Consecintele iesirii liberalilor de la guvernare (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 23:45
7148 citiri
Consecintele iesirii liberalilor de la guvernare (Opinii)
Foto: Jurnalul National

Indiferent de rezultatul negocierilor care palesc in umbra declaratiilor razboinice ale liderilor USL, dincolo de soarta aliantei infiintate cu scopul de a face dreptate in lupta cu "regimul Basescu", dar esuata intr-un pact de coabitare, problema iesirii liberalilor de la guvernare se pune astazi mai serios ca oricand.

Nu mai este doar cearta dintre Victor Ponta si Crin Antonescu, deja nu mai vorbim doar despre neintelegerile dintre liberali si social-democrati.

In arena au intrat si rezervele cu forte proaspete, teutoni de incredere si generali cu stele primite pe traseu, toti gata sa ia parte la batalia finala.

Sagetile zboara acum din toate partile, nu mai e de ajuns sa-i urmaresti pe cei doi vicepresedinti ai USL pentru a intelege cine ce vrea. Trebuie sa-i asculti si pe Daniel Constantin, pe Klaus Iohannis, pe Liviu Dragnea si Ilie Sarbu - parintele separatiei apelor in USL de luni de zile - pe Ludovic Orban si chiar pe fostul premier Calin Popescu Tariceanu, care reprezinta aripa liberalilor ce nu vor sa iasa de la guvernare.

Fiecare transmite cate un mesaj, mai mult sau mai putin codat, fiecare exprima o posibilitate, o probabilitate, un scenariu pe care il poti analiza serios sau in spatele caruia sa citesti alte probabile intentii si conspiratii interminabile.

Insa despre iesirea liberalilor de la guvernare se poate discuta fara a avea senzatia ca iti pierzi timpul de pomana pentru ca in spatiul public au fost aruncate afirmatii de care, chiar daca liderii USL vor trece si se vor impaca, tot ei se vor impiedica in viitorul apropiat.

Asa poate fi catalogat ultimatumul pe care Crin Antonescu i l-a dat lui Victor Ponta, punandu-l sa aleaga intre PNL si... culmea ironiei: Dan Voiculescu, membrul fondator al USL.

"Domnul Ponta trebuie sa dea raspuns pana luni daca doreste sa mai faca guvern cu PNL, cu Iohannis vicepremier, sau doreste sa faca o alianta cu altcineva, cu domnul Oprea, cu domnul Voiculescu, cu Daniel Constantin, cu cine vrea. Nu suntem in situatia sa acceptam conditii de la domnul Ponta".

Asta declara Crin Antonescu, la B1 TV, in timp ce Victor Ponta dadea asigurari ca USL nu se va rupe, ca totul e doar o alta criza interna a aliantei si ca tot ce isi doreste e ca Guvernul sa mearga inainte cu sprijinul majoritatii Uniunii Social Liberale.

De vina ar fi, in opinia premierului, prea razboinicii Dragnea si Iohannis, care tocmai se trimisesera reciproc la plimbare cu tot cu partidul pe care il reprezinta.

Neobisnuit de mult calm din partea lui Victor Ponta, a carui fire repede varsatoare de sange si prea usor suparacioasa l-a facut pe premier in trecut sa nu lase netaxat niciun atac al vreunui potential dusman.

Or, daca atitudinea impaciuitoare a lui Ponta e sincera, inseamna ca e sigur ca va gasi resurse sa-si convinga partenerii sa ramana la guvernare. Cealalta explicatie ar fi ca linistea lui Ponta e generata de certitudinea ca planul de a scapa de liberali e ca si implinit. Oricare scenariu ar fi adevarat, unul fiind sigur cel real, calmul si detasarea lui Ponta contrasteaza izbitor cu taraboiul din jurul sau.

Punandu-l sa aleaga intre Voiculescu si Iohannis - PNL, Crin Antonescu loveste mai mult decat pare sa reprezinte un ultimatum in sine. Liderul PNL lipeste astfel de premier imaginea compromitatoare a lui Voiculescu, iar pentru a ingrosa mesajul il pune in contrabalanta cu "neamtul" Iohannis.

O oferta la care Ponta se presupune ca trebuie sa raspunda cu ochii inchisi. Si totusi. Premierul stie prea bine ce l-ar astepta in cazul iesirii liberalilor de la guvernare.

In primul rand, o majoritate fragila, flexibila si oricand datatoare de surprize, asa cum a fost si in cazul guvernarii PDL. 9 luni de guvernat tara de unul singur, cu o opozitie de temut - de o parte Crin Antonescu, de cealalta Traian Basescu, intr-o perioada in care efectele crizei economice sau protestele de strada pot reizbucni in orice moment. Pe scurt, timp suficient pentru erodarea oricarui capital de imagine.

In plus, urgenta cu pregatirea unui candidat PSD - USD care sa castige alegerile prezidentiale.

Altfel, in cazul in care pesedistii raman singuri la guvernare - cu sprijinul UNPR, PC, PP-DD si posibil UDMR, deci cu o majoritate parlamentara fluctuanta si extrem de vulnerabila, si in eventualitatea ratarii fotoliului de la Cotroceni, viitorul lui Ponta in fruntea Guvernului si partidului suna chiar mai prost decat cel al PSD la guvernare dupa alegerile din decembrie.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#iesire guvernare PNL, #tensiuni USL Iohannis, #Antonescu guvernare Ponta tensiuni , #PNL