Cum a plesnit USL la Iasi: PC merge singur in alegeri, nu vrea "baroni locali"

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 19:23
2461 citiri
Cum a plesnit USL la Iasi: PC merge singur in alegeri, nu vrea "baroni locali"
Foto: Arhiva

Conservatorii ieseni au decis sa candideze in afara USL in tot judetul, nedorind sa sustina "baronii locali" ai PSD si PNL. Ei anunta tensiuni majore si in alte filiale USL judetene si ii avertizeaza pe partenerii din uniune ca nu pot candida fara acordul lor.

Presedintele PC Iasi, Vasile Salaru, spune ca s-a impotrivit inca de la inceput si permanent formarii ACD si USL, din cauza "arogantei liderilor locali si nationali".

"Delegatia Iasiului din Consiliul National, forul de conducere al partidului, a votat in intregime impotriva constituirii USL, din cauza experientei triste pe care am avut-o in colaborarea cu PSD in parteneriat PSD+PC. Aroganta liderilor locali si nationali ai PSD a constituit principalul motiv al votului nostru in ianuarie", a declarat liderul PC Iasi Vasile Salaru pentru Ziare.com.

Acesta a mai precizat ca PC Iasi a cerut permanent Biroului Executiv si presedintelui partidului candidatura pe liste proprii.

"Conform protocolului USL, primii din sondaje ar fi trebuit sa fie nominalizati candidati comuni ai USL. Asa cum ma asteptam, desi Tudor Ciuhodaru cu 39% sub sigla PC (sub sigla USL avea 70%) era primul in sondaje la primaria Iasiului, deci primul in preferintele electoratului iesean, 'colegii' din PSD si PNL au hotarat ca domnul Nichita sa fie candidatul comun al USL la Iasi.

Noi am declarat permanent ca nu vom sustine un baron local la conducerea municipalitatii si nici nu ne dorim sa trimitem baroni locali in parlament sau in viitorul Executiv. Din acest motiv am refuzat candidatura lui Gheorghe Nichita si am solicitat presedintelui Daniel Constantin sa candidam separat, iar aceasta candidatura a noastra separata la Iasi nu a fost consfintita astazi, ci acum trei saptamani, atunci cand presedintii Constantin, Antonescu si Ponta au anuntat modul in care s-au impartit candidaturile pe judete si s-a spus clar ca la Iasi vom avea 2 candidaturi la primarie: Gheorghe Nichita - candidatul PSD sustinut de PNL, si Tudor Ciuhodaru - candidatul PC", a mai declarat liderul conservatorilor ieseni.

Vasile Salaru a mai explicat ca in mod normal si logic, candidand separat la Primaria Iasiului conservatorii trebuie sa candideze separat si la presedintia Consiliului Judetean.

"La fel, candidam singuri in toate localitatile judetului", a mai punctat acesta.

Interesele liderilor PNL si PSD se impletesc strans, dar nu coincid cu interesele comunitatii

Intrebat ce crede ca l-a facut pe Victor Ponta sa se razgandeasca si sa le refuze conservatorilor o candidatura proprie la Iasi, Salaru a raspuns ironic: "Domnul Ponta a venit la Iasi de ziua domnului Nichita, probabil a dorit sa ii faca un cadou de ziua lui, pentru ca domnul Nichita a considerat ca poate castiga primaria prin aceste negocieri in USL".

"Cinstit, in momentul in care doctorul Ciuhodaru nu ar mai candida la primaria Iasiului, domnul Nichita ar putea sa desfaca sticla de sampanie si s-ar putea considera primar in continuare, ceea ce electoratul iesean nu isi doreste. In momentul de fata, pe un studiu facut de cei de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, 80% din electoratul Iasiului isi doreste schimbarea primarului. Candidatul viabil la primaria Iasiului este Tudor Ciuhodaru, mi se pare normal sa ii dam electoratului ceea ce isi doreste", a mai adaugat acesta.

Totodata, Vasile Salaru a avut o explicatie si pentru lipsa de sprijin din partea liberalilor, partenerii PC in ACD.

