Se rupe PDL, se rupe USL sau ramanem pe loc repaus? (Opinii)

Joi, 28 Martie 2013, ora 00:24
3927 citiri
Se rupe PDL, se rupe USL sau ramanem pe loc repaus? (Opinii)

Simplul fapt ca unii spera sa se rupa PDL, iar altii si-au pus nadejdea in ruperea USL dovedeste ca visul de aur al clasei noastre politice este mai mult sa vada cum moare capra vecinului decat sa observe cum rasare macar o floare, ca sa se faca si la noi primavara.

Intamplator, dau semn ca se rup mai mult elefantii si dinozaurii, decat soriceii maruntei, cei care se invart printre picioarele lor, numai ca sa nu spuna lumea ca nu fac si ei politica. Nu-l doare pe nimeni capul ca s-ar rupe PP-DD sau chiar UDMR si din asta s-ar prabusi tara, ca dupa cutremur.

Telenovela ruperii PDL

Daca lupta pe viata si pe moarte dintre blagisti si udristi nu se incheia cu scorul de aproape juma-juma, poate ca perdantii se aliniau cuminti in spatele marelui castigator, fara sa cracneasca.

Chiar si doamna Udrea l-ar fi felicitat pe Blaga in stilul caragialesc "pupat piata endependenti" (sic).

Dar rezultatul votului dovedeste ca viitoarea convietuire este aproape imposibila, desi, practic vorbind, formarea unui nou partid pare si ea improbabila. Ar fi greu sa porneasca de la zero: fara sediu central, fara sedii prin judete, fara logistica, fara nimic altceva decat numai brandul personal al doamnei Udrea si speranta ca admiratorii ei nu vor schimba brusc macazul, ca sa-l admire de acum incolo pe castigatorul Blaga.

Trebuie aratat ca nu seamana momentul de acum cu cel cand s-a rupt FSN, a castigat Roman si a pierdut Iliescu, dar nucleul dur ii ramasese alaturi si a fondat PDSR.

Atunci, multi politruci deveniti revolutioari nu se clinteau de langa Ion Iliescu si inca mai tineau in mana lor sedii berechet, mostenite de la mult hulita dictatura.

Acum, momentul PDL ar putea semana cu cel al scindarii PNTCD, din care n-a mai ramas decat sediul gol, stampila din buzunarul lui Pavelescu si comentariile televizate ale raspopitului Ciorbea, rotit de la dreapta spre stanga, ca la vals.

Dar asta nu e tot. In eventualitatea ruperii PDL, ciudatul PP-DD s-ar pomeni de departe principalul partid de opozitie, cu incomparabil mai multe fotolii in Parlament si decat PDL-Udrea separat, si decat PDL-Blaga, tot separat.

Ca urmare, ruperea PDL ar fi sinuciderea partidului. Doamna Udrea isi da seama de acest adevar si de aceea pledeaza pentru unitate, in numele careia se agata de ultimul pai, cerand repetarea alegerilor si contand pe voturile doamnei Macovei, in cazul cand dansa n-ar mai candida.

Dramoleta ruperii USL

Problema e cu dus si intors. Pe de o parte, stie toata lumea ca stanga si dreapta se au ca soarecele cu pisica. Pe de alta parte, practica arata ca niciodata, daca esti cu furculita infipta in ciolan, nu scuipi in farfurie. N-ar fi pentru prima oara cand soarecele se pupa cu pisica, intru salvarea farfuriei.

Crin Antonescu isi da seama cat de mare a ajuns Ponta si cat de mic a ramas el. Scrasneste din dinti, dar n-are incotro. Cand il simt analistii cum scrasneste, comenteaza despre rupere, scapand din vedere faptul ca ruperea ar fi apocalipsa lui Antonescu.

Cu USL, Antonescu crede ca mai poate ravni la covorul rosu de la Cotroceni, pe unde trecuse de altfel tangent, dar a pierdut la mustata. Fara USL, insasi sefia partidului ramane atarnata de un fir de par.

Nu exista indoiala ca seful liberalilor inghite in sec, observand cum misuna in jurul lui Victor Ponta, destui locotenenti cu pretentii, gata sa-l impinga pe el spre Cotroceni, ca sa ajunga unul din ei premier, iar PNL sa ramana cu buzele umflate.

Dragnea e in carti, Oprisan sta si el pe cai mari, in tara misuna numai baroni cu pretentii si este greu de crezut ca, in 2014, va fi in stare Ponta sa-i impinga pe toti cu cotul, pentru ca sa-i faca loc somnorosului Crin.

Ca urmare, Crin Antonescu isi cauta si el locotenenti de incredere. A pus un mic baston de maresal in ranita lui Iohannis, l-a achizitionat pe Frunzaverde la second hand, l-a resapat pe Stanisoara ca sa arate ca nou, ba chiar l-a probat si pe Gigi, de parca n-ar sti ca, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

Dar, daca pentru Antonescu ruperea USL ar insemna sinucidere, nici pentru Ponta n-ar fi chiar raiul pe pamant. Singur la putere, PSD ar ramane fata in fata cu o opozitie viguroasa, dominata de PNL. Este motivul cel mai serios pentru care PSD n-are interesul sa se rupa USL.

In 2014, cand baronilor PSD le va fi clar ca Antonescu e a cincea roata la caruta, PNL are sanse sa se aseze cuminte in opozitie, coleg la egalitate cu ce a mai ramas din PDL, cu PP-DD si cu UDMR. E usor de presimtit ca USL ar putea sa nu mai aiba obiect si sa nu mai fie nici subiect de discutie.

Bineinteles, cand USL nu va mai fi subiect, nici Crin Antonescu nu va mai fi predicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Udrea rupe PDL, #USL rupe Ponta Antonescu , #PDL