PC) ", a spus Mircea Kivu, pentru Ziare.com.

Se rupe USL? - Ce spun analistii

Sondaj INSCOP: USL ar obtine majoritate la alegerile parlamentare

Cei care au raspuns unor sondaje realizate in ultimele doua luni au afirmat, in majoritate, ca ar vota USL la alegerile parlamentare. Ponderea a oscilat de la 60 la suta, la inceputul lunii septembrie, la 57 la suta, la inceputul lunii octombrie, dupa care a urcat la 62 la suta, in a doua jumatate a lunii octombrie.

De ce Ponta e mai de incredere decat Guvernul: Politicianul poate fi convingator, institutiile sunt trase la raspundere

Intrebat cum se face ca prim-ministrul Victor Ponta are o cota mai mare de incredere, potrivit unui sondaj recent, decat Guvernul pe care il conduce, Mircea Kivu a raspuns: "Intotdeauna e asa - a se vedea si raportul dintre increderea in Presedintie si cea in Traian Basescu".

"Politicianul poate fi convingator, spiritual, bun familist, de perspectiva etc. Institutiile sunt judecate strict dupa rezultate", a explicat sociologul.

Sondaj CSOP: Victor Ponta l-a depasit pe Mugur Isarescu. Increderea in justitie creste

Acesta a comentat si felul in care a evoluat increderea in justitie, dupa scandalul cu schimbarea procurorului Papici, in care s-a pronuntat deschis si Victor Ponta si avand in vedere problemele cu justitia ale liderilor USL.

"Datele nu indica evolutii spectaculoase. Omului de rand nu-i prea pasa daca nu stiu ce politician e bagat la gherla, zece ani dupa ce a comis o fapta despre care nu-si mai aminteste nimeni.

Omului de rand ii pasa ca umbla prin procese cu anii, ca instantele judeca diferit cazuri similare, ca sentintele sunt prea des intoarse la recurs, ca sansele de a-ti castiga dreptatea depind de posibilitatea de a-ti angaja un avocat bun (si scump)... Ori, din aceste puncte de vedere, nu-s semne sa se fi schimbat ceva", a mai spus Mircea Kivu.

Gigi Becali, mai de incredere decat Crin Antonescu. Ponta e pe primul loc - sondaj Sociopol

Potrivit unor sondaje recente, din ultimele doua luni, Victor Ponta se bucura de cea mai mare incredere in randul politicienilor si nu numai. De asemenea, premierul este cel mai popular politician.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#scadere USL sondaje, #USL sondaj parlamentare, #cauze destramare USL, #sondaj incredere Ponta, #sondaj incredere justitie , #PDL