Cand se va rupe USL (Opinii)

Sambata, 18 Mai 2013, ora 08:57
4016 citiri
Cand se va rupe USL (Opinii)

Cine zice ca USL se va rupe in curand are probabil dreptate. Caci cusaturile care compun aceasta haina sunt deja pe punctul de a fi sfasiate de tensiunea interna generata de eforturile de emancipare si afirmare a celor care si-au gasit un temporar salas sub acoperamantul sau. Problema nu este "daca", ci "cand".

De ce trebuie sa se intample astfel? Evident ca dintr-o serie intreaga de motive care n-ar putea fi anihilate nici daca protagonistii ar dori cu sinceritate acest lucru. Ceea ce nu prea se poate spune despre cel putin unul dintre acestia.

In primul rand, pentru ca USL a luat nastere mai mult ca un vehicul de accedere la putere si mai putin ca un instrument de guvernare. Pentru ca alianta in discutie este de fapt o mezalianta, un menaj impotriva firii, intre stanga si dreapta, intre neocomunisti si neoliberali, intre trecut si prezent.

E ca si cum ai altoi, conform viziunilor apocaliptice ale fostului dictator, mladite de par pe trunchi de plop sau ramurele de micsunea pe lemn de rachita. O facatura care contravine oricaror principii genetice sau ideologice imaginabile.

Desigur, Uniunea a repurtat oarece succese. A inlaturat de la putere PDL, l-a pus in defensiva pe marele de odinioara "Zeus" si s-a instapanit cu mana forte pe tara, distribuind puterea aparent conform algoritmului convenit, in fapt dupa principiul pestelui mare care e musai sa-l inghita pe cel mic.

In ciuda batoseniei presedintelui liberal si a unor voci mai galagioase din interiorul partidului cu falnic nume, scurta istorie a guvernarii comune este o mai lunga serie de umilinte pe care acestia le-au inghitit de la fratele mai mare intru stapanire. Ultima este povestea cu Sorin Rosca Stanescu, buturuga mica ce ar putea sa rastoarne carul mare al USL.

Ceea ce se intampla nu este defel un accident. SRS, cu toata grandoarea lui maligna, este de aceasta data doar un pretext. Poate ultimul sau penultimul, poate doar unul dintre ele, care jaloneaza drumul insidios al USL catre demnitatea de presedinte.

Pentru ca PSD nu poate sa renunte la aceasta functie. Fapt confirmat de gura pacatosului Miron Mitrea, care adevar graia atunci cand marturisea ca numai "onoarea" ar putea sa determine PSD sa renunte la incercarea de a-si adjudeca inaltul titlu.

Or, dupa cum bine se stie, statele, si implicit partidele, nu au nici sentimente, nici alte mofturi, precum onoarea, loialitatea, amicitia, respectul cuvantului dat, ci au doar interese.

Istoria este plina de asemenea exemple, inclusiv istoria romanilor, de la episodul 23 august, in fata si in spate. S-ar putea spune ca insusi Machiavelli, in principiile ce i se atribuie indeobste, confirma acest lucru. Chiar daca aici ar mai incapea unele nuante. Iar prietenia lui Victor pentru Crin, daca si atata cata mai exista, este o ratiune mult prea subtire in marea politica pesedista.

Un suport al PSD pentru candidatura lui Crin Antonescu ar fi absurd in totalitate din perspectiva PSD, mai ales ca este oarecum convenit ca la viitoarele alegeri parlamentare USL nu va mai exista.

Cu alte cuvinte, PSD se va fi straduit sa contribuie la instalarea in functie a unui redutabil viitor adversar, isi va fi adus mortul in propria casa in numele unei prezumate iubiri trecute. Cu atat mai mult cu cat PSD are variante mult mai confortabile si mai putin costisitoare de a-si prezerva majoritatea parlamentara.

Asa ca, daca USL va supravietui episodului SRS, se va gasi pe viitor altceva care sa asigure o iesire onorabila din combinatie a PSD. Afronturile la adresa PNL se vor inmulti si acesta va avea de ales intre a suporta si a plati costul acestor umilinte sau de a incerca sa devina lider de facto al viitoarei opozitii de dreapta, adica un rol mult mai potrivit pentru el decat vasalitatea la PSD.

Orice decizie va fi grea. Ramanerea la guvernare, pentru motivele de mai sus, iar iesirea, pentru ca ar insemna renuntarea la roadele ei dulci pentru o intreaga armata de beneficiari ai functiilor din aparatul de stat si din prelungirile lor economice. O frustrare care ar putea sa-l coste functia pe liderul de astazi al PNL si pe ipoteticul presedinte de maine.

Din acest motiv este mai probabil ca el va inghiti si aceasta galusca, ce se va rezolva cu demisia "voluntara" a lui SRS. Dar cate galuste se vor ivi mai la vale? Le va putea inghiti pe toate?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#USL destramare, #rupere USL, #tensiuni USL, #SRS rupere USL , #PNL