Invataturile lui Vintu pentru USL - cum sa nu pierzi alegerile (Opinii)

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 07:16
6100 citiri
Invataturile lui Vintu pentru USL - cum sa nu pierzi alegerile (Opinii)
Foto: B1TV

"Nu cred ca USL poate sa castige alegerile". Fraza nu-i apartine lui Traian Basescu, ci lui Sorin Ovidiu Vintu. Care a mai oferit una memorabila. "Pe Basescu il injur eu, pe Boc, il injur eu, pe Maior il injur eu, treaba lor nu e sa injure". Referindu-se la liderii USL. Crin Antonescu si Victor Ponta.

Daca nu ar spune-o unul dintre cei mai mari dusmani ai lui Traian Basescu, ai fi tentat sa crezi ca e propaganda portocalie. Doar ca, in acest moment, tot mai multi spun asta. La cum arata USL-ul, cu liderii sai pusi mai mult pe galceava si fara foarte multe de retinut in rest, ai crede asta.

Dar ramane o intrebare. Daca nu castiga USL alegerile, cine le va castiga? PDL? Miscarea Populara? Nimeni? Si, mai ales, ce inseamna "castigarea alegerilor"? 51% si premier Ponta? 49% si guvern cu UDMR, dar premier ales de Basescu?

La cum stau lucrurile in acest moment, USL e in pericol. Nu sa piarda alegerile in sensul ca sa o depaseasca cineva. Asta ar fi destul de greu, daca nu cumva se intampla doua lucruri. Primul ar fi un scandal care sa mineze puternic increderea in liderii USL. Al doilea, o schimbare de peisaj care sa dea totul peste cap, cum ar fi regionalizarea.

In mod normal, lumea nu crede ca USL mai poate sa piarda. Alegerile sau partida. Dar, daca ai fi Vintu si ai fi vazut atat de multe, mai multe decat altii, ai sti ca USL trebuie sa tina seama de cateva lucruri.

1. Masinaria

Scorurile din sondaje, fie ele si reale, nu inseamna ca atat vei lua in alegeri. Conteaza extrem de mult masinaria. Daca PDL nu ar fi avut o masinarie de vot atat de buna in 2008 sau 2009, ar fi pierdut. A reusit sa stranga mai multi oameni, mai cu primarii de la sate, mai cu sefii locali, mai cu pui fripti decat toata lumea la un loc. Mai mult decat PSD, PNL, sindicatele, plus telefoanele lui Vanghelie si pungile altor baroni.

Invatatura numarul unu a lui Vintu pentru USL? Organizati-va! Cand aveti mai multi oameni, mai multi primari si mai multi presedinti de CJ decat PDL, e rusinos sa pierdeti. Inca o data. Sa nu reusiti sa va strangeti oamenii.

2. Oamenii

"Nu cred ca USL poate sa castige alegerile. Leadership-ul celor doua formatii este slab, statul din jurul celor doi conducatori politici nu este la inaltimea momentului. In jurul lui Ponta prietenii au facut gol, Nastase, Mitrea, Dragnea au probleme cu Justitia, Crin Antonescu nu are un staff bine asezat la lumina", mai spunea Vintu.

Invatatura lui numarul doi? Vedeti ce faceti cu oamenii - puneti unii seriosi sau faceti-i seriosi pe astia de acum. E usor sa spui ca vrei USL in locul PDL - "aia care au taiat salariile", dar vei mai fi asa decis sa votezi cand stii ca Ponta va fi premier? Sau cand ai de ales intre oameni, pe plan local, nu partide?

3. Sunt regulile lor

Nu e acelasi lucru. 51% din sondaje generale pot sa nu insemne deloc 51% intr-un sistem uninominal. In care colegiile sunt desenate de Putere. Asa cum vor ei, sa le vina cat mai bine. Cu alegeri comasate, cu prevederi care sa-i avanajeze pe cei de acolo. Trebuie stiut ca PDL face regulile jocului la alegerile din 2012. Ce trebuie sa faca USL? Sa anticipeze. Si sa se pregateasca de orice. Asta stie Vintu, care joaca acum dupa alte reguli. Asta le transmite.

Inca ceva. Daca ar fi condus Vintu campania electorala a lui Mircea Geoana, e mai mult decat probabil ca acum am fi vorbit despre ultimul referindu-ne la "seful statului".

4. Smecheriile vin. Sigur

Ca un om care a jucat mereu necinstit, Sorin Ovidiu Vintu stie ca asta nu poate lipsi. Nu a lipsit din nicio campanie. Nu ne referim neaparat la lucruril ilegale, ci la capcane. Ca sa ajunga sa castige hotarator in 2012, liderii USL vor trece prin niste capcane in care Geoana a tot cazut.

Despre asta e vorba. Timpul politic pana la alegeri nu se va scurge linear. In niciun caz. USL va fi testat serios. Din ce in ce mai serios, pe masura ce se apropie ziua decisiva din 2012. Lupta va fi murdara. Asta stie Vintu si astea sunt invataturile lui, nerostite, catre liderii USL. El stie, doar a participat, intr-un fel sau altul, la toate campaniile din 2000 incoace.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Vintu USL alegeri, #Vintu alegeri 2012 , #PDL