"Va spuneam ca suntem impotriva baronilor locali, iar PNL este condus de domnul Relu Fenechiu. Relatiile foarte apropiate dintre dansul si domnul Nichita au facut ca PNL sa renunte la orice fel de pretentie de candidatura la Primaria Iasi si tot de ziua domnului Nichita Relu Fenechiu sa ii ureze multi ani la primarie, adica inca un mandat. Or, in conditiile in care interesele lor se impletesc atat de strans, mie mi se pare normal ca cineva sa le arata ca interesele lor nu inseamna si interesele comunitatii, iar acel cineva poate fi Tudor Ciuhodaru", a precizat acesta.

Nici Gheorghe Nichita si nici Relu Fenechiu nu pot candida fara acordul PC

In opinia liderului PC protocolul USL a fost rupt la Iasi in momentul in care s-a decis nerespectarea resultatelor sondajelor si implicit a protocolului.

"Eu nu culpabilizez PSD, ii respect pe membrii PSD,dar nu pe toti. Respect membrii PNL, dar nu si liderul de la Iasi", a punctat Salaru.

Mai mult, acesta le-a transmis partenerilor din USL ca nici Gheorghe Nichita si nici Relu Fenechiu nu pot candida fara semnatura lui, in calitate de presedinte PC Iasi.

"USL inseamna alianta intre PSD si ACD, nu intre PSD si PNL. Deci domnul Nichita nu poate candida sub sigla USL fara acceptul PC. S-a decis in ACD sustinerea domnului Nichita? Nu! Domnul Fenechiu nu poate sa decida singur, ACD are doi lideri la Iasi, domnul Fenechiu si cu mine. Dansul nu poate decide in numele meu", a explicat Vasile Salaru.

Intrebat pe ce se bazeaza cand spune asta, cata vreme la Bucuresti Crin Antonescu a decis si in numele domnului Constantin sustinerea lui Sorin Oprescu, acesta a spus ca nu doreste sa comenteze situatia de la Bucuresti.

"Eu nu pot vorbi in numele presedintelui, eu v-am spus ca in Biroul Politic am votat permanent impotriva ACD si USL. Din punctul meu de vedere PC nu mai trebuie sa fie remorca niciunui partid, nici al PSD, nici al PNL. Noi trebuie sa dovedim singuri ca reprezentam vointa electoratului si ca avem forta sa depasim pragul de 5%, iar la Iasi avem forta sa castigam primaria Iasiului si cel putin un post de vicepresedinte al CJ", a declarat Vasile Salaru.

Multe filiale PC si-ar dori sa candideze sub sigla proprie, o alianta postelectorala cu PSD si PNL ar fi mai buna

Mai mult, acesta a spus ca sunt si alte filiale unde PC este nemultumit, cum ar fi cele din Constanta sau Galati.

"Va pot spune ca multe filiale ale PC si-ar dori aceasta candidatura sub sigla proprie, 'singuri impotriva tuturor'. De exemplu, organizatia de la Galati este o organizatie foarte puternica, presedintele ei, domnul Durbaca, e fost primar al Galatiului. A-i spune sa nu candideze este greu. De asemenea, Bogdan Ciuca, deputat PC este cotat cu peste 20% din sufragiile cetatenilor, deci este o filiala extrem de puternica, in mod normal ar trebui sa mearga separat in alegeri", a subliniat Vasile Salaru.

In opinia sa, PC isi doreste cu adevarat "inlaturarea guvernului portocaliu", dar PSD, PNL si PC ar avea sanse mai mari candidand separat.

"Mergand singuri in alegeri vom obtine mai multe voturi decat am obtine impreuna cu PNL si PSD. Un protocol care sa ne lege post-electoral consider ca ar fi fost mai binevenit decat unul preelectoral. Eu imi doresc sa mergem singuri si la alegerile generale", a mai spus acesta.

In ceea ce priveste candidaturile USL la alegerile parlamentare, Vasile Salaru a precizat foarte ferm: "In conditiile in care cei din PNL si PSD inteleg sa respecte protocolul in litera lui, adica primul clasat in sondaje sa fie sustinut de USL, sunt perfect de acord. Daca Tudor Ciuhodaru va fi candidatul USL la Primaria Iasi, sunt de acord, chiar daca nu ma avantajeaza. In conditiile in care se mentine ideea candidaturii domnului Nichita si a domnului Fenechiu la presedintia CJ, v-am spus - PC nu sustine baroni locali si nu va face campanie unor baroni locali niciodata la Iasi".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#USL Iasi, #Tudor Ciuhodaru candidat Iasi, #Vasile Salaru PC Iasi, #candidaturi USL Iasi , #PNL