USL, Opozitie pe masura Puterii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 12:14
6588 citiri
USL, Opozitie pe masura Puterii (Opinii)

Daca tot avem o Putere incoerenta si mediocra, de ce sa nu avem si o Opozitie pe masura?

De la inceputul protestelor de strada, in urma mai bine de doua saptamani, USL nu face decat sa-si dea cu stangul in dreptul, parca hotarata sa le demonstreze ca au dreptate celor majoritari care detesta actuala putere, dar nu au iesit in strada pentru ca detesta la fel de mult si partidele din opozitie. Mai grav este ca pe zi ce trece cusatura grosiera si improvizata, dintre cele doua partide, crapa.

In loc sa transmita un mesaj de unitate si corerenta, PSD si PNL au intrat intr-o competitie ridicola de capitalizare a momentului critic pentru putere si de impunere a propriei strategii. Mai precis, liberalii incearca sa mearga cu acceleratia la blana, indiferent de riscuri si pierderi, si forteaza mana PSD, care opteaza pentru solutii mult mai prudente, cu conservarea pozitiilor si avantajelor actuale.

Prima fisura a aparut in privinta mitingului USL din Capitala. Crin Antonescu, care nu vede in fata ochilor decat poarta de la Cotroceni, s-a avantat si a anuntat organizarea lui fara a avea acceptul social democratilor. Pe buna dreptate, PSD a socotit ca organizarea unei astfel de miscari de azi pe maine, mai ales cand existau semnale clare ca liderii Opozitiei nu au cine stie ce sustinere populara, implica un mult prea mare risc de imagine, cu beneficii minime.

Totusi PNL a mizat, partial corect, pe faptul ca, pus in fata faptului implinit, PSD, cu atat mai mult cu cat este partid de stanga, nu-si va permite sa boicoteze un astfel de protest impotriva Puterii. Pana la un punct socoteala a fost corecta, adica atat cat PSD sa salveze aparentele. Stanjenit, Victor Ponta a venit la manifestatie, iar Radu Mazare, mai mult pentru propria distractie, a adus niste feciorasi de discoteca de la Constanta. Artileria grea a PSD a ramas insa pe loc, baronii nu au miscat un deget, iar fara logistica social democratilor, mitingul a fost un esec, cu participare sub asteptarile organizatorilor.

Si totusi, Crin Antonescu nu a inteles lectia. Dupa numai catva zile a incercat din nou sa forteze mana partenerilor in privinta demisiei Opozitiei din Parlamant. Sigur ca, principial, liderul liberal are dreptate. Chiar daca, potrivit Constitutiei, demisia Opozitiei nu este motiv de dizolvare a Parlamentului, un astfel de protest radical ar lasa Puterea intr-un off-side greu de explicat mai ales in plan european. In plus, el ar aduce importante puncte de imagine unei Opozitii care ar dovedi ca nu se agata de functii. Asa se face ca mai multi parlamentari liberali si-au si depus demisiile. E drept, nu la parlament, asa cum ar fi fost procedural, ci in mana lui Crin Antonescu.

La PSD insa niciun parlamentar nu va fi niciodata dispus sa renunte la nicio zi din mandatul sau pentru a intra intr-o aventura la capatul careia nu are nicio garantie a realegerii. Fiecare are socotelile lui, trebuie sa-si scoata banii investiti, dupa cum ne explica in urma cu ceva vreme chiar un liberal, Ioan Ghise. "Nu cred ca isi vor da demisia din Parlament pentru ca sunt oamenii realisti!", a declarat unul dintre cei mai ...realisti politiciani romani, Vasile Blaga.

Asa ca dupa ce s-a izbit in plin de zidul pesedist, elanul lui Crin Antonescu s-a facut tandari. "Niciun parlamentar liberal nu a demisionat efectiv. A fost o discutie informala, la grupul nostru parlamentar, dupa sedinta extraordinara de ieri a Parlamentului(...)Ludovic Orban, Adriana Saftoiu, dar si altii si-au scris demisiile care ulterior au ajuns la mine. Ele nu sunt activate. Trebuie depuse la secretariatul Senatului sau Camerei Deputatilor si confirmate apoi in prima sedinta a Parlamentului de dupa reluarea sesiunii. Asa ca in prezent nu avem nici un demisionar din Parlament", a declarat liderul liberal zambind stramb sub supravegherea unui Victor Ponta deloc amuzat, ba chiar sumbru asa zice.

Mai rau pentru Crin Antonescu este ca doi dintre parlamentarii demisionari nu vor sa-l insoteasca in penibilul palului inapoi si persista in demisie. Adriana Saftoiu si Ludovic Orban se arata decisi sa renunte la mandat indiferent de decizia USL. Crin Antonescu e prins la mjloc: sa-i sanctioneze desi au respectat strategia lui sau sa-i lase in pace cu riscul enervarii partenerilor?

Fisura din USL a capatat chiar o tusa personala pe aliniamentul Nastase-Antonescu. Daca Adrian Nastase i-a aplicat liderului liberal o corectie in plenul parlamentului, atragand atentia ca demisia Opozitiei nu duce la declansarea anticipatelor, Crin Antonescu a raspuns anuntand ca se va dezice de fostul premier daca aceasta va fi condamnat penal. S-o dezice el, dar liderii PSD, sub bagheta lui Ion Iliescu, au anuntat deja ca vor face zid in jurul lui Adrian Nastase, indiferent de sentinta.

Si ca sa completam tabloul armoniei din USL, sa amintim si contra dintre cei doi lideri ai ei pe tema serviciilor secrete, ai caror sefi Victor Ponta vrea sa-i pastreze. Enervat, Crin Antonescu i-a amintit ca presedintele nu premierul se ocupa de treaba asta. La fel de adevarat ca liderul Crin Antonescu nu va ajunge presedinte decat daca PSD vrea asta. Si daca o tine tot asa, ar putea avea o mare surpriza, pentru ca ultimul lucru pe care l-ar face social democratii ar fi sa instaleze cu mana lor la Cotroceni un presedinte pe care sa nu-l poata controla.

Asadar, nu numai pentru Putere, ci si pentru USL se anunta vremuri complicate si tare ma indoiesc ca liderii uniunii sunt la inaltimea exigentelor acestor vremuri.

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#USLOpozitie Putere, #Ponta Antonescu, #proteste Putere Opozitie , #PDL