Cine pe cine face la buzunare? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 13:50
6621 citiri
Cine pe cine face la buzunare? (Opinii)

Spectacolul pe care il ofera acum USL unei tari atat de obosita de scandal este jalnic si demoralizant.

La majoritatea pe care USL o are in Parlament singura singurica, fara nicio competenta exterioara perturbatoare, USL care in fapt guverneaza deja de 7 luni Romania, ar fi fost de asteptat ca procedura de investire a Cabinetului Ponta sa mearga ca unsa.

Dupa ce tot poporul parlamentar, mai numeros decat congresul american, a depus pana la urma juramantul, ar fi trebuit sa inceapa audierea viitorilor ministri. Treaba de cateva ore la pas.

Si totusi procedura nici macar nu a inceput, in timp ce din interiorul USL razbateau strigate de razboi. Iar culmea a fost atinsa cand PSD a lasat sa-i scape catre televiziunile prietene stirea ca social-democratii negociaza cu UDMR. Ce? Cel mai probabil, conditiile inlocuirii PNL in Guvern.

E foarte clar, in pofida declaratiilor linistitoare neconvingatoare ale lui Crin Antonescu, se intampla ceva foarte grav.

De unde vria asta, cand numai ieri liderii USL ieseau veseli si sclipitori pentru a anunta lista ministrilor? Din imparteala desigur. Teoretic ea s-a terminat miercuri. Practic s-a ajuns la faza "cine pe cine face".

PNL parea sa fi luat o mare parte din caimacul economic. Au transporturile, au economia, au apele si padurile. Conservatorii capatasera pe langa agricultura si IMM-urile. PSD "i-a facut" insa la buzunare in ultima clipa, jumulind de atributii si implicit de bani ministerele liberale.

De-abia isi freca Relu Fenechiu mainile, cand de sub nas i-a disparut CNADNR cu constructia de drumuri cu tot, mutate in ograda lui Dan Sova. Ma intrebam inca de joi la cine va fi aceasta vaca de muls, la PNL sau la PSD. Iata ca am primit raspunsul.

Varujan Vosganian, fericit cu Economia, a avut revelatia ca a primit o coaja de nuca goala, pentru ca Energia, partea cea mai consistenta a ministerului sau, a ciupit-o PSD-ul, pentru ministrul Nita.

Dl. Chitoiu a primit misiunea "sa debloce" finantele, dar facerea bugetului, adica alocarea banilor pe ministere, e la Liviu Voinea, adica la PSD. Adica PNL sa adune banii, iar PSD sa-i imparta.

Si cum sa-i adune pentru ca printr-o miscare de ultim moment Victor Ponta a incercat sa ia de la Finante ANAF-ul si sa si-l subordoneze direct. Ati vazut din stenogramele de la dosarul Blejnar, daca nu stiati deja, ce pozitie strategica (inclusiv de santaj politic) este sefia ANAF-ului.

Unde mai pui ca doi dintre ministrii din aripa PNL-PC, adica doamnele Grapini si Varga, au fost retrogradate la pozitia de ministru delegat, dupa ce miercuri fusesera anuntate ca ministrese cu portofoliu deplin. Pai, se poate asa ceva? Nu se poate.

Si mai este chestiunea ministerelor monocolore, obsesia lui Dan Voiculescu pentru ca nimeni sa nu-si bage nasul in treaba lui.

Liberalii s-au adunat in sedinta. Relu Fenechiu s-a isterizat cu demisia in mana. PNL a cerut garantii ca nu se mai umbla la atributiile lor, iar PSD a replicat aratand pisica UDMR.

Realitatea TV vesteste ruptura, in timp ce Antena 3 a trecut naucita pe muzica de opera.

Toti uselistii mai cu greutate s-au retras din studiourile de televiziune pentru a negocia, pe muzica de opera se-ntelege.

Si, totusi, nu cred ca USL se va rupe acum. Probabil ca se va ajunge astazi la o formula de compromis, unul lasa la CNADNR, altul la ANAF, si tot asa, mai pe Verdi, mai pe Wagner.

Insa e clar ca ruptura este doar o chestiune de timp si nu doar pentru ca se apropie prezidentialele. Cascavalul e prea mic pentru doua partide atat de mari si de hulpave.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#USL probleme Guvern, #scandal USL Guvern, #USL probleme impartire ministere , #PNL